Zenés színház

80 éves Renata Scotto

2014.02.24. 12:32
Ajánlom
Renata Scotto, nemzedékének egyik legkiválóbb operaénekese február 24-én tölti be nyolcvanadik életévét. Több mint negyvenéves pályafutása alatt tizennyolc zeneszerző negyvenöt operaszerepét énekelte.

A Savonában született Scotto tizenöt évesen lépett fel először nyilvánosan Verdi A Trubadúr című operájának egyik áriájával. Operaszínpadon tizennyolc évesen a Traviata Violettájaként debütált szülővárosában, a szerepet egy nappal később a milánói Teatro Nuovóban is elénekelhette. 1953-ban már a világhírű Scalában debütált, olyan ismert partnerekkel, mint Mario Del Monaco és Renata Tebaldi. A közönség az előadás végén az addig ismeretlen Scottót tizenötször, míg a befutott énekeseket "csak" hétszer tapsolta vissza a vasfüggöny elé. Az igazi áttörést 23 évesen az Edinburgh-i Fesztivál hozta meg számára, amikor Bellini Az alvajáró című operájának ráadás előadásában Maria Callas helyére ugrott be. Az óriási siker indította el nemzetközi karrierjét, e szerepet nem sokkal később a velencei La Fenice operaházban is elénekelte, s hatvanas évek elejétől két évtizeden át állandó szerződés kötötte a veronai Arénához. 

Scotto 1960-ban férjhez ment Lorenzo Anselmi hegedűművészhez, ugyanebben az évben lépett fel először a tengerentúlon, a chicagói Lyric Operában Puccini Bohéméletének Mimijeként. 1962-ben a londoni Covent Garden, három évvel később a New York-i Metropolitan Opera közönségét is meghódította Puccini Pillangókisasszonyának címszerepében. A legendás Metben 1987-ig 26 szerepben, több mint háromszáz előadáson lépett színpadra.

Scotto az 1960-as években a bel canto stílus egyik legelismertebb képviselője volt, olyan intézményekben lépett fel, mint a moszkvai Bolsoj, a londoni Royal Opera, a barcelonai Liceo, a San Franciscó-i operaház, vagy a Buenos Aires-i Teatro Colón. Énekelt a Magyar Állami Operaházban és az Erkel Színházban is.

Akadtak persze irigyei is, 1971-ben például Verdi A szicíliai vecsernye című operájának előadásakor a nézőtéren egy kicsi és hangos csoport (vélhetőleg vetélytársának rajongói) folyamatosan "Brava Callas", "Maria, Maria" kiáltásokkal próbálta zavarba hozni. Maga Callas, aki ott ült az egyik páholyban, nem vett tudomást a zajongókról, sőt felállva tapsolta meg kolléganőjét. 1977-ben, amikor először sugároztak élő tévéközvetítést a Metropolitan Operából, a Bohéméletben Scotto volt Luciano Pavarotti partnere.

Scotto kezdetben inkább koloratúr-szoprán hősnőket formált meg, hangjának éretté válásával áttért a drámai szoprán szerepekre. Több mint negyvenéves pályafutása alatt 18 zeneszerző 45 operaszerepét énekelte, legtöbbször a 19. századi szerzők - Verdi, Puccini, Donizetti és Bellini - darabjaiban szerepelt. A kritikusok technikai adottságai mellett színészi képességeit is elismerik. Kedvenc operaszerzője Verdi, legkedvesebb karmestere az olasz Gianandrea Gavazzeni, de szívesen énekelt a közelmúltban elhunyt Claudio Abbado, illetve Riccardo Muti, Lorin Maazel és James Levine dirigálásával is. Több lemezfelvételt is rögzített, a Hungarotonnál megjelent albumán francia szerzők, Berlioz, Bizet és Massenet operáinak áriáit énekelte.

Scotto rendezőként is nevet szerzett magának. Legtöbbször kedvelt komponistáinak műveit állította színpadra, így több alkalommal is megrendezte a Pillangókisasszonyt (először 1981-ben a Veronai Arénában, majd a Metben is), a Bohéméletet, Bellini Az alvajáró és Norma című operáit, Verdi Az álarcosbálját, Donizetti Lammermoori Luciáját.

Az évtizedek óta New Yorkban élő Renata Scotto több mesterkurzust tartott Rómában és New Yorkban, 2002-ben a Magyar Állami Operaházban is. Azt vallja, hogy az igazi színpadi rutint hazai környezetben, támogató közönség előtt lehet megszerezni, s ezért nem híve annak, hogy a fiatal énekesek túl korán kerüljenek versenyhelyzetbe külföldön. Kitüntetései között két Emmy-díja is van (az egyiket a Gioconda San Franciscóban készült felvételéért kapta, a másikat a Traviata rendezéséért), 2007-ben a Met társulatának lapja, az Opera News díjában részesült. Scotto azt vallja, hogy két élete van: az egyiket a színháznak, a másikat a családnak és a barátainak adja. Többek közt ezért sincs az otthonában zongora.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

A Kossuth-díjas karmester szeretné, hogy az Operaház órabérben foglalkoztatott korrepetitorai nagyobb megbecsülést kapjanak.
Zenés színház videó

Dallal búcsúzott az új-zélandi tragédia áldozataitól a népszerű operatrió

„Ezek nem mi vagyunk. Mi nem vagyunk erőszakos emberek” – üzenik az új-zélandi énekesek. A tenor családtagja is megsérült a pénteki tömeggyilkosságban.
Zenés színház opera

Az Aida címszerepében debütál Ádám Zsuzsanna Szegeden

Főszerepben mutatkozik be Ádám Zsuzsanna a Szegedi Szabadtéri Játékokon. „Elállt a lélegzetem” – mesélte az énekesnő.
Zenés színház emléktábla

Emléktáblát avattak Mednyánszky Ági tiszteletére

Az Operettszínház örökös tagjának emléktábláját egykori otthona, az Erzsébet tér 5. szám alatt avatták fel.
Zenés színház videó

Itt nézheti meg a Jonas Kaufmannról készült dokumentumfilmet

A német tenor a világ egyik legkeresettebb művészé vált, akiért úgy rajonganak, mint nagy elődeiért. Ez a dokumentumfilm a színfalak mögé pillant, és a népszerűség okát keresi.