Zenés színház

80 éves Renata Scotto

2014.02.24. 12:32
Ajánlom
Renata Scotto, nemzedékének egyik legkiválóbb operaénekese február 24-én tölti be nyolcvanadik életévét. Több mint negyvenéves pályafutása alatt tizennyolc zeneszerző negyvenöt operaszerepét énekelte.

A Savonában született Scotto tizenöt évesen lépett fel először nyilvánosan Verdi A Trubadúr című operájának egyik áriájával. Operaszínpadon tizennyolc évesen a Traviata Violettájaként debütált szülővárosában, a szerepet egy nappal később a milánói Teatro Nuovóban is elénekelhette. 1953-ban már a világhírű Scalában debütált, olyan ismert partnerekkel, mint Mario Del Monaco és Renata Tebaldi. A közönség az előadás végén az addig ismeretlen Scottót tizenötször, míg a befutott énekeseket "csak" hétszer tapsolta vissza a vasfüggöny elé. Az igazi áttörést 23 évesen az Edinburgh-i Fesztivál hozta meg számára, amikor Bellini Az alvajáró című operájának ráadás előadásában Maria Callas helyére ugrott be. Az óriási siker indította el nemzetközi karrierjét, e szerepet nem sokkal később a velencei La Fenice operaházban is elénekelte, s hatvanas évek elejétől két évtizeden át állandó szerződés kötötte a veronai Arénához. 

Scotto 1960-ban férjhez ment Lorenzo Anselmi hegedűművészhez, ugyanebben az évben lépett fel először a tengerentúlon, a chicagói Lyric Operában Puccini Bohéméletének Mimijeként. 1962-ben a londoni Covent Garden, három évvel később a New York-i Metropolitan Opera közönségét is meghódította Puccini Pillangókisasszonyának címszerepében. A legendás Metben 1987-ig 26 szerepben, több mint háromszáz előadáson lépett színpadra.

Scotto az 1960-as években a bel canto stílus egyik legelismertebb képviselője volt, olyan intézményekben lépett fel, mint a moszkvai Bolsoj, a londoni Royal Opera, a barcelonai Liceo, a San Franciscó-i operaház, vagy a Buenos Aires-i Teatro Colón. Énekelt a Magyar Állami Operaházban és az Erkel Színházban is.

Akadtak persze irigyei is, 1971-ben például Verdi A szicíliai vecsernye című operájának előadásakor a nézőtéren egy kicsi és hangos csoport (vélhetőleg vetélytársának rajongói) folyamatosan "Brava Callas", "Maria, Maria" kiáltásokkal próbálta zavarba hozni. Maga Callas, aki ott ült az egyik páholyban, nem vett tudomást a zajongókról, sőt felállva tapsolta meg kolléganőjét. 1977-ben, amikor először sugároztak élő tévéközvetítést a Metropolitan Operából, a Bohéméletben Scotto volt Luciano Pavarotti partnere.

Scotto kezdetben inkább koloratúr-szoprán hősnőket formált meg, hangjának éretté válásával áttért a drámai szoprán szerepekre. Több mint negyvenéves pályafutása alatt 18 zeneszerző 45 operaszerepét énekelte, legtöbbször a 19. századi szerzők - Verdi, Puccini, Donizetti és Bellini - darabjaiban szerepelt. A kritikusok technikai adottságai mellett színészi képességeit is elismerik. Kedvenc operaszerzője Verdi, legkedvesebb karmestere az olasz Gianandrea Gavazzeni, de szívesen énekelt a közelmúltban elhunyt Claudio Abbado, illetve Riccardo Muti, Lorin Maazel és James Levine dirigálásával is. Több lemezfelvételt is rögzített, a Hungarotonnál megjelent albumán francia szerzők, Berlioz, Bizet és Massenet operáinak áriáit énekelte.

Scotto rendezőként is nevet szerzett magának. Legtöbbször kedvelt komponistáinak műveit állította színpadra, így több alkalommal is megrendezte a Pillangókisasszonyt (először 1981-ben a Veronai Arénában, majd a Metben is), a Bohéméletet, Bellini Az alvajáró és Norma című operáit, Verdi Az álarcosbálját, Donizetti Lammermoori Luciáját.

Az évtizedek óta New Yorkban élő Renata Scotto több mesterkurzust tartott Rómában és New Yorkban, 2002-ben a Magyar Állami Operaházban is. Azt vallja, hogy az igazi színpadi rutint hazai környezetben, támogató közönség előtt lehet megszerezni, s ezért nem híve annak, hogy a fiatal énekesek túl korán kerüljenek versenyhelyzetbe külföldön. Kitüntetései között két Emmy-díja is van (az egyiket a Gioconda San Franciscóban készült felvételéért kapta, a másikat a Traviata rendezéséért), 2007-ben a Met társulatának lapja, az Opera News díjában részesült. Scotto azt vallja, hogy két élete van: az egyiket a színháznak, a másikat a családnak és a barátainak adja. Többek közt ezért sincs az otthonában zongora.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Zenés színház hír

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.