Zenés színház

80 éves Renata Scotto

2014.02.24. 12:32
Ajánlom
Renata Scotto, nemzedékének egyik legkiválóbb operaénekese február 24-én tölti be nyolcvanadik életévét. Több mint negyvenéves pályafutása alatt tizennyolc zeneszerző negyvenöt operaszerepét énekelte.

A Savonában született Scotto tizenöt évesen lépett fel először nyilvánosan Verdi A Trubadúr című operájának egyik áriájával. Operaszínpadon tizennyolc évesen a Traviata Violettájaként debütált szülővárosában, a szerepet egy nappal később a milánói Teatro Nuovóban is elénekelhette. 1953-ban már a világhírű Scalában debütált, olyan ismert partnerekkel, mint Mario Del Monaco és Renata Tebaldi. A közönség az előadás végén az addig ismeretlen Scottót tizenötször, míg a befutott énekeseket "csak" hétszer tapsolta vissza a vasfüggöny elé. Az igazi áttörést 23 évesen az Edinburgh-i Fesztivál hozta meg számára, amikor Bellini Az alvajáró című operájának ráadás előadásában Maria Callas helyére ugrott be. Az óriási siker indította el nemzetközi karrierjét, e szerepet nem sokkal később a velencei La Fenice operaházban is elénekelte, s hatvanas évek elejétől két évtizeden át állandó szerződés kötötte a veronai Arénához. 

Scotto 1960-ban férjhez ment Lorenzo Anselmi hegedűművészhez, ugyanebben az évben lépett fel először a tengerentúlon, a chicagói Lyric Operában Puccini Bohéméletének Mimijeként. 1962-ben a londoni Covent Garden, három évvel később a New York-i Metropolitan Opera közönségét is meghódította Puccini Pillangókisasszonyának címszerepében. A legendás Metben 1987-ig 26 szerepben, több mint háromszáz előadáson lépett színpadra.

Scotto az 1960-as években a bel canto stílus egyik legelismertebb képviselője volt, olyan intézményekben lépett fel, mint a moszkvai Bolsoj, a londoni Royal Opera, a barcelonai Liceo, a San Franciscó-i operaház, vagy a Buenos Aires-i Teatro Colón. Énekelt a Magyar Állami Operaházban és az Erkel Színházban is.

Akadtak persze irigyei is, 1971-ben például Verdi A szicíliai vecsernye című operájának előadásakor a nézőtéren egy kicsi és hangos csoport (vélhetőleg vetélytársának rajongói) folyamatosan "Brava Callas", "Maria, Maria" kiáltásokkal próbálta zavarba hozni. Maga Callas, aki ott ült az egyik páholyban, nem vett tudomást a zajongókról, sőt felállva tapsolta meg kolléganőjét. 1977-ben, amikor először sugároztak élő tévéközvetítést a Metropolitan Operából, a Bohéméletben Scotto volt Luciano Pavarotti partnere.

Scotto kezdetben inkább koloratúr-szoprán hősnőket formált meg, hangjának éretté válásával áttért a drámai szoprán szerepekre. Több mint negyvenéves pályafutása alatt 18 zeneszerző 45 operaszerepét énekelte, legtöbbször a 19. századi szerzők - Verdi, Puccini, Donizetti és Bellini - darabjaiban szerepelt. A kritikusok technikai adottságai mellett színészi képességeit is elismerik. Kedvenc operaszerzője Verdi, legkedvesebb karmestere az olasz Gianandrea Gavazzeni, de szívesen énekelt a közelmúltban elhunyt Claudio Abbado, illetve Riccardo Muti, Lorin Maazel és James Levine dirigálásával is. Több lemezfelvételt is rögzített, a Hungarotonnál megjelent albumán francia szerzők, Berlioz, Bizet és Massenet operáinak áriáit énekelte.

Scotto rendezőként is nevet szerzett magának. Legtöbbször kedvelt komponistáinak műveit állította színpadra, így több alkalommal is megrendezte a Pillangókisasszonyt (először 1981-ben a Veronai Arénában, majd a Metben is), a Bohéméletet, Bellini Az alvajáró és Norma című operáit, Verdi Az álarcosbálját, Donizetti Lammermoori Luciáját.

Az évtizedek óta New Yorkban élő Renata Scotto több mesterkurzust tartott Rómában és New Yorkban, 2002-ben a Magyar Állami Operaházban is. Azt vallja, hogy az igazi színpadi rutint hazai környezetben, támogató közönség előtt lehet megszerezni, s ezért nem híve annak, hogy a fiatal énekesek túl korán kerüljenek versenyhelyzetbe külföldön. Kitüntetései között két Emmy-díja is van (az egyiket a Gioconda San Franciscóban készült felvételéért kapta, a másikat a Traviata rendezéséért), 2007-ben a Met társulatának lapja, az Opera News díjában részesült. Scotto azt vallja, hogy két élete van: az egyiket a színháznak, a másikat a családnak és a barátainak adja. Többek közt ezért sincs az otthonában zongora.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Klasszikus

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.
Klasszikus

Díjat nyert a Fesztivál Akadémia imázsfilmje

Szabó Stein Imre és Géczy Dávid látványos imázsfilmje a Lovie Awards díjkiosztóján nyert.
Klasszikus

Az Elbphilharmonie épületéről készült az év egyik díjnyertes fotója

Az Elba partján fekvő koncertterem a felhők között tör a magasba. Konstantin Beck nyerte a legjobb PR-fényképnek járó díjat Németországban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

Kanye West operát írt

Ennyi. Akinek nem tetszik, tessék utánacsinálni!4!!
Zenés színház játék

Mennyire ismeri Homonnay Zsoltot? - JÁTÉK

A Benczúr Ház Takarásban című beszélgetéssorozatának vendége november 21-én a Budapesti Operettszínház művésze, Homonnay Zsolt lesz. Játsszon a Fidelióval, és legyen ott az eseményen!
Zenés színház hír

A háborús övezetek gyerekeit segíti Andrea Bocelli és az UNESCO programja

Közös zeneoktatási programot indít Andrea Bocelli olasz sztártenor és az UNESCO a fegyveres konfliktusok által sújtott területeken élő gyerekek számára.
Zenés színház selmeczi györgy

Elkészült Selmeczi György új operája

A Krónikás című kétfelvonásos vígopera az intézményes magyar zeneoktatás létrejöttének bicentenáriumára készült a kolozsvári Zenei Líceum és a Kolozsvári Magyar Opera számára.
Zenés színház hír

Plácido Domingo lemondta a 2020-as tokiói olimpián való szereplését

A 78 éves operaénekes a produkció összetettségére hivatkozva lépett ki a 2020 áprilisára tervezett bemutató előkészületeiből – jelentette be az Olimpiai Szervezőbizottság múlt pénteken.