Zenés színház

A 125. születésnap kötelez

2009.05.06. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház 2009/2010-es jubileumi évadában hat opera- és két balettbemutató lesz, öt előadást újítanak fel, míg a Budapesti Filharmóniai Társaság 12 hangversenyt tart. A szezonban hangsúlyos szerepet kapnak a magyar művek.

Szeptemberben operagálával és koncerttel ünnepelnek, amelyen az Ybl-palota átadásának 125. évfordulója előtt tisztelegnek, szeptember 27-én pedig a dalszínház megismétli az 1884. szeptember 27-i ünnepi nyitóest programját. A műsoron a Bánk bán I. felvonása, a Hunyadi László nyitánya, valamint a Lohengrin I. felvonása szerepel.

Az idei évad 11 premierje után a 2009/2010-es szezonban 193 opera- és 76 balettelőadást tartanak az Andrássy úton. A nyolc bemutató között közönségkedvencek és kortárs művek egyaránt szerepelnek. Az első bemutató a gyerekeké lesz: Benjamin Britten operáját, A kis kéményseprőt Bata Rita rendezi, majd Hartmut Schörghofer állítja színpadra A kékszakállú herceg várát (vez.: Fischer Ádám). Novemberben lesz a premierje az idén Kossuth-díjjal elismert Sári József Napfogyatkozás című operájának, amelyet a magyar származású Arthur Koestler Sötétség délben című regénye ihletett. Az előadás rendezője Kovalik Balázs, karmestere Hamar Zsolt. A Vígszínházzal koprodukcióban, Marton László rendezésében készül A varázsfuvola, a bemutató karácsonykor lesz. Márciusban A rózsalovagot Andrejs Zagar rendezi, míg májusban a Művészetek Palotájával együttműködésben a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Budapesti Wagner-napok keretében adják elő Wagner Trisztán és Izoldáját. A produkció rendezői Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra. Három operát újítanak fel jövőre: a C’est la guerre-t, a Székely fonót, valamint a Titus kegyelmét, és ismét műsorra kerül a Szokolay klasszikusa, a Vérnász, amelyen áprilisban Karlsruhéban vendégszerepel az Operaház társulata.

Két premiert tart a Magyar Nemzeti Balett, amelynek évada a Világsztárok az Operában című gálával indul. Boris Eifman koreografálja a Karamazov testvéreket, Robert North, Lukács András és Ohad Naharin modern balettestet készít. A Magyar Nemzeti Balett kiemelt eseménye lesz a színház vezető koreográfusa, Seregi László nyolcvanadik születésnapja, amelyet 2009. december 12-én a mester egy klasszikus darabjával, A makrancos Kata című balettelőadással ünnepelnek. Seregi László repertoár-darabjai mellett ismét műsorra tűzik a Változatok egy gyermekdalra és A fából faragott királyfi című balettműveket.

Az Operaház bevételi forrásait 2010-től az Operabál is kiegészíti. A bál rendezési joga és eszközparkja az elmúlt tíz évben egy külső cég birtokában volt. Másfél éven át tartó tárgyalássorozat eredményeképpen az Operaház megvásárolta a jogot, így a jövő évi Operabált már a Magyar Állami Operaház szervezi. Az Operabál másnapján újra jótékony célú gyermekelőadást szervez a dalszínház, amelyre közel ezer, elsősorban hátrányos helyzetű, gyermekotthonban nevelkedő és fogyatékkal élő gyermek kap meghívást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.