Zenés színház

A 200 éves Erkel a 30 éves Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2010.03.22. 07:16
Ajánlom
A 200 éve született Erkel Ferenc közkedvelt és kevéssé ismert műveit – összesen hat operáját – is megismerheti a közönség az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az idén március 19. és április 5. között zajló nemzetközi összművészeti seregszemle kiemelt rendezvénysorozata a zeneszerző életművének minél teljesebb bemutatása. A 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében 65 helyszínen több mint 130 esemény valósul meg. A BTF idei díszvendége Dánia.

 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik alappillére az Erkel200. A zeneszerző közkedvelt művei mellett, mint a Hunyadi László és a Bánk bán, olyan kevéssé ismert Erkel-operákat is meghallgathat a közönség, mint a Sarolta, a Dózsa György, a Bátori Mária és a Brankovics György. A kerek zenetörténeti évforduló kapcsán nem csak a Himnusz szerzőjére emlékeznek a fesztivál szervezői, de az egész korszakra, amelyben élt, és alkotott. A programsorozat keretében az előadások előtt, népszerű közéleti személyiségek mutatják majd be a műveket.

Időrendben először Erkel: Dózsa György című operájával ismerkedhet meg a BTF közönsége. Március 22-én a Magyar Állami Operaházban hangoznak el részletek a műből. A koncertet Fábry Sándor vezeti fel. Az esten Kovács János dirigálja majd a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát és a Nemzeti Énekkart. 

Kentaur (Erkel László) mond majd bevezetőt március 30-án a Bánk bán előadás előtt. Az opera kapcsán a népszerű jelmez-és díszlettervező fontosnak tartotta kiemelni: Erkel-leszármazottként egy személyes bevezetőre számíthat tőle a közönség, amelyben a családi legendák és a privát élmények is helyet kapnak majd. Az alkotást a debreceni Csokonai Színház előadásában, Vidnyánszky Attila friss rendezésében, láthatja a közönség a Thália Színházban.

Az előadás karnagya Kocsár Balázs arról beszélt, hogy mindannyiunknak van egy "zsigeri" élménye erről a darabból, éppen ezért a Bánk bánt nehéz dirigálni. A karmester hangsúlyozta: az ő előadásukban ne a régi zenei élményeket keresse majd a hallgatóság, ugyanis a Csokonai Színház művészei a Bánk bán "ősváltozatát" adják majd elő, ami nem a megszokott hangzásvilágot kínálja a közönségnek.

Ugyancsak a Thália Színházban tűzik műsorra április 1-jén Erkel Ferenc: Brankovics György című operáját. A Kolozsvári Magyar Opera előadása előtt Fáy Miklós mond bevezetőt. A zenekritikus az opera kapcsán többek között az Erkel-problematikát említette. Fáy Miklós szerint azért van ennyi kérdés az Erkel-operák eredetisége körül, mivel a zeneszerző nem foglalkozott műveinek utóéletével.

A Kolozsvári Magyar Opera igazgatója emlékeztetett arra, hogy Erkel Ferenc zeneköltői pályája az erdélyi városból indult. Szép Gyula hangsúlyozta: a Kolozsvári Magyar Opera éppen ezért kötelességének tartotta a zeneszerző valamennyi operáját színpadra vinni. Az 1990-es években ezt sikerült is megvalósítaniuk a kolozsvári teátrumban. Ennek keretében a Brankovics Györgyöt is bemutatták már hat évvel ezelőtt, a mostani előadás azonban egy új, mai környezetbe ágyazott rendezés, aminek csütörtökön (március 11-én) este lesz a premierje, tette hozzá. 

Másnap este, április 2-án a Művészetek Palotájában a Hunyadi László csendül fel. A Győri Nemzeti Színház előadását Káel Csaba állította színre. A rendező kiemelte: számára a hatalom problematikája adja a darab érdekességét, éppen ezért nem a formai, hanem a tartalmi aktualizálást tartotta az opera kapcsán a legfontosabbnak. Erkel remekművét Hajós András vezeti majd fel.

Opera-keresztmetszet keretében ismerheti meg a közönség április 4-én a Thália Színházban Erkel Ferenc Bátori Mária és Sarolta című műveit. A két kevéssé ismert operát Falusi Mariann mutatja be a közönségnek.

Az est karmestere, Pál Tamás elmondta: csak üdvözölni tudja a BTF programsorozatát, amelyik röviden szólva, azt járja körbe, hogy ki volt Erkel és milyen operákat írt. Az elmúlt évtizedekben mindig valamilyen ürügy kellett ahhoz, hogy egy operaház elővegye Erkelt, most a 200 éves évforduló kapcsán végre erre nincs szükség. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében nem csak játsszák a darabokat, de beszélgetnek is a 200 éves zeneszerzőről - hangsúlyozta a karnagy.

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Klasszikus

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Jazz/World

5,3 milliárd forint a zenészeknek, kluboknak, fesztiváloknak és technikusoknak

Kezdjünk barátkozni a raktárkoncert fogalmával! A kormány a rendezvényszervezők, a klubok és a technikai személyzet támogatását tervezi a most bejelentett csomaggal. Gulyás Gergely az SZFE-t érintő kérdésekre is válaszolt.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Fidelio Tours

A fürdődivat történelmét mutatja be a német bikinimúzeum

A Bad Rappenau-i BikiniArt Museumban a látogatók a gyapjúból készült magasan zárt fürdőkosztümtől a nagyon apró kétrészesig megismerhetik a fürdőruhák több mint száz éves múltját 1880-tól napjainkig.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Zenés színház interjú

„Újra élünk” – Budapesten a két olasz sztárénekes

A legnépszerűbb Rossini-opera, A sevillai borbély két este, augusztus 7-én és 9-én látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Figaro és Rosina szerepében Giorgio Caodurót és Annalisa Stroppát láthatja-hallhatja a magyar közönség. A két olasz művész a világ legnagyobb operaszínpadait külön-külön is meghódította, de közös történetük is van.
Zenés színház interjú

Fontos, hogy a magyar lelkünk is benne legyen ezekben az előadásokban

A Budavári Palotakoncert meghívott vendégeként augusztus 8-án két erdélyi művész, Hary Judit és Fülöp Márton is szívhez szóló, emlékezetes élményt nyújtó produkciókkal készül megajándékozni az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. A Kolozsvári Magyar Opera művészeivel a közelgő gála kapcsán arról is beszélgettünk, hogy határon túli magyarokként miért kiemelkedő fontosságú számukra ez a találkozás és maga az operett műfaj.
Zenés színház interjú

„Ez az a szívdobbanás, ami bennünk is él”

Az idei gálán két testvér, két virtuóz zenész, a Jávorkai Brothers is lenyűgöző produkciókkal várja majd az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám - egy hegedűművész és egy gordonkaművész –-, akik számos más díj mellett 2009-ben Ausztriában az Év Művészei címet is elnyerték – a Budavári Palotakoncertek kapcsán az általuk megszólaltatott különleges hangszerek történetei mellett többek között az operettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották velünk.
Zenés színház hír

Parkfoglaló gála Jonas Kaufmannal

Az Eiffel Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lépnek a közönség elé augusztus 19-én.