Zenés színház

A 200 éves Erkel a 30 éves Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2010.03.22. 07:16
Ajánlom
A 200 éve született Erkel Ferenc közkedvelt és kevéssé ismert műveit – összesen hat operáját – is megismerheti a közönség az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az idén március 19. és április 5. között zajló nemzetközi összművészeti seregszemle kiemelt rendezvénysorozata a zeneszerző életművének minél teljesebb bemutatása. A 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében 65 helyszínen több mint 130 esemény valósul meg. A BTF idei díszvendége Dánia.

 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik alappillére az Erkel200. A zeneszerző közkedvelt művei mellett, mint a Hunyadi László és a Bánk bán, olyan kevéssé ismert Erkel-operákat is meghallgathat a közönség, mint a Sarolta, a Dózsa György, a Bátori Mária és a Brankovics György. A kerek zenetörténeti évforduló kapcsán nem csak a Himnusz szerzőjére emlékeznek a fesztivál szervezői, de az egész korszakra, amelyben élt, és alkotott. A programsorozat keretében az előadások előtt, népszerű közéleti személyiségek mutatják majd be a műveket.

Időrendben először Erkel: Dózsa György című operájával ismerkedhet meg a BTF közönsége. Március 22-én a Magyar Állami Operaházban hangoznak el részletek a műből. A koncertet Fábry Sándor vezeti fel. Az esten Kovács János dirigálja majd a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát és a Nemzeti Énekkart. 

Kentaur (Erkel László) mond majd bevezetőt március 30-án a Bánk bán előadás előtt. Az opera kapcsán a népszerű jelmez-és díszlettervező fontosnak tartotta kiemelni: Erkel-leszármazottként egy személyes bevezetőre számíthat tőle a közönség, amelyben a családi legendák és a privát élmények is helyet kapnak majd. Az alkotást a debreceni Csokonai Színház előadásában, Vidnyánszky Attila friss rendezésében, láthatja a közönség a Thália Színházban.

Az előadás karnagya Kocsár Balázs arról beszélt, hogy mindannyiunknak van egy "zsigeri" élménye erről a darabból, éppen ezért a Bánk bánt nehéz dirigálni. A karmester hangsúlyozta: az ő előadásukban ne a régi zenei élményeket keresse majd a hallgatóság, ugyanis a Csokonai Színház művészei a Bánk bán "ősváltozatát" adják majd elő, ami nem a megszokott hangzásvilágot kínálja a közönségnek.

Ugyancsak a Thália Színházban tűzik műsorra április 1-jén Erkel Ferenc: Brankovics György című operáját. A Kolozsvári Magyar Opera előadása előtt Fáy Miklós mond bevezetőt. A zenekritikus az opera kapcsán többek között az Erkel-problematikát említette. Fáy Miklós szerint azért van ennyi kérdés az Erkel-operák eredetisége körül, mivel a zeneszerző nem foglalkozott műveinek utóéletével.

A Kolozsvári Magyar Opera igazgatója emlékeztetett arra, hogy Erkel Ferenc zeneköltői pályája az erdélyi városból indult. Szép Gyula hangsúlyozta: a Kolozsvári Magyar Opera éppen ezért kötelességének tartotta a zeneszerző valamennyi operáját színpadra vinni. Az 1990-es években ezt sikerült is megvalósítaniuk a kolozsvári teátrumban. Ennek keretében a Brankovics Györgyöt is bemutatták már hat évvel ezelőtt, a mostani előadás azonban egy új, mai környezetbe ágyazott rendezés, aminek csütörtökön (március 11-én) este lesz a premierje, tette hozzá. 

Másnap este, április 2-án a Művészetek Palotájában a Hunyadi László csendül fel. A Győri Nemzeti Színház előadását Káel Csaba állította színre. A rendező kiemelte: számára a hatalom problematikája adja a darab érdekességét, éppen ezért nem a formai, hanem a tartalmi aktualizálást tartotta az opera kapcsán a legfontosabbnak. Erkel remekművét Hajós András vezeti majd fel.

Opera-keresztmetszet keretében ismerheti meg a közönség április 4-én a Thália Színházban Erkel Ferenc Bátori Mária és Sarolta című műveit. A két kevéssé ismert operát Falusi Mariann mutatja be a közönségnek.

Az est karmestere, Pál Tamás elmondta: csak üdvözölni tudja a BTF programsorozatát, amelyik röviden szólva, azt járja körbe, hogy ki volt Erkel és milyen operákat írt. Az elmúlt évtizedekben mindig valamilyen ürügy kellett ahhoz, hogy egy operaház elővegye Erkelt, most a 200 éves évforduló kapcsán végre erre nincs szükség. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében nem csak játsszák a darabokat, de beszélgetnek is a 200 éves zeneszerzőről - hangsúlyozta a karnagy.

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Klasszikus

Egy hét a kamarazene izzó bűvöletében

Több mint tíz országból érkeznek világsztárok az idei Fesztivál Akadémiára. A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Idén is eloszlatták a felhőket a TérTáncKoncert hősei

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ötödik alkalommal rendezte meg ingyenes szabadtéri programját, a TérTáncKoncertet, ahol idén is több száz hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal táncolt együtt, ezúttal Beethoven VII. szimfóniájára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Erőd Iván zeneszerző

A magyar származású osztrák zeneszerző 83 éves volt, halálhírét a bécsi Staatsoper közölte.
Zenés színház hír

Átadták a Honthy-díjakat a Budapesti Operettszínházban

Kilenc kategóriában jutalmazta az évad legjobbjait a Budapesti Operettszínház, ahol hivatalosan is lezárult a 2018/19-es évad.
Zenés színház hír

Aj Vej-vej Turandotot rendez Rómában

A hazájában játszódó Puccini-operának a kínai képzőművész nemcsak a rendezője lesz, hanem ő tervezi a jelmezeket is.
Zenés színház hír

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Zenés színház operaház

Díjátadóval zárult az Opera „Puccini Itáliája”-évada

Az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazta az Operaház. Az évzáró Csillagóra gálaesten azt is bejelentették, hogy kik viselhetik egy éven át „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” és „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” címeket.