Zenés színház

A 200 éves Erkel a 30 éves Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2010.03.22. 07:16
Ajánlom
A 200 éve született Erkel Ferenc közkedvelt és kevéssé ismert műveit – összesen hat operáját – is megismerheti a közönség az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az idén március 19. és április 5. között zajló nemzetközi összművészeti seregszemle kiemelt rendezvénysorozata a zeneszerző életművének minél teljesebb bemutatása. A 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében 65 helyszínen több mint 130 esemény valósul meg. A BTF idei díszvendége Dánia.

 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik alappillére az Erkel200. A zeneszerző közkedvelt művei mellett, mint a Hunyadi László és a Bánk bán, olyan kevéssé ismert Erkel-operákat is meghallgathat a közönség, mint a Sarolta, a Dózsa György, a Bátori Mária és a Brankovics György. A kerek zenetörténeti évforduló kapcsán nem csak a Himnusz szerzőjére emlékeznek a fesztivál szervezői, de az egész korszakra, amelyben élt, és alkotott. A programsorozat keretében az előadások előtt, népszerű közéleti személyiségek mutatják majd be a műveket.

Időrendben először Erkel: Dózsa György című operájával ismerkedhet meg a BTF közönsége. Március 22-én a Magyar Állami Operaházban hangoznak el részletek a műből. A koncertet Fábry Sándor vezeti fel. Az esten Kovács János dirigálja majd a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát és a Nemzeti Énekkart. 

Kentaur (Erkel László) mond majd bevezetőt március 30-án a Bánk bán előadás előtt. Az opera kapcsán a népszerű jelmez-és díszlettervező fontosnak tartotta kiemelni: Erkel-leszármazottként egy személyes bevezetőre számíthat tőle a közönség, amelyben a családi legendák és a privát élmények is helyet kapnak majd. Az alkotást a debreceni Csokonai Színház előadásában, Vidnyánszky Attila friss rendezésében, láthatja a közönség a Thália Színházban.

Az előadás karnagya Kocsár Balázs arról beszélt, hogy mindannyiunknak van egy "zsigeri" élménye erről a darabból, éppen ezért a Bánk bánt nehéz dirigálni. A karmester hangsúlyozta: az ő előadásukban ne a régi zenei élményeket keresse majd a hallgatóság, ugyanis a Csokonai Színház művészei a Bánk bán "ősváltozatát" adják majd elő, ami nem a megszokott hangzásvilágot kínálja a közönségnek.

Ugyancsak a Thália Színházban tűzik műsorra április 1-jén Erkel Ferenc: Brankovics György című operáját. A Kolozsvári Magyar Opera előadása előtt Fáy Miklós mond bevezetőt. A zenekritikus az opera kapcsán többek között az Erkel-problematikát említette. Fáy Miklós szerint azért van ennyi kérdés az Erkel-operák eredetisége körül, mivel a zeneszerző nem foglalkozott műveinek utóéletével.

A Kolozsvári Magyar Opera igazgatója emlékeztetett arra, hogy Erkel Ferenc zeneköltői pályája az erdélyi városból indult. Szép Gyula hangsúlyozta: a Kolozsvári Magyar Opera éppen ezért kötelességének tartotta a zeneszerző valamennyi operáját színpadra vinni. Az 1990-es években ezt sikerült is megvalósítaniuk a kolozsvári teátrumban. Ennek keretében a Brankovics Györgyöt is bemutatták már hat évvel ezelőtt, a mostani előadás azonban egy új, mai környezetbe ágyazott rendezés, aminek csütörtökön (március 11-én) este lesz a premierje, tette hozzá. 

Másnap este, április 2-án a Művészetek Palotájában a Hunyadi László csendül fel. A Győri Nemzeti Színház előadását Káel Csaba állította színre. A rendező kiemelte: számára a hatalom problematikája adja a darab érdekességét, éppen ezért nem a formai, hanem a tartalmi aktualizálást tartotta az opera kapcsán a legfontosabbnak. Erkel remekművét Hajós András vezeti majd fel.

Opera-keresztmetszet keretében ismerheti meg a közönség április 4-én a Thália Színházban Erkel Ferenc Bátori Mária és Sarolta című műveit. A két kevéssé ismert operát Falusi Mariann mutatja be a közönségnek.

Az est karmestere, Pál Tamás elmondta: csak üdvözölni tudja a BTF programsorozatát, amelyik röviden szólva, azt járja körbe, hogy ki volt Erkel és milyen operákat írt. Az elmúlt évtizedekben mindig valamilyen ürügy kellett ahhoz, hogy egy operaház elővegye Erkelt, most a 200 éves évforduló kapcsán végre erre nincs szükség. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében nem csak játsszák a darabokat, de beszélgetnek is a 200 éves zeneszerzőről - hangsúlyozta a karnagy.

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meghitt pillanatok Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni fényképalbumából - Galéria

A fényképek között akadnak ismerős fotók és eddig soha nem látott képek is. Kapcsolatuk szívet melengető közös portréi mellett helyet kapott mindkettejük gyerekkora és családja, számos kirándulás, strandon töltött nap vagy némi síelés is. 1944. november 9-én halt meg Radnóti Miklós költő, műfordító, a 20. századi magyar líra egyik meghatározó alakja. 
Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról.
Klasszikus

Elhunyt Ujházy László zenei szakember

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság alapító tagja volt. Halálhíréről a Magyar Narancs számolt be.
Színház

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Klasszikus

A Kertész házaspár tiszteletére alapított díjban részesült Váradi Gyula

Idén első alkalommal adták át a Kertész Imre és Kertész Magda emlékére alapított díjat, amelyet a Virtuózok felfedezettje, Váradi Gyula vehetett át.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Francia állami kitüntetést kapott az Armel Opera Festival igazgatója

Franciaország kulturális minisztere, Franck Riester a francia állam Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatát ítélte meg Havas Ágnesnek. 
Zenés színház hír

A láthatatlan háttérmunkát végzőket díjazták az Erkel Színházban

A Magyar Táncművészeti Egyetem és a Magyar Állami Operaház együttműködési megállapodásának aláírása mellett új örökös tagokat köszöntöttek, házi díjakat, valamint miniszteri elismerő oklevelet adtak át a magyar opera napja alkalmából csütörtökön Budapesten az Erkel Színházban.
Zenés színház Film

8 musical az eső ellen

Neked is nyomott hangulatod van a hirtelen lecsapó ősz és az eső miatt? Mutatunk nyolc filmet, amikkel kihasználhatod a pocsék időt, ha már a szobából nem nagyon jutsz ki.
Zenés színház ajánló

A Turandot lesz Szentmargitbánya jövő évi szuperprodukciója

Puccini Turandot című operáját mutatják be Martina Serafin címszereplésével 2020. július 8-án a Fertő-tó melletti Szentmargitbánya Kőfejtőjének szabadtéri színpadán.
Zenés színház interjú

„Ő James Gatz, én Wunderlich József vagyok”

A Vígszínház idei musicalsikerének főszerepét gyakorlatilag neki írta Kovács Adrián. Idén kevesebb munkát vállal, de nem tűnik el. Viszont szeretne „többet találkozni a saját életével”. A nagy Gatsby kapcsán Wunderlich József azt is elmondta, hogy az előadás igazi műhelymunkában készült – és talán ezért lett olyan egyedi.