Zenés színház

A Bohémélettel folytatódik az Operabeavató sorozata

2023.08.21. 13:00
Ajánlom
Új magyar operát ír, és Puccinit is ízekre szedi Dinyés Dániel és Göttinger Pál szeptembertől. Két sorozattal, két helyszínen várja közönségét az Operabeavató.

A Dinyés Dániel és Göttinger Pál nevével fémjelzett Operabeavató tíz éve bizonyít telt ház előtt, és teszi mindenki számára élménytelivé az opera műfaját. Az összeszokott páros stand upja egy-egy opera szórakoztató elemzésével és improvizációval teszi érthetővé a művet, a műfajt. A rendhagyó előadás-sorozat célja, hogy a színházkedvelő, a már operarajongó vagy még operafélő és a szórakozni vágyó néző számára is egyedülálló élményt nyújtson. Az alkalmakon a karmester-zeneszerző Dinyés Dániel vezeti be a nézőket a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést.

A Delta Produkció szervezésében az Operabeavató tavaly már két helyszínen, két különböző sorozattal várta a közönséget. A 2023/24-es évadban is folytatódik az együttműködés a Magyar Zene Házával, ahol szeptembertől Puccini Bohémélet című klasszikusát szedi ízekre a csapat. A Dinyés–Göttinger duó jól ismeri a művet, hiszen közösen is színpadra állították már, adta magát, hogy beavató formájában is megismertessék a közönséggel az egyik leghíresebb olasz operát.

A Bohémélet ugyanolyan könnyen elemezhető, mint egy Mozart-opera. A jól hallgatható felszín alatt elképesztő mélységben zajlanak a drámák.

Mindegyik szereplője egytől egyig élő karakter, a hétköznapi embereket látjuk a színpadon, ami miatt nagyon könnyű rádöbbenni, hogy ez velünk is megtörténhet, akár meg is történt már. A köznapiságában rejlik a művészi varázsa ennek a műnek. Puccini ráadásul a világ legjobb dramaturgja volt, aki mindent tudott a színházi szakmáról. Tudta, mikor kell megríkatni, és mikor megnevettetni a nézőt, de azt is, hogy mennyi időt vesz igénybe egy díszletelem betolása. Saját munkáját mindig a cselekménynek rendelte alá” – mondja Dinyés Dániel, aki Göttinger Pállal és a meghívott operaénekesekkel együtt nyolc részen keresztül mutatja be a művet ősztől. A Bohémélet elsőrangú színdarab is, amely sok együttes jelenetet, alkalmanként négy-öt közreműködő operaénekest ígér, így a szokásos improvizációs jelenlét még bátrabb formájában mutatkozhat meg.

A Bohémélet-sorozatról itt érhető el további információ. >>>

Operabeavato_GordonEszter18-120225.jpg

Részlet az Operabeavató előadásából (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Delta Produkció)

Az Operabeavató idén is készül újdonsággal! A Bohémélet elemzésével párhuzamosan, a 6szín színpadán indul el A néző közbeszól című sorozat. A csapat különleges vállalása, hogy a közönség segítségével hozzon létre egy új magyar operát. „Tízévnyi remekműelemzés után úgy döntöttünk, elintézzük a nézőknek, hogy létrehozhassanak egyet ők is. Munkamódszerünk ugyanaz lesz – jelenetek zenei és színpadi elemzése –, de hogy mi a tárgya mindennek, azt a közönség segítségével és közreműködésével, alkalomról alkalomra találjuk majd ki. A végére, kilenc hónap alatt megszületik egy új mű.

Mindent fordítva csinálunk majd, tehát részről részre írjuk a művet, amit az énekesek is menet közben tanulnak majd meg.

Szerintünk az opera egy élő, ruganyos, játékos műfaj, nem muzeális. A szemünk láttára is létrejöhet”mondja Göttinger Pál, aki a nézők által is diktált jelenetek kitalálásáért és a közönség előtti rendelkezőpróbák megtartásáért felel. Dinyés Dániel írja a zenét, A néző közbeszól című sorozatban pedig csatlakozik a csapathoz Závada Péter költő, drámaíró is, aki a librettót hozza létre.

A néző közbeszól előadásairól bővebb információ itt érhető el. >>>

Operabeavato_GordonEszter11-120225.jpg

Részlet az Operabeavató előadásából (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Delta Produkció)

A néző közbeszól című sorozat állandó közreműködői Bordás Barbara, Erdős Attila és Kolonits Klára operaénekesek lesznek. Ők a Magyar Zene Házában látható Bohémélet-sorozatban is fellépnek majd, többek között Horák Renáta, Horváth István, Kiss András, Kovácsházi István, Máthé Beáta, Pataki Bence, Sándor Csaba, Szélpál Szilveszter és Tötös Roland társaságában.

A néző közbeszól című sorozat 2023. október 2-ától a 6színben, míg a Bohémélet egész évadon át tartó elemzése szeptember 26-ától a Magyar Zene Házában látható. Az előző évad sikere,

a Magyar Zene Házával koprodukcióban létrejött Bánk bán-sorozat egyes részei az eSzínházzal kötött együttműködésnek köszönhetően egyedülálló minőségben, online is láthatóak,

és egész évben elérhetőek maradnak.

Annak érdekében, hogy az Operabeavató a megszokott minőséget megőrizve folyamatosan fejlődni tudjon, a Delta Produkció tavaly elindította Patreon-felületét is. Az alkotók célja, hogy leghűségesebb nézőiknek exkluzív tartalmakkal és szolgáltatásokkal hálálják meg a támogatást.

A támogatói felület itt található. >>>

Fejléckép: Dinyés Dániel és Göttinger Pál (fotó/forrás: Gordon Eszter / Operabeavató)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.
Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Zenés színház interjú

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Zenés színház hír

Elfeledett ír operát mutat be Halász Péter Dublinban

Hatalmas sikert aratott 1860-ban a Lurline, az írek egyik legismertebb operaszerzőjének, William Vincent Wallace-nek műve. A méltatlanul elfeledett darab újrafelfedezése közel egy évszázadot váratott magára, most Halász Péter karmester mutatja be újra Dublinban.