Zenés színház

A bolygó hollandi Balatonfüreden

2013.08.26. 16:31
Ajánlom
Az Opera Europa konferenciájának zárónapján, 25-én este 9 órától a Magyar Állami Operaház produkciójának, A bolygó hollandi január 20-i bemutatójának felvételét vetítették a balatonfüredi Gyógy téren. A Ralf Weikert vezényelte előadást, amelyben a főbb szerepeket Kálmándi Mihály - a 2013/2014-es évad kamaraénekese -, Rálik Szilvia, valamint Bretz Gábor és Coray Bix énekelte, az érdeklődők ingyenesen tekinthették meg.

Augusztus 21-26-ig Balatonfüreden tartott kurzust az Opera Europa és az Armel Produkciós és Sajtóiroda a zenei intézmények feltörekvő új nemzedéke számára. Az előadásokon olyan kiemelkedő vezetők adták át tapasztalataikat, mint Gerard Mortier, a madridi Királyi Operaház főigazgatója, a Salzburgi Ünnepi Játékok korábbi intendánsa, illetve Kasper Holten, a Covent Garden opera igazgatója.

Az első nap estéjén mondott beszédet Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, aki specifikusan a budapesti operaházra fókuszálva kiemelte: a magyar interpretáció-történet nagyjai, a világhírűvé vált karmesterek - többek közt Richter János, Reiner Frigyes, Doráti Antal, Fricsay Ferenc vagy Solti György - mindegyike dirigált az Operaházban, ahol Puccini személyesen tanította be alkotásait. De többször vezényelte itt műveit Richard Strauss, és dirigáltak itt a legnagyobb külföldi karmesterek is, többek közt Gustav Mahler, Bruno Walter, Furtwängler, Toscanini, Klemperer, Patané vagy Gardelli - a sor Christoph Eschenbachig és Sir Simon Rattle-ig ér.

A 129 esztendős Operaház nemcsak e legendás művészek lábnyomát őrzi, hanem remélhetőleg azt az előadási kultúrát és igényességet is, amely nem csekély mértékben éppen tevékenységüknek köszönhetően forrott össze az intézmény nevével. Kifinomult Mozart-játék, nagy olasz romantikus repertoár, a Wagner-előadások élő hagyománya és a mindehhez felzárkózó, az orosz és a francia iskolák vívmányait elegyítő klasszikus balett-társulat: ez mind a Magyar Állami Operaház jelene. Az Andrássy úti dalszínház nemzeti operaház - mondta a főigazgató -, Magyarország egyetlen e célra, opera- és balettjátszásra dedikált intézménye, s mint ilyen, a magyar operakultúra letéteményese. "Nemzeti operaháznak lenni ma háromféle kötelességet jelent" - emelte ki Ókovács Szilveszter. - Korokon és játékstílusokon átívelő repertoárt, szélesre tárt kapukat hazánk zene- és tánckultúrájának tehetségei előtt, valamint magyar szerzők, művek és produkciók hagyományának ápolását. Mindezt pedig úgy, hogy a repertoárjátszás minősége elérhesse a sorozatokéit, s hogy magyar művészek mellett világhírű külföldi szólistákat, együtteseket és produkciókat is üdvözölhessünk."

31A1AD5D-8E24-4E4D-93BC-BDD74C0D2BFE

A bolygó hollandi

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a tradíció és a progresszió szintézisére is szükség van: a Magyarország legnagyobb és legrégebbi együtteseivel, szimfonikus zenekarával, énekkarával és balett társulatával összesen mintegy 80 különböző klasszikus produkciót repertoárján tartó Magyar Állami Operaház az európai kultúrában csúcsteljesítményt tud nyújtani. Egyensúly és viszonosság művek, műfajok, művészek és kultúrák között - e célkitűzésen alapszik ma a nagy hagyományú, s újra feltörekvő Opera: Budapesten, Magyarországon, Európában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház opera

A fickó, aki az operát hiphoppal ötvözi

Mint annyi sztori mostanában, ez is így kezdődött: futótűzként terjedt a neten egy videó. Babatunde Akinboboye felvétele, amint a Largo al factotum cím áriát énekli, kíséretként pedig…
Zenés színház hír

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.