Zenés színház

A bolygó hollandi Balatonfüreden

2013.08.26. 16:31
Ajánlom
Az Opera Europa konferenciájának zárónapján, 25-én este 9 órától a Magyar Állami Operaház produkciójának, A bolygó hollandi január 20-i bemutatójának felvételét vetítették a balatonfüredi Gyógy téren. A Ralf Weikert vezényelte előadást, amelyben a főbb szerepeket Kálmándi Mihály - a 2013/2014-es évad kamaraénekese -, Rálik Szilvia, valamint Bretz Gábor és Coray Bix énekelte, az érdeklődők ingyenesen tekinthették meg.

Augusztus 21-26-ig Balatonfüreden tartott kurzust az Opera Europa és az Armel Produkciós és Sajtóiroda a zenei intézmények feltörekvő új nemzedéke számára. Az előadásokon olyan kiemelkedő vezetők adták át tapasztalataikat, mint Gerard Mortier, a madridi Királyi Operaház főigazgatója, a Salzburgi Ünnepi Játékok korábbi intendánsa, illetve Kasper Holten, a Covent Garden opera igazgatója.

Az első nap estéjén mondott beszédet Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, aki specifikusan a budapesti operaházra fókuszálva kiemelte: a magyar interpretáció-történet nagyjai, a világhírűvé vált karmesterek - többek közt Richter János, Reiner Frigyes, Doráti Antal, Fricsay Ferenc vagy Solti György - mindegyike dirigált az Operaházban, ahol Puccini személyesen tanította be alkotásait. De többször vezényelte itt műveit Richard Strauss, és dirigáltak itt a legnagyobb külföldi karmesterek is, többek közt Gustav Mahler, Bruno Walter, Furtwängler, Toscanini, Klemperer, Patané vagy Gardelli - a sor Christoph Eschenbachig és Sir Simon Rattle-ig ér.

A 129 esztendős Operaház nemcsak e legendás művészek lábnyomát őrzi, hanem remélhetőleg azt az előadási kultúrát és igényességet is, amely nem csekély mértékben éppen tevékenységüknek köszönhetően forrott össze az intézmény nevével. Kifinomult Mozart-játék, nagy olasz romantikus repertoár, a Wagner-előadások élő hagyománya és a mindehhez felzárkózó, az orosz és a francia iskolák vívmányait elegyítő klasszikus balett-társulat: ez mind a Magyar Állami Operaház jelene. Az Andrássy úti dalszínház nemzeti operaház - mondta a főigazgató -, Magyarország egyetlen e célra, opera- és balettjátszásra dedikált intézménye, s mint ilyen, a magyar operakultúra letéteményese. "Nemzeti operaháznak lenni ma háromféle kötelességet jelent" - emelte ki Ókovács Szilveszter. - Korokon és játékstílusokon átívelő repertoárt, szélesre tárt kapukat hazánk zene- és tánckultúrájának tehetségei előtt, valamint magyar szerzők, művek és produkciók hagyományának ápolását. Mindezt pedig úgy, hogy a repertoárjátszás minősége elérhesse a sorozatokéit, s hogy magyar művészek mellett világhírű külföldi szólistákat, együtteseket és produkciókat is üdvözölhessünk."

31A1AD5D-8E24-4E4D-93BC-BDD74C0D2BFE

A bolygó hollandi

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a tradíció és a progresszió szintézisére is szükség van: a Magyarország legnagyobb és legrégebbi együtteseivel, szimfonikus zenekarával, énekkarával és balett társulatával összesen mintegy 80 különböző klasszikus produkciót repertoárján tartó Magyar Állami Operaház az európai kultúrában csúcsteljesítményt tud nyújtani. Egyensúly és viszonosság művek, műfajok, művészek és kultúrák között - e célkitűzésen alapszik ma a nagy hagyományú, s újra feltörekvő Opera: Budapesten, Magyarországon, Európában.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház hír

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház ajánló

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.