Zenés színház

A bolygó hollandi Balatonfüreden

2013.08.26. 16:31
Ajánlom
Az Opera Europa konferenciájának zárónapján, 25-én este 9 órától a Magyar Állami Operaház produkciójának, A bolygó hollandi január 20-i bemutatójának felvételét vetítették a balatonfüredi Gyógy téren. A Ralf Weikert vezényelte előadást, amelyben a főbb szerepeket Kálmándi Mihály - a 2013/2014-es évad kamaraénekese -, Rálik Szilvia, valamint Bretz Gábor és Coray Bix énekelte, az érdeklődők ingyenesen tekinthették meg.

Augusztus 21-26-ig Balatonfüreden tartott kurzust az Opera Europa és az Armel Produkciós és Sajtóiroda a zenei intézmények feltörekvő új nemzedéke számára. Az előadásokon olyan kiemelkedő vezetők adták át tapasztalataikat, mint Gerard Mortier, a madridi Királyi Operaház főigazgatója, a Salzburgi Ünnepi Játékok korábbi intendánsa, illetve Kasper Holten, a Covent Garden opera igazgatója.

Az első nap estéjén mondott beszédet Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, aki specifikusan a budapesti operaházra fókuszálva kiemelte: a magyar interpretáció-történet nagyjai, a világhírűvé vált karmesterek - többek közt Richter János, Reiner Frigyes, Doráti Antal, Fricsay Ferenc vagy Solti György - mindegyike dirigált az Operaházban, ahol Puccini személyesen tanította be alkotásait. De többször vezényelte itt műveit Richard Strauss, és dirigáltak itt a legnagyobb külföldi karmesterek is, többek közt Gustav Mahler, Bruno Walter, Furtwängler, Toscanini, Klemperer, Patané vagy Gardelli - a sor Christoph Eschenbachig és Sir Simon Rattle-ig ér.

A 129 esztendős Operaház nemcsak e legendás művészek lábnyomát őrzi, hanem remélhetőleg azt az előadási kultúrát és igényességet is, amely nem csekély mértékben éppen tevékenységüknek köszönhetően forrott össze az intézmény nevével. Kifinomult Mozart-játék, nagy olasz romantikus repertoár, a Wagner-előadások élő hagyománya és a mindehhez felzárkózó, az orosz és a francia iskolák vívmányait elegyítő klasszikus balett-társulat: ez mind a Magyar Állami Operaház jelene. Az Andrássy úti dalszínház nemzeti operaház - mondta a főigazgató -, Magyarország egyetlen e célra, opera- és balettjátszásra dedikált intézménye, s mint ilyen, a magyar operakultúra letéteményese. "Nemzeti operaháznak lenni ma háromféle kötelességet jelent" - emelte ki Ókovács Szilveszter. - Korokon és játékstílusokon átívelő repertoárt, szélesre tárt kapukat hazánk zene- és tánckultúrájának tehetségei előtt, valamint magyar szerzők, művek és produkciók hagyományának ápolását. Mindezt pedig úgy, hogy a repertoárjátszás minősége elérhesse a sorozatokéit, s hogy magyar művészek mellett világhírű külföldi szólistákat, együtteseket és produkciókat is üdvözölhessünk."

31A1AD5D-8E24-4E4D-93BC-BDD74C0D2BFE

A bolygó hollandi

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a tradíció és a progresszió szintézisére is szükség van: a Magyarország legnagyobb és legrégebbi együtteseivel, szimfonikus zenekarával, énekkarával és balett társulatával összesen mintegy 80 különböző klasszikus produkciót repertoárján tartó Magyar Állami Operaház az európai kultúrában csúcsteljesítményt tud nyújtani. Egyensúly és viszonosság művek, műfajok, művészek és kultúrák között - e célkitűzésen alapszik ma a nagy hagyományú, s újra feltörekvő Opera: Budapesten, Magyarországon, Európában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.