Zenés színház

A bolygó hollandival nyitott a Bayreuthi Ünnepi Játékok

2013.07.25. 15:23
Ajánlom
Hírességek, a kancellár és a köztársasági elnök jelenlétében, A bolygó hollandi című operával nyílt meg július 25-én este a Bayreuthi Ünnepi Játékok, amely programsorozat a Wagner-év fénypontjának ígérkezik.

"Tetszett az előadás, szép este volt" - mondta Angela Merkel. A tavaly bemutatott darab nemcsak a kancellár, hanem Joachim Gauck államfő tetszését is elnyerte. A bolygó hollandit Christian Thielemann vezényelte, a darab rendezője Jan Philipp Gloger. A karnagy ismét nagy sikert aratott a Zöld Dombon - csakúgy, mint az énekesek -, Gloger munkájával azonban nem volt maradéktalanul elégedett a közönség.

Bár A bolygó hollandit is díjazta a közönség, igazán nagy érdeklődés mégis az új Ringet övezi. A tetralógia új feldolgozását Frank Castorf jegyzi. A berlini Volksbühne intendánsa csütörtökön bepillantást engedett interpretációjába. Számára a központi kérdés az volt, hogy "manapság mi számunkra az arany"? Szerinte az olaj. "Olaj nélkül semmi sem működik" - hangoztatta. Ezért is játszódik a Ring első része, A Rajna kincse egy benzinkúton a híres 66-os út mentén, az Egyesült Államokban. A ciklus további művei Azerbajdzsánban, illetve a Wall Streeten játszódnak majd.

A fesztivál augusztus 28-ig tart, A bolygó hollandi és a Bajor Állami Opera új főzeneigazgatója, Kirill Petrenko által dirigált Ring darabjai mellett a Tannhäusert és a Lohengrint is láthatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház billy elliot

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Zenés színház operaház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Zenés színház interjú

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.