Zenés színház

A Carmen előadása előtt szervez demonstrációt a legradikálisabb zöld szervezet

2019.07.02. 12:00
Ajánlom
Az Extinction Rebellion „behalást” szervez a Royal Opera House elé kedden, mert nem nézik jó szemmel, hogy az operaházat a BP, a legnagyobb brit olajvállalat szponzorálja.

Angolul „die-in” a neve annak a békés tiltakozási formának, amelyet magyarul „behalás”-ként fordítanak: a lényege, hogy a tüntetők a földre fekszenek, halottnak tettetik magukat. Budapesten is volt már ilyen, nyugatabbra pedig egyre több.

Július 2-án kedden ilyen behalást tervez az Extinction Rebellion nevű radikális zöld szervezet a Carmen esti előadása előtt. Georges Bizet operáját ugyanis világszerte élőben közvetítik a BP (British Petroleum) szponzorációjával. A zöldek több más nagy olajvállalat (Petrol, Saudi Aramco, Rep Sol) székháza előtt is tüntetnek majd.

Az operaház előtti tiltakozásban zenészek is részt vesznek,

akik a Habanera egy változatát adják elő az Angol Nemzeti Opera és a Royal Opera művészével, Simone Ibbett-Brownnal.

extinction-rebellion-114941.jpg

Behalás egy brit múzeumban (Fotó/Forrás: Extinction Rebellion / Facebook)

Az egyik szervezi, Lola Perrin jazz-zenész, zeneszerző az Evening Standardnek így nyilatkozott: „Kapcsolatba szeretnénk lépni a londoniakkal, új beszélgetéseket nyitni mindennap használt köztereken – ez az egyik fő célunk.”

A legnagyobb olajvállalatok évtizedek óta hatalmas pénzeket ölnek abba, hogy a klímaváltozásról szóló diszkurzust összezavarják – ma már bizonyíthatóan kamu tanulmányokkal és hiteltelen tudósokkal. Ezt nem a radikális tüntetők mondják, hanem az Economist vezércikke, a Guardian véleménycikke, illetve Sir David Attenborough a legújabb filmjében. A Guardian szerint az Exxon Mobil, a BP és más vállalatok évi 200 millió dollárt költenek arra, hogy a globális felmelegedés elleni politikai-társadalmi fellépést megakadályozzák, és így ne kelljen olyan radikálisan csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, ami egyébként mindössze a túlélésünkhöz lenne szükséges.

David Attenborough kemény szavakkal figyelmeztet a klímaváltozás végzetességére új filmjében

Kapcsolódó

David Attenborough kemény szavakkal figyelmeztet a klímaváltozás végzetességére új filmjében

A veterán természetfilmes minden korábbinál határozottabban, egyszerű üzenettel áll a BBC nézői elé. Tíz éven belül változtatnunk kell, különben nagyon rossz lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Először van női zeneigazgatója a San Franciscó-i Operának

Kim Eun Sun dél-koreai karmestert nevezték ki a San Franciscó-i Opera zeneigazgatójának. Az operaház történetében először tölti be nő ezt a posztot az intézményben.
Zenés színház musical

Látványos musical született Nikola Tesláról

Februárban mutatják be a RaM Colosseumban a Nikola Tesla – Végtelen energia című új musicalt. A kétfelvonásos, rendkívül látványos zenés darab segít felfedezni és új oldaláról megismerni a közismert név – Nikola Tesla – mögött rejtőző zsenit, életének rejtélyeit.
Zenés színház opera

Minden, amit az Operaház új évadáról tudni akar

19 premier, köztük két ős- és három magyarországi bemutató is szerepel a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja elnevezésű tematikus évadában.
Zenés színház gyász

100 éves korában meghalt a bariton, aki öt koncentrációs tábort élt túl

Énekelt Callasszal, Pavarottival, de a lágerekben is a zene tartotta benne a lelket. Eno Mucchiutti 100 éves volt.
Zenés színház hír

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.