Zenés színház

A Carmen előadása előtt szervez demonstrációt a legradikálisabb zöld szervezet

2019.07.02. 12:00
Ajánlom
Az Extinction Rebellion „behalást” szervez a Royal Opera House elé kedden, mert nem nézik jó szemmel, hogy az operaházat a BP, a legnagyobb brit olajvállalat szponzorálja.

Angolul „die-in” a neve annak a békés tiltakozási formának, amelyet magyarul „behalás”-ként fordítanak: a lényege, hogy a tüntetők a földre fekszenek, halottnak tettetik magukat. Budapesten is volt már ilyen, nyugatabbra pedig egyre több.

Július 2-án kedden ilyen behalást tervez az Extinction Rebellion nevű radikális zöld szervezet a Carmen esti előadása előtt. Georges Bizet operáját ugyanis világszerte élőben közvetítik a BP (British Petroleum) szponzorációjával. A zöldek több más nagy olajvállalat (Petrol, Saudi Aramco, Rep Sol) székháza előtt is tüntetnek majd.

Az operaház előtti tiltakozásban zenészek is részt vesznek,

akik a Habanera egy változatát adják elő az Angol Nemzeti Opera és a Royal Opera művészével, Simone Ibbett-Brownnal.

extinction-rebellion-114941.jpg

Behalás egy brit múzeumban (Fotó/Forrás: Extinction Rebellion / Facebook)

Az egyik szervezi, Lola Perrin jazz-zenész, zeneszerző az Evening Standardnek így nyilatkozott: „Kapcsolatba szeretnénk lépni a londoniakkal, új beszélgetéseket nyitni mindennap használt köztereken – ez az egyik fő célunk.”

A legnagyobb olajvállalatok évtizedek óta hatalmas pénzeket ölnek abba, hogy a klímaváltozásról szóló diszkurzust összezavarják – ma már bizonyíthatóan kamu tanulmányokkal és hiteltelen tudósokkal. Ezt nem a radikális tüntetők mondják, hanem az Economist vezércikke, a Guardian véleménycikke, illetve Sir David Attenborough a legújabb filmjében. A Guardian szerint az Exxon Mobil, a BP és más vállalatok évi 200 millió dollárt költenek arra, hogy a globális felmelegedés elleni politikai-társadalmi fellépést megakadályozzák, és így ne kelljen olyan radikálisan csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, ami egyébként mindössze a túlélésünkhöz lenne szükséges.

David Attenborough kemény szavakkal figyelmeztet a klímaváltozás végzetességére új filmjében

Kapcsolódó

David Attenborough kemény szavakkal figyelmeztet a klímaváltozás végzetességére új filmjében

A veterán természetfilmes minden korábbinál határozottabban, egyszerű üzenettel áll a BBC nézői elé. Tíz éven belül változtatnunk kell, különben nagyon rossz lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Kovács Zsuzsa

A művészt hosszas betegség után pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Zenés színház EstiDalPosta

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Zenés színház magazin

„Mert kell egy hely” – Rekordot döntött a pécsi Padlás

A mai napon tartották volna A padlás 150. előadását a Pécsi Nemzeti Színházban. Noha a függöny a vírushelyzet miatt nem gördülhetett fel, Böhm György rendezése így is magyar színháztörténeti rekorder, hiszen ilyen szériát még nem ért meg egyetlen vidéki színház előadása sem.
Zenés színház videó

Nessun dorma, más szöveggel – László Boldizsár szellemes operaáriával buzdít, hogy maradj otthon

Vírusirtás, vírusirtás – énekli az operaénekes, aki a Nessun dorma különös szövegátiratával csak annyit kér: ha lehet, ne menj el otthonról, moss kezet sűrűn, és tartsd be az előírásokat.
Zenés színház hír

Plácido Domingónak pozitív lett a koronavírus tesztje

A világhírű spanyol operaénekes saját Facebook-oldalán tette közzé a hírt.