Zenés színház

A Carmen előadása előtt szervez demonstrációt a legradikálisabb zöld szervezet

2019.07.02. 12:00
Ajánlom
Az Extinction Rebellion „behalást” szervez a Royal Opera House elé kedden, mert nem nézik jó szemmel, hogy az operaházat a BP, a legnagyobb brit olajvállalat szponzorálja.

Angolul „die-in” a neve annak a békés tiltakozási formának, amelyet magyarul „behalás”-ként fordítanak: a lényege, hogy a tüntetők a földre fekszenek, halottnak tettetik magukat. Budapesten is volt már ilyen, nyugatabbra pedig egyre több.

Július 2-án kedden ilyen behalást tervez az Extinction Rebellion nevű radikális zöld szervezet a Carmen esti előadása előtt. Georges Bizet operáját ugyanis világszerte élőben közvetítik a BP (British Petroleum) szponzorációjával. A zöldek több más nagy olajvállalat (Petrol, Saudi Aramco, Rep Sol) székháza előtt is tüntetnek majd.

Az operaház előtti tiltakozásban zenészek is részt vesznek,

akik a Habanera egy változatát adják elő az Angol Nemzeti Opera és a Royal Opera művészével, Simone Ibbett-Brownnal.

extinction-rebellion-114941.jpg

Behalás egy brit múzeumban (Fotó/Forrás: Extinction Rebellion / Facebook)

Az egyik szervezi, Lola Perrin jazz-zenész, zeneszerző az Evening Standardnek így nyilatkozott: „Kapcsolatba szeretnénk lépni a londoniakkal, új beszélgetéseket nyitni mindennap használt köztereken – ez az egyik fő célunk.”

A legnagyobb olajvállalatok évtizedek óta hatalmas pénzeket ölnek abba, hogy a klímaváltozásról szóló diszkurzust összezavarják – ma már bizonyíthatóan kamu tanulmányokkal és hiteltelen tudósokkal. Ezt nem a radikális tüntetők mondják, hanem az Economist vezércikke, a Guardian véleménycikke, illetve Sir David Attenborough a legújabb filmjében. A Guardian szerint az Exxon Mobil, a BP és más vállalatok évi 200 millió dollárt költenek arra, hogy a globális felmelegedés elleni politikai-társadalmi fellépést megakadályozzák, és így ne kelljen olyan radikálisan csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, ami egyébként mindössze a túlélésünkhöz lenne szükséges.

David Attenborough kemény szavakkal figyelmeztet a klímaváltozás végzetességére új filmjében

Kapcsolódó

David Attenborough kemény szavakkal figyelmeztet a klímaváltozás végzetességére új filmjében

A veterán természetfilmes minden korábbinál határozottabban, egyszerű üzenettel áll a BBC nézői elé. Tíz éven belül változtatnunk kell, különben nagyon rossz lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Egy békacsalád története – Cigány Punkopera az OFF-Biennálén

A Független Színház Magyarország május 16-án tartja Balogh Rodrigó és Illés Márton Békamesék című darabjának ősbemutatóját. Az előadásban énekelve, fájó humorral fűszerezve jelenítik meg egy család három generációjának életét, akik azért harcolnak, hogy kitörjenek a békáknak rendelt mocsárból, és elfogadja őket a többségi társadalom.
Zenés színház magazin

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Zenés színház ajánló

Az édesanyákat ünnepik a Musical Villamoson

Különleges műsorral köszönti az édesanyákat az immár hatodik koncertjére készülő Musical Villamos. Az online is követhető 50 perces előadáson a nézők személyes üzenetei is elhangzanak.
Zenés színház hír

Ősbemutatóra készül a Madách Színház

Magyarországon eddig még nem látott Andrew Lloyd Webber-musical debütál júniusban a Madách Színház virtuális színpadán. A Vasárnap mondd el Szirtes Tamás rendezésében kerül a nézők elé.
Zenés színház hír

100 éve született Palócz László operaénekes

1955 és 1976 a Magyar Állami Operaház magánénekese volt, éveken át játszott a Szomszédok című teleregényben, Sümeghy úr szerepében.