Zenés színház

A célegyenes elején

2008.09.23. 00:00
Ajánlom
Két versenyprodukció premierje már sikerrel lezajlott, és az első operaversenyfilmek sugárzására is sor került már. Az Operaverseny és Fesztivál a MezzoTelevízióval döntője november 3-án kezdődik Szegeden.

A megmérettetés különlegessége az, hogy komplex előadói díjakért zajlik, tehát az énekesi teljesítmény mellett a színpadi mozgás és a színészi tehetség egyaránt számít. Az eredetileg húsz versenyszerep eggyel csökkent, így tizenkilenc versenyzőt értékel a kétkamarás zsűri, amelynek maximum öttagú alsóházában a meghívott operaházak igazgatóiból/képviseléőiből áll, a végső döntésben nagyobb súlyt kapó felsőházában pedig a Mezzo Televízió igazgatója, egy nemzetközi hírű énekes és egy nemzetközileg híres rendező foglal helyet. Az idei zsűrik tagjai: Kamara II. – Michael Capasso, a New York-i Dicapo Opera igazgatója, Jerzy Snakowski, a gdanski Balti Opera igazgatója, Alain Surrans, a Rennes-i Opera igazgatója; Kamara I. – Philip de la Croix, Marton Éva, valamint Anatolij Vasziljev. A legjobb férfi és női előadó díja egy önálló est, amelyet 2009. szeptember 21-én mutatnak be és vesznek fel a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A versenyt rendező Armel Produkció alapító partnerei Mezzo Televízió és a Szegedi Szabadtéri Játékok mellett a Szegedi Filharmonikusok és a Pannon Filharmonikusok.

A Theater Bremenben az előző évadban lezajlott már az első premier, Gershon Kingsley és Michael Kunze operája, a Raoul Wallenberg életét feldolgozó Raoul, amelyben Beöthy-Kiss László énekelte Serge szerepét. A Julia Haebler rendezte előadásról a kritika elragadtatott hangon írt: „rendkívüli gyöngyszem”, „nagyszerű rendezés, az emberiség védőbeszéde”, „magával ragadó, megható, mégsem ad felmentést”, „mestermunka”.

A New York-i Dicapo Operában szeptember 11-é tartották A salemi boszorkányok bemutatóját. Robert Ward darabját Alföldi Róbert rendezte, aki a sajtótájékoztatón elmondta: az alig háromhetes próbaidőszak intenzitásban felért az itthon szokásos hat-nyolc hetessel, mert két-két hét megspórolható azzal, hogy nem kell az énekesek bizalmának elnyeréséért harcolni, és a munkát valóban onnan lehet folytatni, ahol előző nap abbahagyták.

A Lukrécia meggyalázása című Britten-opera próbái jelenleg is zajlanak. A Telihay Péter által színpadra állított előadást október 17-én mutatják be Gdanskban. „A világ háborúban áll. Lukréciában béke van. Ezért kell meghalnia. Ragaszkodik a békéhez” – fogalmazott Telihay a darabról.

Egy hét múlva indul Rennes-be Balázs Zoltán, hogy A vámpír próbáit elkezdje. A rendezőt Marschner operájának, illetve az annak alapját adó John W. Polidori-novella a Jekyll és Hyde-hoz vagy épp a Batman vs Jokerhez hasonló viszonyrendszere érdekli. „Az előadás meg járja a maga útját” – tette hozzá.

A döntőt a Szegedi Nemzeti Színház versenyprodukciója, az Adriana Lecouvreur nyiltja. Francesco Cilea operáját Michael Sturm rendezi.

Az operaverseny kapcsán a Mezzo Televízióban legközelebb szeptember 26-án és 27-én látható összeállítás: a Nemzeti Filharmonikusok Bartók-hangversenye, valamint a Művésetek Palotájának és Szeged városának bemutatkozó filmjeit sugározzák.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház advent2020

Adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül közönségének az Opera

Online adventi naptárba rendezett új felvételekkel készül a közönségnek a Magyar Állami Operaház advent első vasárnapjától 26 napon át.
Zenés színház ajánló

Online Mikulásünnep a Talamba Ütőegyüttessel

A Zichy Szín-Műhely Mikulás alkalmával egy igazán különleges meglepetéssel készül december 5-én és 6-án.
Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.