Zenés színház

A célegyenes elején

2008.09.23. 00:00
Ajánlom
Két versenyprodukció premierje már sikerrel lezajlott, és az első operaversenyfilmek sugárzására is sor került már. Az Operaverseny és Fesztivál a MezzoTelevízióval döntője november 3-án kezdődik Szegeden.

A megmérettetés különlegessége az, hogy komplex előadói díjakért zajlik, tehát az énekesi teljesítmény mellett a színpadi mozgás és a színészi tehetség egyaránt számít. Az eredetileg húsz versenyszerep eggyel csökkent, így tizenkilenc versenyzőt értékel a kétkamarás zsűri, amelynek maximum öttagú alsóházában a meghívott operaházak igazgatóiból/képviseléőiből áll, a végső döntésben nagyobb súlyt kapó felsőházában pedig a Mezzo Televízió igazgatója, egy nemzetközi hírű énekes és egy nemzetközileg híres rendező foglal helyet. Az idei zsűrik tagjai: Kamara II. – Michael Capasso, a New York-i Dicapo Opera igazgatója, Jerzy Snakowski, a gdanski Balti Opera igazgatója, Alain Surrans, a Rennes-i Opera igazgatója; Kamara I. – Philip de la Croix, Marton Éva, valamint Anatolij Vasziljev. A legjobb férfi és női előadó díja egy önálló est, amelyet 2009. szeptember 21-én mutatnak be és vesznek fel a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A versenyt rendező Armel Produkció alapító partnerei Mezzo Televízió és a Szegedi Szabadtéri Játékok mellett a Szegedi Filharmonikusok és a Pannon Filharmonikusok.

A Theater Bremenben az előző évadban lezajlott már az első premier, Gershon Kingsley és Michael Kunze operája, a Raoul Wallenberg életét feldolgozó Raoul, amelyben Beöthy-Kiss László énekelte Serge szerepét. A Julia Haebler rendezte előadásról a kritika elragadtatott hangon írt: „rendkívüli gyöngyszem”, „nagyszerű rendezés, az emberiség védőbeszéde”, „magával ragadó, megható, mégsem ad felmentést”, „mestermunka”.

A New York-i Dicapo Operában szeptember 11-é tartották A salemi boszorkányok bemutatóját. Robert Ward darabját Alföldi Róbert rendezte, aki a sajtótájékoztatón elmondta: az alig háromhetes próbaidőszak intenzitásban felért az itthon szokásos hat-nyolc hetessel, mert két-két hét megspórolható azzal, hogy nem kell az énekesek bizalmának elnyeréséért harcolni, és a munkát valóban onnan lehet folytatni, ahol előző nap abbahagyták.

A Lukrécia meggyalázása című Britten-opera próbái jelenleg is zajlanak. A Telihay Péter által színpadra állított előadást október 17-én mutatják be Gdanskban. „A világ háborúban áll. Lukréciában béke van. Ezért kell meghalnia. Ragaszkodik a békéhez” – fogalmazott Telihay a darabról.

Egy hét múlva indul Rennes-be Balázs Zoltán, hogy A vámpír próbáit elkezdje. A rendezőt Marschner operájának, illetve az annak alapját adó John W. Polidori-novella a Jekyll és Hyde-hoz vagy épp a Batman vs Jokerhez hasonló viszonyrendszere érdekli. „Az előadás meg járja a maga útját” – tette hozzá.

A döntőt a Szegedi Nemzeti Színház versenyprodukciója, az Adriana Lecouvreur nyiltja. Francesco Cilea operáját Michael Sturm rendezi.

Az operaverseny kapcsán a Mezzo Televízióban legközelebb szeptember 26-án és 27-én látható összeállítás: a Nemzeti Filharmonikusok Bartók-hangversenye, valamint a Művésetek Palotájának és Szeged városának bemutatkozó filmjeit sugározzák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Zenés színház

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Vizuál

Pixelekbe zárt generáció

Jane Schoenbrun szemkápráztató vizualitással, egy egészen különleges, mégis átélhető allegórián keresztül képes beszélni az identitáskeresés és a média viszonyáról. I Saw the TV Glow kritika.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Zenés színház interjú

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Zenés színház hír

Elfeledett ír operát mutat be Halász Péter Dublinban

Hatalmas sikert aratott 1860-ban a Lurline, az írek egyik legismertebb operaszerzőjének, William Vincent Wallace-nek műve. A méltatlanul elfeledett darab újrafelfedezése közel egy évszázadot váratott magára, most Halász Péter karmester mutatja be újra Dublinban.
Zenés színház ajánló

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.