Zenés színház

A denevér Miskolcon

2007.11.29. 00:00
Ajánlom
A "keringőkirály" operettjének bemutatóját 2007. november 30-án este 7 órakor tartja a Miskolci Nemzeti Színház. A Jászai-díjas Halasi Imre által rendezett, ma is izgalmas témát feldolgozó előadásban a történet a saját korában, az eredeti miliőben játszódik. Főbb szerepekben: Molnár Erik, Seres Ildikó és Alessandro Codeluppi.

Történetünk a 19. század végén, Bécsben játszódik az Osztrák-Magyar Monarchia idején. Nyolcnapos fogházi büntetésre készül a gyöngébbik nem iránt élénken érdeklődő bécsi arisztokrata, Eisenstein. Helyette mégis Alfredet viszik el a büntetést leülni. Hogy miért? Nem nehéz kitalálni, régi és új szerelmek miatt. S mivel farsangi bálon vagyunk, ahol senki sem az, aki... a pár órányi bódulat bőven tartogat félreértéseket, erotikát és persze humort.

"A denevér mesevilágának felszíne mögött, a jókedvű szórakozás hátterében azonban ott munkál egy nagyon komoly férfibosszú. Az egész történet alapja ez az eltitkolt, meg nem torolt régi sérelem. Ma is értelmezhető, izgalmas téma" - véli Halasi Imre, Jászai-díjas rendező.

„Ha azt akarjuk, hogy egy operett népszerűvé váljék, úgy kell, hogy mindenki találjon benne az ízlésének megfelelőt… Az emberek a karzaton is kell, hogy kapjanak valamit, ami könnyen a fülükbe férkőzik, amit megerőltetés nélkül megjegyezhetnek, mert ezeknek az embereknek ritkán van pénzük, hogy zongorakivonatokat vásároljanak maguknak, még ritkábban zongorát. – Így aztán cselesen úgy kell intézni, hogy frissen az előadás nyomán egy és más megmaradjon a fülekben” - jegyezte meg Strauss, A denevér fogadtatása kapcsán egy társaságban.

A darab töretlen sikerét jelzi, hogy az 1874-es bécsi bemutatótól 1921-ig 11962-szer mutatták be a német színházakban. Budapesten a bécsi bemutató után nyolc évvel, a Népszínházban tűzték műsorra. Azóta a színházak hagyományos szilveszteri darabjává vált az ifj. Johann Strauss által komponált mű, és az újévi koncerteken is rendszeresen felcsendül A denevér-nyitány.

Az idei szilveszteren München és Bécs operaházaihoz hasonlóan is a Miskolci Nemzeti Színház is Strauss muzsikájával búcsúztatja a 2007-es esztendőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.