Zenés színház

A Don Giovanni meghódította New Yorkot

2011.08.07. 22:57
Ajánlom
Elismeréssel írtak a hétvégén az amerikai kritikusok arról a New York Lincoln Centerben csütörtökön és szombaton a Budapesti Fesztiválzenekar közreműködésével bemutatott előadásról, amelynek karmestere és rendezője Fischer Iván volt.

"A Mostly Mozart Festival Mozart Don Giovannijának Fischer Iván karmesterrel, a kiváló Budapesti Fesztiválzenekarral és csodálatos szereposztással rendezett előadásait egyszerűen szcenírozott koncertként hirdette. Bár a fesztivál vezetésének szerénysége értékelendő, az a Don Giovanni, amely a Lincoln Center Rose Színházában csütörtök este színre került és melyet Fischer Iván rendezőként is jegyzett, magával ragadóbb, fantáziadúsabb és színházi szempontból merészebb volt, mint számos teljes operaházi produkció, amit láttam" -  írta Anthony Tommasini a The New York Timesban. A lap művészeti mellékletének címoldalán kezdődő, három fotóval illusztrált kritika emlékeztetett rá, hogy az előadást először tavaly Budapesten mutatták be egy három Mozart-operából álló ciklus darabjaként. A The New York Times és a többi amerikai médium beszámolója elragadtatással szólt annak a 16 ifjú magyar színi akadémistának teljesítményéről, akik fehérbe öltözve és kísérteties fehérre sminkelve egyszerre látták el a kórus, a tánckar, a statisztéria és a díszlet funkcióit az éjfekete színpadon. (Dénes Viktor, az előadás egyik közreműködője itt számol be az élményeiről.) A portugál, görög, amerikai és koreai dalművészek mellet a méltatásból kijutott a Don Ottaviót megszemélyesítő Megyesi Zoltánnak is. "Fischer elsőrangú Mozart-karmester" - írta Tommasini, aki szerint a karnagy "tehetséges, odaadó muzsikusaival magával ragadó, friss és pergő előadást produkált." 

Mike Silvermann, az AP hírügynökség zenekritikusa, akinek értékelése több helyen, így az ABC televízió honlapján és a Huffington Post hírportálon is megjelent, úgy vélekedett, hogy Fischer és a BFZ előadása olyan volt, mint "a metsző, hideg légfuvallat egy meleg nyári éjszakán". Silvermann szerint az, hogy az előadás ilyen emlékezetes volt, döntően Fischer érdeme. "Tempói élénkek voltak, de soha nem siettek, a csúcspontok lenyűgözőek voltak, de soha nem bombasztikusak. Bár még a fesztivál elején vagyunk, nem kétséges, hogy ez a Don Giovanni az idei Mostly Mozart Festival egyik csúcspontja volt."

New Jersey legnagyobb lapjában, a The Star-Ledgerben "Nagyon emlékezetes Mozart - a Don Giovanni fondorlatos interpretációja" címmel jelent meg írás az előadásról. A szerző, Ronni Reich úgy fogalmazott, hogy Fischer vezényletével a zenekar a partitúra dinamikus, élénk interpretációját adta, egyaránt megragadva az a dübörgő, dühös vonulatot, amely előrevetíti Giovanni sorsát, és a többi szereplő olyan túlságosan is emberi tulajdonságait, mint a kegyeletesség, és bosszúvágy, a félénkség és nyers pimaszság. "Az est középpontjában Fischer állt, akit megérdemelten ünnepelt felállva a közönség. Az operabarátok alighanem már várják, mikor hallhatják újra" -  szólt a The Star-Ledger értékelése.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Az Esterházy-kihívás

A Fuharosok sejtelmes történetéből írt monokoncert-operát Vajda Gergely. A tavaly bemutatott mű a Liszt Ünnepen – a Forte Társulat közreműködésével – Molnár Anna operaénekes és négy színész játékával elevenedik meg. De mire kellenek a labdák és a talicskák? Erről is olvashatnak a kultura.hu oldalán megjelent páros interjúban.
Zenés színház magazin

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Zenés színház gyász

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház ajánló

Esterházy-regény és gyermekáldozatok – két kortárs opera elé

Október 21-én látható a Müpa Fesztivál Színházában Vajda Gergelynek Esterházy Péter regénye nyomán írt operája, a Fuharosok, valamint George Benjamin műve, az Into the Little Hill, Horváth Csaba rendezésében és a Forte Társulat közreműködésével.
Zenés színház hír

Kultúrák találkozása – A mosoly országa bemutatójára készül az Operettszínház

Október 22-én, 23-án és 24-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban Lehár Ferenc egyik legkülönlegesebb színpadi művét, amely ezúttal a Magyarországon először dolgozó Stephen Medcalf rendezésében kerül színre.