Zenés színház

A Don Giovanni meghódította New Yorkot

2011.08.07. 22:57
Ajánlom
Elismeréssel írtak a hétvégén az amerikai kritikusok arról a New York Lincoln Centerben csütörtökön és szombaton a Budapesti Fesztiválzenekar közreműködésével bemutatott előadásról, amelynek karmestere és rendezője Fischer Iván volt.

"A Mostly Mozart Festival Mozart Don Giovannijának Fischer Iván karmesterrel, a kiváló Budapesti Fesztiválzenekarral és csodálatos szereposztással rendezett előadásait egyszerűen szcenírozott koncertként hirdette. Bár a fesztivál vezetésének szerénysége értékelendő, az a Don Giovanni, amely a Lincoln Center Rose Színházában csütörtök este színre került és melyet Fischer Iván rendezőként is jegyzett, magával ragadóbb, fantáziadúsabb és színházi szempontból merészebb volt, mint számos teljes operaházi produkció, amit láttam" -  írta Anthony Tommasini a The New York Timesban. A lap művészeti mellékletének címoldalán kezdődő, három fotóval illusztrált kritika emlékeztetett rá, hogy az előadást először tavaly Budapesten mutatták be egy három Mozart-operából álló ciklus darabjaként. A The New York Times és a többi amerikai médium beszámolója elragadtatással szólt annak a 16 ifjú magyar színi akadémistának teljesítményéről, akik fehérbe öltözve és kísérteties fehérre sminkelve egyszerre látták el a kórus, a tánckar, a statisztéria és a díszlet funkcióit az éjfekete színpadon. (Dénes Viktor, az előadás egyik közreműködője itt számol be az élményeiről.) A portugál, görög, amerikai és koreai dalművészek mellet a méltatásból kijutott a Don Ottaviót megszemélyesítő Megyesi Zoltánnak is. "Fischer elsőrangú Mozart-karmester" - írta Tommasini, aki szerint a karnagy "tehetséges, odaadó muzsikusaival magával ragadó, friss és pergő előadást produkált." 

Mike Silvermann, az AP hírügynökség zenekritikusa, akinek értékelése több helyen, így az ABC televízió honlapján és a Huffington Post hírportálon is megjelent, úgy vélekedett, hogy Fischer és a BFZ előadása olyan volt, mint "a metsző, hideg légfuvallat egy meleg nyári éjszakán". Silvermann szerint az, hogy az előadás ilyen emlékezetes volt, döntően Fischer érdeme. "Tempói élénkek voltak, de soha nem siettek, a csúcspontok lenyűgözőek voltak, de soha nem bombasztikusak. Bár még a fesztivál elején vagyunk, nem kétséges, hogy ez a Don Giovanni az idei Mostly Mozart Festival egyik csúcspontja volt."

New Jersey legnagyobb lapjában, a The Star-Ledgerben "Nagyon emlékezetes Mozart - a Don Giovanni fondorlatos interpretációja" címmel jelent meg írás az előadásról. A szerző, Ronni Reich úgy fogalmazott, hogy Fischer vezényletével a zenekar a partitúra dinamikus, élénk interpretációját adta, egyaránt megragadva az a dübörgő, dühös vonulatot, amely előrevetíti Giovanni sorsát, és a többi szereplő olyan túlságosan is emberi tulajdonságait, mint a kegyeletesség, és bosszúvágy, a félénkség és nyers pimaszság. "Az est középpontjában Fischer állt, akit megérdemelten ünnepelt felállva a közönség. Az operabarátok alighanem már várják, mikor hallhatják újra" -  szólt a The Star-Ledger értékelése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!