Zenés színház

A Fantom 25. születésnapja

2011.08.02. 10:41
Ajánlom
Október 1-jén és 2-án, három előadással a londoni Royal Albert Hallban ünneplik Andrew Lloyd Webber musicaljének negyedszázaddal ezelőtti bemutatóját.

Az operaház fantomja a Her Majesty's Theatre-ből indult világhódító útjára 1986. október 9-én, ahol azóta is műsoron van. 2010 októberében ünnepelték a tízezredik előadását, a Broadway-n pedig 2006. január 9-én, a 7486. előadással lett a legtöbbet játszott produkció. Világszerte hárommilliárd dollár feletti bevételt hozott, s ezzel megelőz olyan kasszasikereket, mint a Titanic, az ET vagy a Csillagok háborúja. 27 ország 145 városában vitték színre, jelenleg London, New York, Las Vegas, Kioto és természetesen a budapesti Madách Színház nézői láthatja a darabot.

A 25. évfordulóra teljesen szcenírozott előadásban kerül a Royal Albert Hallba a Fantom, mintegy kétszáz szereplő és zenész közreműködik, a főszerepeket Ramin Karimloo és Sierra Boggess alakítják, akik a musical folytatásában, a Love Never Dies produkciójában a főszerepeket éneklik. Barry James lesz Monsieur Firman, Gareth Snook pedig Monsieur André, Liz Robertsont láthatják Madame Giry, Wynne Evanst pedig Piangi karakterében. Az három előadás producere Cameron Mackintosh, rendezője Laurence Connor, koreográfusa Gillian Lynne. A díszletet erre az alaklomra Matt Kinley tervezi, aki Maria Björnson eredeti terveiből meríti az ihletet.

Cameron Mackintosh sajtóközleményében így fogalmazott: "Csodaálatos érzés arra gondolni, milyen fantasztikus sikerszériát tudhatunk magunk mögött, és Az operaház fantomjának 25. születésnapját ünnepelhetjük. A legelső előadástól kezdve a közönséget elbűvölta Andrew Lloyd Webber gyönyörű zenéje, Maria Björnson csodálatos díszlete, Hal Prince briliáns rendezése és Gillian Lynne koreográfiája. A siker a színháztörténet része, és úgy éreztük, ezt a legendát egy igazán különleges előadással kell megünnepelnünk. A darab egyik erőssége, hogy egy operaházban játszódik, ez alapvetően teátrálissá teszi a produkciót. Ezért gondoltunk, nincs megfelelőbb környezet, mint a Royal Albert Hall, ez a 19. századi terem, melyek Viktória-korabeli vörös bársonya, hatalmas orgonája tökéletes díszlet. Nem kételkedem abban, hogy ez a három előadás október 1-jén és 2-án méltóan és izgalmasan ünneplik A zene világnapját és éjszakáját."

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Minden részlet a helyére kerül

Célegyenesbe ért az Eiffel Műhelyház ünnepélyes átadása. A látványosan megújult egykori mozdonyjavító műhelyben kialakított játszóhelyeket hivatalosan október 25-én veheti birtokba a publikum, ám az elmúlt időszakban az Opera csapata már belakta a komplexum tereit, ahol több nyilvános előadást is tartottak. A munkálatok a járványhelyzet miatti kényszerű bezárás alatt is folyamatosan zajlottak, az utolsó simításokról Józsa Ankát, a Magyar Állami Operaház beruházó építészét kérdeztük.
Zenés színház ajánló

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.
Zenés színház kritika

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház interjú

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.