Zenés színház

A Fekete Gyémánt az Operaházban!

2017.06.09. 16:42
Ajánlom
Korunk legértékesebb basszushangjának birtokosa kerüli a modoroskodást, szeret szenvedni, és kibírja humor nélkül a színpadon. René Pape, aki június 10-én hallható az Ybl-palotában, a sajtóval beszélgetett.

Ókovács Szilveszter, az Opera igazgatója szerint Pape nem egyszerűen basszista, hanem énekes. René Pape elmondta, hogy legtöbbször a basszus repertoárt énekli, de több bariton vagy basszbariton szerepet is, mint például Escamillót a Carmenből vagy Don Giovannit. A Budapesten adott műsorán többször alakított, a gálaest programjában kicserélt műsorszámokat. „Szerencsére az Operaház kiváló zenekarának nem volt problémája ezzel” – tette hozzá. Egy gálakoncerten természetesen nem lehet felépíteni azt a nagy dramaturgiai ívet, mely egy teljes operaelőadást jellemez.

René Pape

René Pape (Fotó/Forrás: Thomas Niedermueller/Life Ball 2015 / Getty Images Hungary)

Számomra ilyenkor a legfontosabb, hogy gyönyörű zenét csináljunk és örömet okozzunk vele az embereknek.

„Drezdában gyereknek lenni egyet jelentett azzal, hogy zenével és művészettel körülvéve növekedtem fel. Amikor hat-hét éves voltam, a nagymamámmal éltem, aki nagyon szerette a művészeteket, állandóan az operába járt, és elvitt engem is magával.” Pape így lett a drezdai fiúkórus tagja, hamarosan pedig a Varázsfuvolában is színre lépett mint harmadik fiú. Tizenöt-tizenhat éves volt, amikor úgy döntött, hogy az énekesi pályát választja.

„A basso cantate sztárbasszusnak csak a tragédiák maradnak. Hogy lehet bírni vígoperák nélkül?” – kérdezte Ókovács Szilveszter.

Szeretek szenvedni, és nem vagyok túl vicces a színpadon

– felelt Pape, és a választ általános derültség követte. Donizetti és Rossini operái nem igazán neki valók, mondta, persze énekelte fiatalon Basiliót, de ma már úgy gondolja, mások úgyis eléneklik sokkal jobban. „Higgyék el nekem, hogy a magánéletemben szeretem a humort, élvezem az életet. De szeretem nemcsak elénekelne, hanem el is játszani ezeket a súlyos, szomorú karaktereket.”

„Amikor egy szerepre készülök, állandóan a szerep nehéz részei járnak a fejemben, de nem lehetek egész nap az a karakter, akit este játszok. Nem lehetek állandóan II. Fülöp (Don Carlos – a szerk.) vagy Márk király (Trisztán és Izolda – a szerk.), mert nemcsak én őrülnék meg, hanem a családom is.”

A zárókoncert június 10-én este fél 8-kor lesz a Magyar Állami Operaházban, az intézmény zenekarát Jonas Alber vezényli. Az meglepetés, hogy René Pape énekel-e majd magyarul.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Zenés színház operett

Népi tánc színesíti idén a Budavári Palotakoncerteket

Elemi szenvedélyek – ez a címe a Budapesti Palotakoncertek idei gálaműsorának, amelyet a budai vár Oroszlános udvarában rendeznek augusztus 2-án és 3-án.
Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Ez az este örömzene lesz”

Első szerepe operaszerep volt, ma az Operettszínház primadonnájaként ismerjük Fischl Mónikát, akit nyáron egy operagálán is hallhatunk Szentendrén. Interjúnkban felelevenítettük pályájának lényeges mozzanatait.
Zenés színház koktélparti

5 dolog, amit talán nem tudtál Wagner Ringjéről

Wagner tetralógiája, A Nibelung gyűrűje megkerülhetetlen monstruma a zenetörténetnek. Összeszedtünk öt dolgot, amit talán nem tudtál róla.
Zenés színház interjú

Kendi Lajos: Sportot űztem a beugrásokból

Kendi Lajos baritont, a tavalyi szegedi Rigoletto főszereplőjét nem kell bemutatni a magyar operaszerető közönségnek. Az énekes elmesélte, hogy miért szerette sokáig a merész beugrásokat, és miért meghatározó mű a Figaro házassága karrierjében.