Zenés színház

A finálé apoteózisa

2016.02.27. 10:21
Ajánlom
A tavalyi A Rajna kincse-bemutató után a Magyar Állami Operaház márciusban tűzi műsorra Richard Wagner négyrészes zenedrámájának következő darabját M. Tóth Géza rendezésében. Az előadás karmesterével, Halász Péterrel beszélgettünk Wagnerrel való kapcsolatáról és A walkür egyedülálló budapesti karrierjéről.

Halász Péter a Magyar Állami Operaház fő-zeneigazgatói posztjáról 2016. február elsejével lemondottA karmester azokat az előadásokat, amikre már leszerződött megtartja, köztük a március 6-i, A walkür bemutatót M. Tóth Géza rendezésében. Halász Péterrel a fő-zeneigazgatói posztról való lemondása előtt beszélgettünk.

- Pályája során mikor került először kapcsolatba Wagner operáival?

-Tizenéves voltam, amikor életemben először hallottam élőben a Parsifalt itt, Budapesten. Később a Mainzi Operánál korrepetitorként és asszisztensként dolgoztam a darabjain. Az első A bolygó hollandi volt, aztán a Tannhäuser, majd a Parsifal következett. Karmesterként a Trisztán és Izolda volt az első Wagner-vezénylésem Aachenben.

Halász Péter

Halász Péter (Fotó/Forrás: Gács Tamás)

- A tetralógiát az Operaház sorozatában vezényli először. Tavaly A Rajna kincsével, idén pedig A walkürrel mutatkozik be. Mik az eddigi tapasztalatai?
- A Ring egy egészen különleges mű, mert valójában nem négy különálló, hanem egyetlen grandiózus operáról beszélhetünk, ami viszont ellentmondásos, hiszen bár Wagner következetesen végig ugyanazokat a zenei motívumokat használja, a négy rész zenei nyelvezete mégis darabonként más és más. Az előestében szinte egyetlen perc nyugalom sincs, folyamatos az akció, és nagyon gyorsan jönnek a tempóváltások, míg A walkürben már nagyobb tablókkal is találkozunk.

- Bár összetartoznak, mindegyik mű más karmesteri attitűdöt kíván.

- A Rajnát valószínűleg dinamikusan kell interpretálni, a kezdő Esz-dúr akkordtól egészen a végkifejletig egyetlen nagy ívet kell felépíteni és egybetartani, A walkürnél már az opera egyes felvonásai és azok képei egyenként is kisebb egységeket alkotnak. A Rajna kincse egyetlen rendkívül hosszú felvonás, a két és fél órás játékidő alatt talán egy apró lehetőség van arra, hogy egy pillanatra megpihenjen a karmester. Bár egy-egy Wagner-opera vezénylése a maratonfutáshoz hasonlítható, és karmesterként jól kell beosztani az energiát, a Wagner-finálék apoteózisa után sosem vagyok fáradt, az ember szinte azonnal folytatni szeretné a zenélést.

- A zenekarnak sincs egyszerű dolga, hiszen a vonósoktól egészen az ütősökig sajátos nehézségekkel kell szembenézni.

- Boldog vagyok, hogy egy olyan felkészült együttessel dolgozhatom, amilyen az Operaház zenekara. Zenészeink összetétele ugyan vegyes, hiszen vannak rutinos Wagner-játékosok, és van több olyan ifjú tagja is a zenekarnak, akik most játsszák először a darabot. Úgy érzem, az utóbbi évek folyamán sokat fejlődött a zenészek technikai tudása. Az új Wagner-összkiadásból játszunk és igyekszünk megfelelni a technikai és a zenei kihívásoknak.

Halász Péter

Halász Péter (Fotó/Forrás: Nagy Attila)

- A Magyar Állami Operaház művészei mellett több, Bayreuthban edződött hang is része a produkciónak. Hogyan választották ki az énekeseket?

- Linda Watsonnal és Thomas Koniecznyvel még nem dolgoztam együtt, de nagy rajongója vagyok művészetüknek. Andreas Hörl nálunk debütál majd Hunding szerepében, az idei Bayreuthi Játékok előjátékaként. Az egy pillanatig sem volt kérdés, hogy Sieglindének Sümegi Esztert, Siegmundnak pedig Kovácsházi István szerettem volna, akik egyébként szintén most mutatkoznak be ezekben a szerepekben. A kiváló Németh Judit egyik parádés szerepében, Frickaként látható-hallható újra. A walkür-lányok eddigi próbái lenyűgöztek, kiváló énekesnők egytől egyig.

op walkur resize

op walkur resize

Wagner: A walkür

A Rajna kincse felvezetése után a Wotan gyermekeinek tragikus szerelmét feldolgozó operával veszi kezdetét a szűkebben vett drámai trilógia.

„Az elemeknek és szíveknek szörnyű viharzását zártam bele, amely csak fokozatosan nyugszik le Brünhilda csodás álmáig” – írta Wagner Liszt Ferencnek A walkür partitúrájáról. Az isteni törvények újra összecsapnak: az atyai szeretet megvédheti-e a házasság szentségének törvénye ellen vétő fiút? És milyen büntetés vár arra, aki megmenti a még meg sem született, vétlen hőst? M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas animációs filmrendező a 2015/16-os évadban folytatja a Ring újraálmodását.

március 6. 17:00 Magyar Állami Operaház

- Az Osztrák–Magyar Haydn zenekarnál Fischer Ádámmal dolgozott együtt, aki az évek során emblematikus Wagner-karmesterré nőtte ki magát. Egyeztetnek Wagnerrel kapcsolatban is?

- Fischer Ádám nemcsak kiváló zenész, de nagyszerű ember is, és boldog vagyok, hogy mentoromnak mondhatom. Nemrég Bécsben hallgattam meg egy A walkür-előadását, és nagyon sok jó tanáccsal látott el. Ő egy praktikus zenész, pontosan tudja, hogy melyik ütemeknél kell különösen odafigyelni a dirigensnek, és hol van szüksége a karmester segítségére a zenészeknek.

A Rajna kincse - rendező: M. Tóth Géza

A Rajna kincse - rendező: M. Tóth Géza (Fotó/Forrás: Rákossy Péter)

- Kihívásként tekint a Ringre? A tetralógia melyik darabját ajánlaná egy nem Wagner-edzett operalátogatónak?

- A Trisztán és Izolda után egészen más irányt vett a zenetörténet, és ez már súlyosan érezhető a Siegfriedben, hiába ugyanazok a motívumok, a zenei szövet egészen más. A Walkür megkapóan lírai és szerintem könnyen befogadható darab. Érdekes, hogy a magyar operajátszás történetében majdnem duplaannyi előadás volt belőle, mint a Ring többi részéből, valahogy közelebb áll a magyar közönséghez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Zenés színház interjú

„Szeretem az életem úgy, ahogy van”

Mozgalmasan kezdődik az évad Jónás Andrea számára. Próbál a Furcsa pár női változatásban és mindemellett önálló esttel készül. Október 3-án várja a közönséget Élek! címmel a Gaál Erzsébet Stúdióban.
Zenés színház hír

Tapssal tüntettek a nem biztonságos körülmények ellen a madridi operaházban

A Teatro Real közönsége úgy vélte, túl közel ültették őket egymáshoz, tapssal jelezték elégedetlenségüket. Addig-addig, hogy az előadást el sem lehetett kezdeni.
Zenés színház ajánló

Színháztörténetet írt a József Attila Színház

Vállaltan szubjektív beszámoló a „Színház” tollából. Sokszor leírtuk mi magunk is, ahogy mesélik is rólunk: nem csupán egy színház vagyunk, hanem A JASZ-Család. Nem túlzó a jelző, hisz szeretjük egymást, de néha őrületbe kergetjük a másikat.
Zenés színház ajánló

Szerelem, féltékenység és rengeteg humor - látványos revü-operettel indul az évad a Miskolci Nemzeti Színházban

A Bál a Savoyban Ábrahám Pál egyik legnépszerűbb, napjainkban is Európa szerte játszott operettje. A bohózati fordulatokban bővelkedő mulatságos féltékenységi történet helyszínét Szőcs Artur rendezése Nizzából Londonba teszi át. A mediterrán – olasz és spanyol – motívumokból építkező zenei anyagban számos népszerű sláger is felcsendül.