Zenés színház

A Francesca da Rimini című operát játsszák az Armel nyitónapján

2011.10.06. 16:00
Ajánlom
Október 6-tól immár negyedszer ad otthont az Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál rangos eseménysorának Szeged városa. Az alábbiakban Gyüdi Sándor, a rendezvény főigazgatójának köszöntő levelét olvashatják.

Tisztelt Nézőink, Kedves Közönségünk!

A mai naptól a Szeged ad otthon - immár negyedszer - az Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál rangos eseménysorának. A Szegedi Nemzeti Színház csodálatos épülete, az opera műfajának helyi hagyományai, a színház társulatának és munkatársainak hozzáértése, a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak az operajátszás terén nemzetközileg is elismert magas színvonala, a város anyagi áldozatvállalása és nem utolsó sorban a közönség érdeklődése Szegeden marasztalta a rendezvényt.

A fesztivál nyitó estjén a Szegedi Nemzeti Színház új operaprodukciója kerül színre, Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című, ritkán hallható darabját fogjuk játszani. A szerző Puccini kortársa és megbecsült kollégája volt. 1914-ben befejezett művének szövegkönyve Gabriele d'Anunzio drámáján alapul, de a téma már hétszáz éve jelen van az irodalomtörténetben: Francesca és Paolo tragikus végű szerelme Dante Isteni színjátékában nyert először irodalmi megfogalmazást. A zene rendkívül expresszív, Puccini muzsikáján túl leginkább Richard Strauss műveivel tart rokonságot. Bensőséges líra, érzelem dús, már-már erotikus fűtöttség árad dallamaiból és csillogó hangszereléséből, ugyanakkor rendkívüli erejű a csatajelenet drámai megfogalmazása.

Juronics Tamás rendezése, Pál Tamás karmesteri irányítása - a Traviata tavalyi sikere alapján is kijelenthető - különleges operai estét ígér! Bár évadunkban játszani fogjuk, pontosan ebben a szereposztásban csak a fesztiválon lesz látható, ezért érdemes annak is élni az alkalommal, akinek bérletében majd sorra kerül a produkció. Az alkalom anyagi értelemben is csábító: a korlátozott számban még rendelkezésre álló helyekre féláron lehet belépőt váltani!

Az említett 50 %-os akció a fesztivál különleges alkalmából a Rigoletto kivételével a többi fesztivál-estére is fennáll, a 15-i Díjkiosztó gálát is beleértve, míg a Korzó Zeneházban rendezendő délutáni kiegészítő programok ingyenesen látogathatók. A részletes program a nyomtatott műsorfüzetben,  színházunk és az Armel honlapján valamint a mellékelt fájlban olvasható.

Szeretném a Kedves Nézők figyelmét felhívni arra, hogy idén is lesz közönségszavazás a legjobb produkcióra, a tavalyihoz hasonlóan csak az interneten. A szavazás a teljes fesztiválprogramot on-line hozzáféréssel fél éven át közzétevő Arte Live Web www.liveweb.arte.tv honlapján történik. Jelenleg még nem elérhető, de a szavazás kezdetéről a nézőket újabb e-mailben értesíteni fogjuk. A voksolás elérhető lesz színházunk és a fesztivál honlapjáról a megfelelő helyre mutató link segítségével is.

Büszkék vagyunk arra, hogy tavaly Traviata produkciónk nyerte a Duna Televízió internetes közönségdíját, és nagyon reméljük, hogy új produkciónk is kiérdemli a nézők elismerését. Bízunk versenyzőinkben; Miksch Adrienn magyar szoprán és Enrique Pína Serra dominikai tenor énekes véleményünk szerint komoly esélyekkel vesz részt a versenyben.

Szeretettel ajánljuk Önöknek a fesztivál minden előadását. Kövessék az interneten, nézzék újra többször is, de ne feledjék, az élő előadás varázsát semmi sem közelíti meg - várjuk tehát Nézőinket a színházban!

Szívélyes üdvözlettel:

Gyüdi Sándor főigazgató

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.
Színház

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

A Trianon a hétköznapok látószögéből – Új művet mutat be online az Operettszínház

Exkluzív online előadásra készül a Budapesti Operettszínház. Cári Tibor és Dolhai Attila Szétszakítottak című musicaljét négy részben, június 4-én, 5-én, 6-án és 7-én 16 óra 30 perces kezdettel láthatják a színház Facebook-oldalán.
Zenés színház hír

Lángolt az Operaház teteje, a dolgozók oltották el

Kedden kisebb tűz volt a korszerűsítés alatt álló Operaház épületének tetején.
Zenés színház interjú

Plácido Domingo: Amikor megtudtam, bennem van a vírus, a legrosszabbra gondoltam

„Verdi dallama melankóliával telt ima, mely mindenkit megérint.” A Nabucco híres részletével kezdi augusztusi koncertjét Plácido Domingo, aki tavasszal átesett a koronavírusos megbetegedésen.
Zenés színház hír

Szilveszterkor kezdi az új évadot a New York-i Metropolitan Opera

Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évad kezdetét a New York-i Metropolitan, a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt.
Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.