Zenés színház

A Francesca da Rimini című operát játsszák az Armel nyitónapján

2011.10.06. 16:00
Ajánlom
Október 6-tól immár negyedszer ad otthont az Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál rangos eseménysorának Szeged városa. Az alábbiakban Gyüdi Sándor, a rendezvény főigazgatójának köszöntő levelét olvashatják.

Tisztelt Nézőink, Kedves Közönségünk!

A mai naptól a Szeged ad otthon - immár negyedszer - az Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál rangos eseménysorának. A Szegedi Nemzeti Színház csodálatos épülete, az opera műfajának helyi hagyományai, a színház társulatának és munkatársainak hozzáértése, a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak az operajátszás terén nemzetközileg is elismert magas színvonala, a város anyagi áldozatvállalása és nem utolsó sorban a közönség érdeklődése Szegeden marasztalta a rendezvényt.

A fesztivál nyitó estjén a Szegedi Nemzeti Színház új operaprodukciója kerül színre, Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című, ritkán hallható darabját fogjuk játszani. A szerző Puccini kortársa és megbecsült kollégája volt. 1914-ben befejezett művének szövegkönyve Gabriele d'Anunzio drámáján alapul, de a téma már hétszáz éve jelen van az irodalomtörténetben: Francesca és Paolo tragikus végű szerelme Dante Isteni színjátékában nyert először irodalmi megfogalmazást. A zene rendkívül expresszív, Puccini muzsikáján túl leginkább Richard Strauss műveivel tart rokonságot. Bensőséges líra, érzelem dús, már-már erotikus fűtöttség árad dallamaiból és csillogó hangszereléséből, ugyanakkor rendkívüli erejű a csatajelenet drámai megfogalmazása.

Juronics Tamás rendezése, Pál Tamás karmesteri irányítása - a Traviata tavalyi sikere alapján is kijelenthető - különleges operai estét ígér! Bár évadunkban játszani fogjuk, pontosan ebben a szereposztásban csak a fesztiválon lesz látható, ezért érdemes annak is élni az alkalommal, akinek bérletében majd sorra kerül a produkció. Az alkalom anyagi értelemben is csábító: a korlátozott számban még rendelkezésre álló helyekre féláron lehet belépőt váltani!

Az említett 50 %-os akció a fesztivál különleges alkalmából a Rigoletto kivételével a többi fesztivál-estére is fennáll, a 15-i Díjkiosztó gálát is beleértve, míg a Korzó Zeneházban rendezendő délutáni kiegészítő programok ingyenesen látogathatók. A részletes program a nyomtatott műsorfüzetben,  színházunk és az Armel honlapján valamint a mellékelt fájlban olvasható.

Szeretném a Kedves Nézők figyelmét felhívni arra, hogy idén is lesz közönségszavazás a legjobb produkcióra, a tavalyihoz hasonlóan csak az interneten. A szavazás a teljes fesztiválprogramot on-line hozzáféréssel fél éven át közzétevő Arte Live Web www.liveweb.arte.tv honlapján történik. Jelenleg még nem elérhető, de a szavazás kezdetéről a nézőket újabb e-mailben értesíteni fogjuk. A voksolás elérhető lesz színházunk és a fesztivál honlapjáról a megfelelő helyre mutató link segítségével is.

Büszkék vagyunk arra, hogy tavaly Traviata produkciónk nyerte a Duna Televízió internetes közönségdíját, és nagyon reméljük, hogy új produkciónk is kiérdemli a nézők elismerését. Bízunk versenyzőinkben; Miksch Adrienn magyar szoprán és Enrique Pína Serra dominikai tenor énekes véleményünk szerint komoly esélyekkel vesz részt a versenyben.

Szeretettel ajánljuk Önöknek a fesztivál minden előadását. Kövessék az interneten, nézzék újra többször is, de ne feledjék, az élő előadás varázsát semmi sem közelíti meg - várjuk tehát Nézőinket a színházban!

Szívélyes üdvözlettel:

Gyüdi Sándor főigazgató

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.