Zenés színház

A frontvonalban harcolókért szólt a dal az Operettszínházban

2021.06.18. 13:10
Ajánlom
„Úgy szeretném meghálálni” – hangzottak fel Füredi Nikolett, Janza Kata és Szulák Andrea előadásában a Budapesti Operettszínház idei első közönség előtt tartott előadásának dallamai május végén. A Hála gálát a színház azoknak a hon- és rendvédelmi, valamint egészségügyi dolgozóknak ajánlotta, akik a járványhelyzet legnehezebb perceiben emberéletekért küzdöttek.

„Felemelő érzés volt újra belépni a színház ajtaján” – mondta el az egyik meghívott, aki hónapokig dolgozott önkéntesként egy budapesti kórház covid-osztályán. „A járvány előtt havi kétszer-háromszor is jártam színházba, és nagyon hiányzott már ez a fajta feltöltődés”.

A hon- és rendvédelmi dolgozók is lélekemelő pillanatként élték meg, amikor a felgördült a függöny és megszólalt a zenekar. Az est első része az operetteké volt: a nézők a legnépszerűbb darabokból hallhattak részleteket, nem hiányozhatott a Csárdáskirálynő, a János vitéz, Mária Főhadnagy, a Csókos asszony és a Marica grófnő, de a meghívottak ízelítőt kaphattak az Operettszínházban hosszú évek óta futó Mágnás Miskájából is. A slágerek – melyek között olyan klasszikusok szólaltak meg, mint az Én teve, az Éjjel az omnibusz tetején, A lányok angyalok vagy a Te rongyos élet ezúttal különleges felállásban csendültek fel, egy-egy népszerű részletet ketten-hárman adtak elő, ez pedig a játéklehetőség miatt olykor derűs perceket okozott a nézőtéren és színpadon egyaránt.

art_lens_8-104341.jpg

A Hála gála egyik pillanata (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

Az est egyik legérzelmesebb pillanata Virágh József szólódala volt, a művész ugyanis éppen 50 éve erősíti a Budapesti Operettszínház társulatát. Ezúttal Fényes Szabolcs Maya című operettjéből énekelte a Van-e szerelmesebb vallomást.

„Az operettek állnak hozzám a legközelebb” – mesélte a Dél-Pesti Centrumkórház egyik alkalmazottja, aki a szintén egészségügyben dolgozó lányával érkezett a gálára. „Az embereknek szüksége van arra, hogy mentálisan feltöltődjenek, és egy ilyen esemény erre tökéletes alkalom.

Nagyon megható, hogy mi lehetünk az elsők, akik az újranyitás után beléphetünk. Felszabadító látni, hogy lassan visszatérhetünk a megszokott életünkhöz.”

„Mintha szárnyalnánk” – vette át a szót egy közelben álló néző. „Nagyon nehéz volt az elmúlt időszak minden szempontból, de amikor csak tudtunk – erre sajnos a járvány miatt nagyon kevés időnk maradt – követtük a színházak közvetítéseit. De a képernyő előtt ülni mégis más, mint amikor rákészülünk, felöltözünk és aztán élőben hallhatjuk a színészeket. Ez az este egy kicsit most feledteti a rossz emlékeket is.”

operett_gala_20210528_juhasz_eva-104355.jpg

A Budapesti Operettszínház társulata a Hála gálán (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Budapesti Operettszínház)

Az gála második része is hasonlóan emelkedett volt, mint az első. A Vámpírok bálja legismertebb duettjével gördült fel a függöny, majd sorra követték egymást a népszerű musicalslágerek: a Macskák, a Hegedűs a háztetőn, a Jekyll és Hyde egy-egy betétdala után a legutóbbi bemutató, a La Mancha lovagja Álomdalával zárult az este. Visszatértek régi közönségkedvencek is, a Mozart! musical Zene az vagyok én című dala mellett a Jézus Krisztus Szupersztár Getshemanéját is szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a közönség.

A tánc sem maradhatott ki a műsorból: Kozmér Alexandra és Simon István A hattyúk tava Pas de deux-jét táncolta, de látható volt a Hacsaturján Kardtánca Apáti Bence és Lénárt Gábor koreográfiájával, valamint a West Side Story Mambója is.

„Amikor megkaptuk a lehetőséget, hogy újra nyithassunk, számomra nem volt kérdés, hogy kik legyenek itt az elsők”

– mondta köszöntőbeszédében Kiss-B. Atilla főigazgató, aki felidézve az elmúlt időszak megpróbáltatásait, köszönetet mondott mindenkinek, aki munkájával az embereket szolgálta ezekben a nehéz időkben. „És aki közületek első akar lenni, mindenkinek szolgája legyen” – idézte a direktor Márk evangéliumát.

Az Embertől emberig címet viselő gálán a színház felhívására a táncosok mellett több mint 60 szólista lépett színpadra, csaknem a teljes társulat vállalta, hogy önkéntesen időt és energiát nem spórolva két estére összeáll, hogy a közönséggel együtt ünnepelje az újranyitást, és egyben köszönetet mondjon a munkájukért. A második esten tiszteletét tette Müller Cecília országos tisztifőorvos is.

Fejléckép forrása: Budapesti Operettszínház

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Julien király színpadra lép a Pesti Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színház új évadának első premierjét, a Madagaszkárt Gémes Antos rendezi, zenei vezetője pedig Szemenyei János.
Zenés színház interjú

„Ez lesz a mi Képzelt riportunk” – Csorba Lóránt, a 80 nap alatt a Föld körül zenei munkálatairól

Verne Gyula klasszikusából, a 80 nap alatt a Föld körül című regényből készül a TRIP legújabb koncertszínházi előadása, melynek premierjét a Városmajori Szabadtéri Színpadon augusztus 18-án tartják. Csorba Lóránttal a színházi zeneszerzés kihívásairól és a „Make Love, Not War” eszményéről is beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Mozart, a zseni élete musicalben elmesélve

Mozart, a meg nem értett zseni zeneszerző élete musicalben kel életre a Margitszigeti Színházban. Michael Kunze és Sylvester Levay művében a zeneszerző fenegyerek története pazar dallamokkal és látvánnyal kerül színre június 24-én és 25-én. A produkció két különböző szereposztásban látható a Margitszigeten.
Zenés színház interjú

Fehér köpeny, kék szakáll – Beszélgetés Kovács Istvánnal

Akár Don Giovanni, Golaud vagy Kékszakállú szerepét, esetleg a június 24-ig látható A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény Don Pippóját énekli Kovács István az OPERA színpadán, karakterformálásában mindig érződik egy olyan analitikus elmélyültség, amely operaénekesi jártasságán túl eredeti, orvosi hivatásának látásmódjából is fakad. De mi módon valósul meg a gyógyítás a színpadon?
Zenés színház hír

Idén is élőben közvetíti a Wagner-napokat a Bartók Rádió

Élőben, egyenesen a Müpából követhetjük az egyik legjelentősebb komolyzenei rendezvény, a Budapesti Wagner-napok programját a Bartók Rádióban. Június 16. és 19. között A Nibelung gyűrűje, 22-én pedig a záró előadás, a Rienzi is hallható lesz.