Zenés színház

A giesseni matróna

2013.03.21. 19:58
Ajánlom
Bár az ifjabb Agrippina nem bővelkedett a római nőktől elvárt erényekben, nem lévén sem csöndes, sem házias, sem engedelmes, azért kétségkívül nagyhatalmú matróna volt. Császárok unokája, unokahúga, testvére, felesége és anyja. Ha egyes történetíróknak hinni lehet, talán még egy császár gyilkosa is.

Akár megmérgezte Agrippina harmadik férjét, Claudius császárt (akinek ő a negyedik felesége és egyben unokahúga volt), akár nem, az egészen bizonyos, hogy minden erejét latba vetette fia, Néró utódlása érdekében. Händel viszonylag korai, 1709-ben komponált olasz nyelvű operája erről az elszánt küzdelemről szól, jóllehet a cselekményszövést illetően viszonylag távol áll a véres történelmi valóságtól.

Vincenzo Grimani bíboros váratlan fordulatokkal (például a holtnak hitt Claudius császár felbukkanásával) és korabeli politikai utalásokkal teletűzdelt librettója ugyanis erősen szatirikus portrét fest a mindenre elszánt császárnéról - tág teret biztosítva Kovalik Balázs rendezői fantáziájának. Az előadás ennek megfelelően teli lesz a legmulatságosabb Feydeau-komédiákra emlékeztető, őrült bohóckodással. Nero alakjában a romániai származású kontratenor, Valer Barna-Sabadus debütál, akinek Baroque oriental című CD-jét Echo Classic-díjjal ismerték el, a német lemezkritikusok pedig Michael Hofstetterrel közös, Hasse újratöltve című felvételéért díjazták. Otho szerepét a giesseni színházban gyakran fellépő Terry Wey énekli, Claudiust vendégként a neves bariton, Hans Christoph Begemann formálja meg, Agrippina szerepében pedig Francesca Lombardi Mazzulli lép színpadra.

Kovalik Balázs, aki ma Németországban a legkeresettebb rendezők közé tartozik és az Agrippina giesseni karmestere, Michael Hofstetter nem először dolgoznak együtt barokk operán: 2011-ben Johan Adolf Hasse Didone Abbandonata című művével arattak nagy sikert Münchenben és Versailles-ban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”