Zenés színház

A harmincadik Desdemona előtt

2008.04.07. 00:00
Ajánlom
José Cura eddig 29 alkalommal fojtotta meg Otellóként női partnerét. A héten három újabb trófeával gazdagítja gyűjteményét: Szegeden szerdán és pénteken, Hannoverben pedig vasárnap követ el újabb nyíltszíni gyilkosságot. Minderről az argentin hőstenor számolt be a Szegedi Nemzeti Színház által hétfőn szervezett sajtótájékoztatón.

A nagymúltú szegedi operajátszás fontos eseménye lesz az április 9-i és 11-i Otello-előadás, melynek címszerepét a két estén a világhírű tenor, az újra Magyarországon dolgozó José Cura énekli majd a velencei akadémián ezzel a rendezésével diplomázó Anger Ferenc színpadra állításában. A színház kommunikációs igazgatója, Nagy László által moderált sajtóbeszélgetésen kiderült, Cura vasárnap esti érkezése után nagy lendülettel vetette magát a munkába: az előadást azonnal megnézte, hétfő délelőtt pedig a tervezett kettő helyett öt órán át próbált a rendezővel és a többi szereplővel.

Az énekes mindezt saját és Anger szenvedélyességével indokolta, s azt is elárulta, hogy ugyan részben másképp értelmezik Otello alakját, végül kompromisszumos megoldást találtak. Az, hogy határozott elképzelése van a velencei mórról, nem csoda, hiszen 1997 óta egyik legsikeresebb szerepeként tartják számon világszerte. Nagyjából százszor, több mint egy tucat rendezői elképzelésben énekelte már. Élete harmincadik Desdemonája a szerepben debütáló Rálik Szilvia, két napra rá a szegedi Vajda Júlia lesz. A rendezői színház túlkapásaira is reagált a szemmel láthatóan fáradt Cura egy rövid anekdotával: űrhajóban, Kirk kapitányként is kellett már Otellót játszania, s bár megtette, a rendező által a zárlatba helyezett gondolával végképp nem tudott mit kezdeni. "Az idiotizmus nem azonos az eredetiséggel" – summázta a történetet, ám Angert ígéretes tehetségnek tartja, akit tíz év múlva a világ egyik legjobb operarendezőjeként tarthatnak számon.

Otello veszélyes szerep: Cura ahhoz hasonlítja, mint amikor az ember megkóstol egy igazán jó bort, ami után már nem akar mást kipróbálni. Ha Beethovent vezényel, vagy ha Otellót énekel, utána nem érdekli semmilyen más zene. A sajtótájékoztató végén reményét fejezte ki, hogy az Otello után az ő háza is lesz a szegedi színház. A választ megtudjuk szerdán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”