Zenés színház

A harmincadik Desdemona előtt

2008.04.07. 00:00
Ajánlom
José Cura eddig 29 alkalommal fojtotta meg Otellóként női partnerét. A héten három újabb trófeával gazdagítja gyűjteményét: Szegeden szerdán és pénteken, Hannoverben pedig vasárnap követ el újabb nyíltszíni gyilkosságot. Minderről az argentin hőstenor számolt be a Szegedi Nemzeti Színház által hétfőn szervezett sajtótájékoztatón.

A nagymúltú szegedi operajátszás fontos eseménye lesz az április 9-i és 11-i Otello-előadás, melynek címszerepét a két estén a világhírű tenor, az újra Magyarországon dolgozó José Cura énekli majd a velencei akadémián ezzel a rendezésével diplomázó Anger Ferenc színpadra állításában. A színház kommunikációs igazgatója, Nagy László által moderált sajtóbeszélgetésen kiderült, Cura vasárnap esti érkezése után nagy lendülettel vetette magát a munkába: az előadást azonnal megnézte, hétfő délelőtt pedig a tervezett kettő helyett öt órán át próbált a rendezővel és a többi szereplővel.

Az énekes mindezt saját és Anger szenvedélyességével indokolta, s azt is elárulta, hogy ugyan részben másképp értelmezik Otello alakját, végül kompromisszumos megoldást találtak. Az, hogy határozott elképzelése van a velencei mórról, nem csoda, hiszen 1997 óta egyik legsikeresebb szerepeként tartják számon világszerte. Nagyjából százszor, több mint egy tucat rendezői elképzelésben énekelte már. Élete harmincadik Desdemonája a szerepben debütáló Rálik Szilvia, két napra rá a szegedi Vajda Júlia lesz. A rendezői színház túlkapásaira is reagált a szemmel láthatóan fáradt Cura egy rövid anekdotával: űrhajóban, Kirk kapitányként is kellett már Otellót játszania, s bár megtette, a rendező által a zárlatba helyezett gondolával végképp nem tudott mit kezdeni. "Az idiotizmus nem azonos az eredetiséggel" – summázta a történetet, ám Angert ígéretes tehetségnek tartja, akit tíz év múlva a világ egyik legjobb operarendezőjeként tarthatnak számon.

Otello veszélyes szerep: Cura ahhoz hasonlítja, mint amikor az ember megkóstol egy igazán jó bort, ami után már nem akar mást kipróbálni. Ha Beethovent vezényel, vagy ha Otellót énekel, utána nem érdekli semmilyen más zene. A sajtótájékoztató végén reményét fejezte ki, hogy az Otello után az ő háza is lesz a szegedi színház. A választ megtudjuk szerdán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.
Zenés színház hír

Cseh Tamásra emlékezik a Vígszínház a Magyar Kultúra Napján

Koncertszínházi előadással idézi meg Cseh Tamás alakját január 22-én a Vígszínház. A zeneszerző, énekes éppen a Magyar Kultúra Napján lenne 78 éves, a Kelet-nyugati pályaudvar című est két nagy sikerű lemezének – a Fontátvonulás és a Nyugati pályaudvar – dalait dolgozza fel.
Zenés színház hír

„Húsz évem már a múlt” – 20 éves a Rómeó és Júlia musical

2001. január 19-én mutatták be a párizsi Palais des Congrès-ben Gérard Presgurvic musicaljét, a Shakespeare drámája nyomán írt Rómeó és Júliát.
Zenés színház hír

A nyári szezonra készül a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Idén a vártnál jóval korábban, már január 18-án kihirdette nyári előadásait a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A minden eddiginél gazdagabb műsorkínálatban az operák, musicalek, balett-, valamint táncelőadások mellett rendhagyó koncerteket is láthatnak az érdeklődők, ahol az ünnepelt popsztárokon túl a klasszikus zene mesterei is képviseltetik magukat.
Zenés színház koktélparti

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.