Zenés színház

A Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljának díjazottjai

2008.06.29. 00:00
Ajánlom
Véget ért Kisvárdán a Határon Túli Magyar Színházak XX. Fesztiválja. A díjakat és elismeréseket ünnepélyes gála keretében adták át.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Életmű-díját VARSÁNYI MARI, a komáromi Jókai Színház színművésznője és több évtizedes színházi munkássága elismeréseképpen PARÁSZKA MIKÓS rendező, a csíkszeredai Csíki Játékszín igazgatója kapta.

A fesztivál díjait az Alföldi Róbert, Eszenyi Enikő, Horváth Péter, Nánay Isván, Sáry László összetételű szakmai zsűri döntései alapján osztották ki.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium díját az expresszív, egyéni színházi világlátáson alapuló kiváló előadás, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház YVONNE, BURGUNDI HERCEGNŐ című produkciója nyerte el. (Rendező: Bocsárdi László).

A Szülőföld Alap díját a magas színvonalú társulati munkáért, a remek színészi alakításokért, valamint Kovács Márton invenciózus zenéjéért a komáromi Jókai Színház A BOR című előadása nyerte el. (Rendező: Bezerédi Zoltán).

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott legjobb zenés, szórakoztató előadás díját a Szabadkai Népszínház SZOMORÚ VASÁRNAP című előadása nyerte el. (Rendező: Kovács Frigyes).

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye díját a színészlét vallomáserejű, kirobbanó energiájú megfogalmazásáért a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház LILIOMFI című előadása nyerte el. (Rendező: Vidnyánszky Attila).

Kisvárda város díját a magas színvonalú rendező és színészi munka elismeréséül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának NŐ A MÚLTBÓL című előadása nyerte el. (Rendező: Harsányi Zsolt).

A Duna Televízió különdíját, egy portréfilmet a televízió "Kézjegy" című műsorában: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásában nyújtott alakításáért NEMES LEVENTE nyerte el.

A legígéretesebb fiatal színész számára alapított Teplánszky Kati-díjat a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Világtalanok és a Figaro házassága című előadásokban nyújtott alakításaiért ANTAL D. CSABA nyerte el.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott egyéni díjak:

- TOMPA KLÁRA, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Yerma és a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Akadémiai Műhelye Nóra című előadásában nyújtott alakításáért,

- RÁCZ JÓZSEF, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Liliomfi című előadásában nyújtott alakításáért,

- PÁLFFY TIBOR, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásában nyújtott alakításért,

- MÁTRAY LÁSZLÓ, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron SzZínház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásában nyújtott alakításért,

- KICSID GIZELLA, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásában nyújtott alakításért,

- BEREKMÉRI KATALIN, a marosvásárhelyi Nemzeti Színhá Tompa Miklós Társulatának Nő a múltból című előadásban nyújtott alakításáért.

Dr. Oláh Albert, Kisvárda város polgármesterének díja: ÁBRAHÁM IRÉN és BANKA LÍVIA, az Újvidéki Színház Bernarda Alba háza című előadásban nyújtott alakításáért.

Kisvárda város Közönségdíja: a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház LILIOMFI című előadása; egyéni közönségdíj: FARAGÓ EDIT, a Kicsik és polgárok, valamint a Bernarda Alba háza című előadásokban nyújott kiváló alakításáéért.

A Kisvárdai Lapok szerkesztőségének KisLap-díja: PÁLFI ERVIN, a Szomorú vasárnap című előadásban nyújtott alakításért.

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház július 1-jén hivatalba lépő igazgatója a 2008/2009-es évad végén létrehozandó, a Határon Túli Magyar Színházak 21. Fesztiválján bemutatandó,majd a 2009/2010-es évadban a határon túli magyar teátrumokat végigjáró prüdukcióhoz a következő színművészeket kérte fel: Ferenci Attila, Rácz József (beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház); Antal D. Csaba, Bálint Éva, Barabás Árpád (gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház); Berekméri Katalin (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata); Kicsid Gizella, Mátray László, Pálffy Tibor, Váta Loránd (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház); Béres Márta (szabadkai Kosztolányi Dezső Színház); G. Erdélyi Hermina (Szabadkai Népszínház), Elor Emina (Újvidéki Színház).

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kissjudit Anna ugrik be Elīna Garanča helyett Berlinben

A fiatal mezzoszoprán a Berlini Állami Opera stúdiósaként léphet színpadra két koncerten, az operaházban és a Berlini Filharmóniában. A karmester Daniel Barenboim lesz.
Zenés színház hír

Egy év után telt ház előtt nyitott ki a milánói Scala - GALÉRIA

December 7-én a Macbeth premierjével nyitotta meg új évadát a milánói Scala operaház. Az épületet tízezer rózsa és háromezer orchidea díszítette a narancssárga árnyalataiban.
Zenés színház magazin

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.
Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.