Zenés színház

A Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljának díjazottjai

2008.06.29. 00:00
Ajánlom
Véget ért Kisvárdán a Határon Túli Magyar Színházak XX. Fesztiválja. A díjakat és elismeréseket ünnepélyes gála keretében adták át.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Életmű-díját VARSÁNYI MARI, a komáromi Jókai Színház színművésznője és több évtizedes színházi munkássága elismeréseképpen PARÁSZKA MIKÓS rendező, a csíkszeredai Csíki Játékszín igazgatója kapta.

A fesztivál díjait az Alföldi Róbert, Eszenyi Enikő, Horváth Péter, Nánay Isván, Sáry László összetételű szakmai zsűri döntései alapján osztották ki.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium díját az expresszív, egyéni színházi világlátáson alapuló kiváló előadás, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház YVONNE, BURGUNDI HERCEGNŐ című produkciója nyerte el. (Rendező: Bocsárdi László).

A Szülőföld Alap díját a magas színvonalú társulati munkáért, a remek színészi alakításokért, valamint Kovács Márton invenciózus zenéjéért a komáromi Jókai Színház A BOR című előadása nyerte el. (Rendező: Bezerédi Zoltán).

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott legjobb zenés, szórakoztató előadás díját a Szabadkai Népszínház SZOMORÚ VASÁRNAP című előadása nyerte el. (Rendező: Kovács Frigyes).

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye díját a színészlét vallomáserejű, kirobbanó energiájú megfogalmazásáért a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház LILIOMFI című előadása nyerte el. (Rendező: Vidnyánszky Attila).

Kisvárda város díját a magas színvonalú rendező és színészi munka elismeréséül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának NŐ A MÚLTBÓL című előadása nyerte el. (Rendező: Harsányi Zsolt).

A Duna Televízió különdíját, egy portréfilmet a televízió "Kézjegy" című műsorában: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásában nyújtott alakításáért NEMES LEVENTE nyerte el.

A legígéretesebb fiatal színész számára alapított Teplánszky Kati-díjat a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Világtalanok és a Figaro házassága című előadásokban nyújtott alakításaiért ANTAL D. CSABA nyerte el.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott egyéni díjak:

- TOMPA KLÁRA, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Yerma és a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Akadémiai Műhelye Nóra című előadásában nyújtott alakításáért,

- RÁCZ JÓZSEF, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Liliomfi című előadásában nyújtott alakításáért,

- PÁLFFY TIBOR, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásában nyújtott alakításért,

- MÁTRAY LÁSZLÓ, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron SzZínház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásában nyújtott alakításért,

- KICSID GIZELLA, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásában nyújtott alakításért,

- BEREKMÉRI KATALIN, a marosvásárhelyi Nemzeti Színhá Tompa Miklós Társulatának Nő a múltból című előadásban nyújtott alakításáért.

Dr. Oláh Albert, Kisvárda város polgármesterének díja: ÁBRAHÁM IRÉN és BANKA LÍVIA, az Újvidéki Színház Bernarda Alba háza című előadásban nyújtott alakításáért.

Kisvárda város Közönségdíja: a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház LILIOMFI című előadása; egyéni közönségdíj: FARAGÓ EDIT, a Kicsik és polgárok, valamint a Bernarda Alba háza című előadásokban nyújott kiváló alakításáéért.

A Kisvárdai Lapok szerkesztőségének KisLap-díja: PÁLFI ERVIN, a Szomorú vasárnap című előadásban nyújtott alakításért.

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház július 1-jén hivatalba lépő igazgatója a 2008/2009-es évad végén létrehozandó, a Határon Túli Magyar Színházak 21. Fesztiválján bemutatandó,majd a 2009/2010-es évadban a határon túli magyar teátrumokat végigjáró prüdukcióhoz a következő színművészeket kérte fel: Ferenci Attila, Rácz József (beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház); Antal D. Csaba, Bálint Éva, Barabás Árpád (gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház); Berekméri Katalin (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata); Kicsid Gizella, Mátray László, Pálffy Tibor, Váta Loránd (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház); Béres Márta (szabadkai Kosztolányi Dezső Színház); G. Erdélyi Hermina (Szabadkai Népszínház), Elor Emina (Újvidéki Színház).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Zenés színház ajánló

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.
Zenés színház hír

Új bemutatóval várja 2021-et a Madách Színház

A Madách Színház újra egy világsikert hoz Magyarországra, a Broadway bemutató után először nálunk kerülhet színre Robert Horn musicalje, az Aranyoskám (Tootsie).
Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.