Zenés színház

A Határon Túli Magyar Színházak Fesztiváljának díjazottjai

2008.06.29. 00:00
Ajánlom
Véget ért Kisvárdán a Határon Túli Magyar Színházak XX. Fesztiválja. A díjakat és elismeréseket ünnepélyes gála keretében adták át.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Életmű-díját VARSÁNYI MARI, a komáromi Jókai Színház színművésznője és több évtizedes színházi munkássága elismeréseképpen PARÁSZKA MIKÓS rendező, a csíkszeredai Csíki Játékszín igazgatója kapta.

A fesztivál díjait az Alföldi Róbert, Eszenyi Enikő, Horváth Péter, Nánay Isván, Sáry László összetételű szakmai zsűri döntései alapján osztották ki.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium díját az expresszív, egyéni színházi világlátáson alapuló kiváló előadás, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház YVONNE, BURGUNDI HERCEGNŐ című produkciója nyerte el. (Rendező: Bocsárdi László).

A Szülőföld Alap díját a magas színvonalú társulati munkáért, a remek színészi alakításokért, valamint Kovács Márton invenciózus zenéjéért a komáromi Jókai Színház A BOR című előadása nyerte el. (Rendező: Bezerédi Zoltán).

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott legjobb zenés, szórakoztató előadás díját a Szabadkai Népszínház SZOMORÚ VASÁRNAP című előadása nyerte el. (Rendező: Kovács Frigyes).

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye díját a színészlét vallomáserejű, kirobbanó energiájú megfogalmazásáért a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház LILIOMFI című előadása nyerte el. (Rendező: Vidnyánszky Attila).

Kisvárda város díját a magas színvonalú rendező és színészi munka elismeréséül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának NŐ A MÚLTBÓL című előadása nyerte el. (Rendező: Harsányi Zsolt).

A Duna Televízió különdíját, egy portréfilmet a televízió "Kézjegy" című műsorában: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásában nyújtott alakításáért NEMES LEVENTE nyerte el.

A legígéretesebb fiatal színész számára alapított Teplánszky Kati-díjat a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Világtalanok és a Figaro házassága című előadásokban nyújtott alakításaiért ANTAL D. CSABA nyerte el.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza által felajánlott egyéni díjak:

- TOMPA KLÁRA, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Yerma és a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Akadémiai Műhelye Nóra című előadásában nyújtott alakításáért,

- RÁCZ JÓZSEF, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Liliomfi című előadásában nyújtott alakításáért,

- PÁLFFY TIBOR, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásában nyújtott alakításért,

- MÁTRAY LÁSZLÓ, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron SzZínház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásában nyújtott alakításért,

- KICSID GIZELLA, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadásában nyújtott alakításért,

- BEREKMÉRI KATALIN, a marosvásárhelyi Nemzeti Színhá Tompa Miklós Társulatának Nő a múltból című előadásban nyújtott alakításáért.

Dr. Oláh Albert, Kisvárda város polgármesterének díja: ÁBRAHÁM IRÉN és BANKA LÍVIA, az Újvidéki Színház Bernarda Alba háza című előadásban nyújtott alakításáért.

Kisvárda város Közönségdíja: a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház LILIOMFI című előadása; egyéni közönségdíj: FARAGÓ EDIT, a Kicsik és polgárok, valamint a Bernarda Alba háza című előadásokban nyújott kiváló alakításáéért.

A Kisvárdai Lapok szerkesztőségének KisLap-díja: PÁLFI ERVIN, a Szomorú vasárnap című előadásban nyújtott alakításért.

Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház július 1-jén hivatalba lépő igazgatója a 2008/2009-es évad végén létrehozandó, a Határon Túli Magyar Színházak 21. Fesztiválján bemutatandó,majd a 2009/2010-es évadban a határon túli magyar teátrumokat végigjáró prüdukcióhoz a következő színművészeket kérte fel: Ferenci Attila, Rácz József (beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház); Antal D. Csaba, Bálint Éva, Barabás Árpád (gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház); Berekméri Katalin (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata); Kicsid Gizella, Mátray László, Pálffy Tibor, Váta Loránd (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház); Béres Márta (szabadkai Kosztolányi Dezső Színház); G. Erdélyi Hermina (Szabadkai Népszínház), Elor Emina (Újvidéki Színház).

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház kritika

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Zenés színház hír

Lehoczky Zsuzsáról nevezték el az Operettszínház játszóhelyét

Különleges születésnapi ajándékkal köszöntötte a Budapesti Operettszínház Lehoczky Zsuzsát: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nevét viseli mostantól a teátrum Raktárszínháza.
Zenés színház ajánló

Lehár Ferenc világhírű művei csendülnek fel a Komáromi Erődben

A Budapesti Operettszínház a legendás komáromi zeneszerző életművéből nyújt nagyívű válogatást július 27-én, a gálakoncertet Homonnay Zsolt rendezésében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Zenés színház interjú

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.