Zenés színház

A hét ajtó titkai - ötödik ajtó

2007.02.08. 00:00
Ajánlom
Folytatódik az Óbudai Társaskör Operamesék sorozata. A hét alkalom során A kékszakállú herceg vára hét ajtajának titkaira derül fény. Az ötödik ajtó, amely a királyok, uralkodók birodalmára nyílik, február 12-én este hét órakor tárul fel.

A történet ismert művészek és pályakezdő, fiatal tehetségek előadásában elevenedik meg októbertől egészen 2007. május közepéig. Egy-egy este témáját az ajtók mögött rejlő, az emberi élet teljességét átfogó világ kínálja. Bartók művében az ötödik ajtó a birodalomra tárul. Ez az opera mértani közepe, itt lép a legfelső lépcsőre a zene, hisz minden férfiember a „birodalmára” a legbüszkébb. Gluck, Wagner, Verdi, Erkel, Muszorgszkij, Rimszkij-Korszakov, Goldmark, Puccini, Bartók és Ránki György muzsikájával valós birodalmakat és uralkodókat idéznek meg Szilfay Márta, Nyári Zoltán, Sárkány Kázmér és Kováts Kolos tolmácsolásában. A szerkesztő-műsorvezető Baranyi Ferenc, zongorán Harazdy Miklós kísér.

(2007. február 12. 19:00 Óbudai Társaskör (Budapest) - Operamesék: A hét ajtó titkai; 5. ajtó: Birodalom; Királyok, uralkodók, részletek Rimszkij-Korszakov, Muszorgszkij, Erkel, Kacsoh, Ránki és Bartók operáiból; km.: Szilfai Márta, Nyári Zoltán, Sárkány Kázmér, Kováts Kolos (ének), Harazdy Miklós (zongora), szerk., műsorvez.: Baranyi Ferenc)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Zenés színház hír

Rost Andrea az otthonában fogadja a Pető-módszert alkalmazó országok nagyköveteit

A világszerte alkalmazott, hungarikummá nyilvánított Pető-módszerért dolgozik az intézet jószolgálati nagykövete, Rost Andrea. Az énekesnő szeretné, ha a zenei képzés még eredményesebben járulna hozzá a sérült gyerekek testi és szellemi fejlődéséhez.
Zenés színház nekrológ

Ódivatú búcsúztató – Mátyus Zsuzsa emlékére

Életének 85. évében elhunyt Mátyus Zsuzsa, az Operaház legendás sajtótitkára, akinek karrierje egybeforrott az Opera úgynevezett aranykorával. Albert Mária emlékezett meg róla.
Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.