Zenés színház

A hét portéja: Kathleen Ferrier

2007.04.16. 00:00
Ajánlom
A XX. század angol énekesnőinek egyik legnagyobbja, Kathleen Ferrier tragikusan rövid életpályát futott be. Különlegesen mély és meleg tónusú alt hangja tette művészetét megismételhetetlenné.

1912. április 22-én látta meg a napvilágot Higher Waltonban, Lancashire-ben. Gyermekként zongoraművészi pályára készült, de emellett ének-tanulmányokat is folytatott. 20-as évei közepén járt, amikor részt vett a Carlisle Fesztiválon 1937-ben, és mind ének, mind pedig zongora kategóriában első díjat nyert. Ekkor született meg benne a végső elhatározás, a kettő közül az éneklést választja.

A következő időszakban ennek megfelelően J. E. Hutchinsonnál, majd Roy Hendersonnál képezte magát tovább Londonban. A II. világháború alatt Ferrier első sorban koncert-énekesnőként turnézott szerte az Egyesült Királyságban. A londoni Bach Kórus tagjaként és alt szólistájaként szerepelt Händel Messiásának előadásán a Westminster apátságban 1943-ban.

Az operaszínpadhoz Benjamin Britten nyomán került közel a szerző kamaraoperájának, a The Rape of Lucretiának bemutatója kapcsán. A premiert Glyndebourne-ben tartották 1946. július 12-én, a darabot aztán Anglia számos nagyvárosában is előadták. Egy lemezfelvétel is készült az opera legfontosabb részleteiről a komponista vezényletével. Britten később a no. 2 Canticle című művéhez alt szólamot írt Kathleen számára.

Az amerikai kontinensen Ferrier először Mahler Das Lied von der Erde-jével lépett fel. Ezen a bizonyos bemutatkozó koncerten a New Yorki Filharmonikus Zenekart Bruno Walter vezényelte, a produkciót később lemezre is rögzítették. Walter az énekesnő korrepetitoraként is dolgozott, Kathleen ugyanis sok dalestet adott Edinburgh-ban és Londonban. 1953-ban a Covent Garden Opera kizárólag az ő számára vitte színre Gluck Orfeo ed Euridice-jét, mivel Ferrier egészen mély hangja tökéletesen illett Orfeo szerepéhez. A tervezett négy előadásból azonban a művésznő már csak kettőt tudott végigénekelni rákos betegsége miatt. Ezek voltak utolsó fellépései. 1953. október 8-án hunyt el Londonban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.
Könyv

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház online közvetítés

Ingyenesen nézheti Andrew Lloyd Webber musicaljeit a YouTube-on

Bár a szolgáltatás ingyenes lesz, a nézőket arra bátorítják, hogy adakozzanak egy-egy alapítványnak a koronavírus-járvány közepette, amikor a színházak bezártak.
Zenés színház hír

Nem tartják meg idén a Bayreuthi Ünnepi Játékokat

Elmarad idén a Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata a koronavírus-járvány miatt - jelentették be kedd este a világhírű németországi Wagner-fesztivál szervezői.
Zenés színház hír

Plácido Domingo elhagyhatta a kórházat

A veterán spanyol énekes azután került kórházba Mexikóban, hogy pozitív lett a koronavírus tesztje.
Zenés színház hír

2021-re halasztják a Turandot bemutatóját a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Giacomo Puccini Turandot című operájának 2020. július 8-i premierjét és az idei nyárra tervezett összes további előadását 2021 nyarára tolják el a szervezők. A jegyek beválthatók a következő évi időpontokra.
Zenés színház bánk bán

Online tartják meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatást

Nemcsak az internetre költöztette a meghallgatást, de a jelentkezési határidőt is meghosszabbította a Coopera április 15-ig.