Zenés színház

A hét portréja: Arrigo Boito

2008.02.18. 00:00
Ajánlom
Bár az olasz zeneszerző operák komponálásával is megpróbálkozott, igazi sikereit azonban librettistaként érte el. Az ő nevéhez fűződik Verdi Otello és Falstaff című operáinak, valamint Ponchielli La Giocondájának a szövegkönyve, és Boito fordította le olasz nyelvre Wagner Rienzi és Tristan című operáinak librettóját is.

Olasz operaszerző és költő, aki 1842. február 4-én látta meg a napvilágot Padovában, és 1918. június 10-én hunyt el Milánóban. Apja festő volt, anyja lengyel nemesi családból származott. Mikor még kisgyermek volt, édesapja elhagyta a családot. Zenei tehetségét látva anyja a milánói konzervatóriumba küldte tanulni, ahol Boito A. Mazzucato növendéke lett. Tanulóként elnyert egy zeneszerzői díjat, ezért két évet utazhatott. Bejárta Angliát, Németországot, Franciaországot és Lengyelországot. Beethoven és Wagner zenéje mély benyomást gyakorolt rá. Hosszabb időt töltött Párizsban, ebben az időszakban számos kantátát komponált.

Wagner hatására szimfonikus jellegű, de olasz nyelvű operát szeretett volna meghonosítani. Egyetlen teljes operáját, a Mefistofele-t, melynek librettóját szintén ő írta, 1868-ban mutatták be a milánói Scala-ban. A premier több mint hat órán át tartott, s a darab megbukott. Egy évtizeddel később már sikerrel játszották Bolognában és német területeken is. Második színpadi műve, a Nerone befejezetlen maradt. A művet 1924-ben vitték ismét színre a Scala-ban, miután Toscanini kiegészítette azt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.