Zenés színház

A hét portréja: Léo Delibes

2006.02.20. 00:00
Ajánlom
A francia zeneszerző 1836. február 21-én született St.-Germain-du-Val-ban (Sarthe). A párizsi Conservatoire-ban Adolphe Adam tanítványa volt. Tizenkét évesen pályadíjat nyert egyik művével. 1853-tól a Théatre Lyrique korrepetitoraként és karmestereként működött. Tíz évvel később a párizsi Operában ugyanezt a pozíciót töltötte be.

Zeneszerzőként első komoly művével, a Nalia című balettel aratott sikert 1866-ban. Következő két kompozíciójával megújította és magas művészi szintre emelte a balettzenét: az E. T. A. Hoffmann történetén alapuló Coppélia (1870) – amit Budapesten is vezényelt –, valamint a mitológiai témájú Sylvia (1876) Delibes-et európai hírű szerzővé emelte. Operakomponistaként már sokkal nehezebben érvényesült. Vígoperája, a Le Roi l’a dit (1873), valamint a Jean de Nivelle nem hozták meg a várva várt elismerést. Egy évtizeddel később egy egzotikus, Indiában játszódó történetet zenésített meg Lakmé címmel. Ezt a darabot 1883-ban mutatták be a párizsi Opéra Comique-ban, ahol rendkívül lelkes fogadtatásban részesült.

Delibes 1881-ben a Conservatoire zeneszerzés professzora lett, majd 1884-ben a Francia Intézet tagjává választották. Rameau után az első jelentős balett-szerzőként tartják számon. 1891. január 16-án halt meg Párizsban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.