Zenés színház

A Jekyll és Hyde kulisszái mögé kalauzol a Budapesti Operettszínház werkfilmje

2022.09.02. 09:35
Ajánlom
Április 1-jén mutatta be a Budapesti Operettszínház Frank Wildhorn és Leslie Bricusse musicaljét, a Jekyll és Hyde-ot, amely egyszersmind fővárosi kőszínházi ősbemutatóként került színre, Vincze Balázs rendezésében. Az előadásról, amely szeptembertől újra látható a színházban, most félórás film készült.

Ugyan egyelőre még csak egy rövid beharangozó videó látható a szeptember 3-tól látható werkfilmből, azonban máris számos kulisszatitokra fény derült. A Fidelio is a titkok nyomába eredt, hogy bepillantást nyerjünk a háttérben zajló folyamatokba.

1. Az előadás egyik domináns színe a kék, amely amellett, hogy a hűséget és a női ártatlanságot szimbolizálja, a Balatonhoz is köthető, ugyanis a tó színének árnyalatai inspirálták Fekete Katalin jelmeztervezőt. Ez kontrasztban áll a „bűnös” világot megmutató vörössel.

277731590_5429547257067264_6744074600647403000_n-114414.jpg

Dolhai Attila és Nádasi Veronika a Jekyll és Hyde-ban (Fotó/Forrás: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

2. Ugyan jelentése van a színeknek, a háttérben futó összes vetítés szürke, ahogyan a díszlet is sötét tónusú.

3. A forgószínpad forgótömege közel 50 tonna, amelyhez az előadás során 3-400 kilós díszletek érkeznek a zsinórpadlásról.

4. Az alkotók figyeltek arra, hogy a jelmezek visszaidézzék a 19. század végének hangulatát, ehhez 26 pár egyedi cipőt terveztek, melyeket végül egy kézműves manufaktúrában készítettek el.

5. A színház eredetileg szűk partitúrával dolgozott, de mivel az Operettszínház előadásában több vonós szólaltatja meg az egyes dalokat, a produkció hangzásvilágában is eltér attól, amit a nézők más országokban hallanak.

6. Rendhagyó módon a magyarországi Jekyll és Hyde-ba a főszereplő lány, Lucy mindkét Vörös Patkányban énekelt szólódala – a Jó és a rossz, valamint a Férfi kell – bekerült, más feldolgozásokban csak az egyikkel találkozik a közönség.

7. A Jó és a rossz című szám, amely a korábbi magyar változatokból kimaradt, Tassonyi Zsolt karmester munkája nyomán új hangszerelést kapott.

8. Az előadáshoz kapcsolódva Dencs Gergő, a Rampart Gasztronómia cukrász kétféle süteményt készített, melyek a főszereplő átváltozásait szimbolizálják.

A werkfilm beharangozója:

 

Az információként köszönet Fekete Katalin jelmeztervezőnek, Tassonyi Zsolt karmesternek, valamint Mészáros Katalinnak. A teljes kisfilm szeptember 3-án 22:05-től látható az M5-ön.

Fejléckép: Homonnay Zsolt, Sándor Péter és Dolhai Attila a Jekyll és Hyde sajtótájékoztatóján (fotó: Art&Lens Photography / Budapesti Operettszínház)

„Az önfeláldozásért nem jár feloldozás” – interjú Dolhai Attilával

Kapcsolódó

„Az önfeláldozásért nem jár feloldozás” – interjú Dolhai Attilával

Dolhai Attilát március 15-én Magyarország Érdemes Művésze címmel tüntették ki, azóta pedig elkészült a Szétszakítottak című drámájából forgatott film, valamint egy új produkcióban is bemutatkozott a Budapesti Operettszínházban: a Jekyll és Hyde címszerepében láthatja a közönség. A díjról, határátlépésekről és a női lélekről beszélgettünk.

„Egy jóbarát a végsőkig elmehet azért, akit szeret” – interjú Kiss Zoltánnal

„Egy jóbarát a végsőkig elmehet azért, akit szeret” – interjú Kiss Zoltánnal

Miközben a Jekyll és Hyde John Uttersonjaként, valamint a Hegedűs a háztetőn Lejzer-Wolfjaként és kocsmárosaként láthatja a közönség, Kiss Zoltánnak régi vágya teljesült azzal, hogy bemutatkozhatott a Mágnás Miska címszerepében a Budapesti Operettszínházban. A Jekyll és Hyde John Uttersonjáról, az emberi kapcsolatokról és a Mágnás Miska-beugrásról is beszélgettünk.

„A lelkem mélyén musicaltáncos vagyok” – interjú Kapitány Dorottyával

„A lelkem mélyén musicaltáncos vagyok” – interjú Kapitány Dorottyával

A balettkar oszlopos tagjaként Kapitány Dorottya az elmúlt években a Budapesti Operettszínház csaknem összes darabjában látható volt, tavasszal pedig egészen új szerepben próbálhatta ki magát: a Jekyll és Hyde koreográfus-asszisztensi feladatait látta el. Az indulásról, a háttérben zajló folyamatokról és az új feladatkörről is beszélgettünk.

„Biztos háttérrel őszintébben vagy jelen” – interjú Tassonyi Zsolttal

„Biztos háttérrel őszintébben vagy jelen” – interjú Tassonyi Zsolttal

Tassonyi Zsolt a Budapesti Operettszínház karmestereként és korrepetitoraként a színház csaknem összes előadásában dolgozik, emellett részt vesz a következő generáció képzésében is. A kezdetekről, a munkája összetettségéről, az önmegvalósításról és a darabok zenei rekonstrukciójáról is beszélgettünk.

„Szeretem, ha hagynak gondolkodni” – interjú Jantyik Csabával

„Szeretem, ha hagynak gondolkodni” – interjú Jantyik Csabával

Jantyik Csabát legutóbb a Jekyll és Hyde-ban láthatta új szerepben a Budapesti Operettszínház közönsége, de szeptembertől visszatér a János vitéz francia királyaként, valamint látható lesz az egyik legkedvesebb előadásában, a Lili bárónőben is. Szerepeiről, rendezésről, improvizációról és emlékezetes pillanatokról beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Az igazi Mária főhadnagy: Lebstück Mária Ludovika, aki Jókainak mondta tollba az élettörténetét

Lebstück Mária neve elsőre talán nem cseng ismerősen, azonban Huszka Jenő Vértől pirosló ősi kard című áriáját, vagy a Ladilomot hallva egyből eszünkbe juthat egy huszárruhába öltözött fiatal nő, Mária főhadnagy.
Zenés színház ajánló

Interaktív kamaraoperát mutat be a Trafó

A Hatala Csenge Hírzárlat című regényéből készült Túszopera egyetlen alkalommal, szeptember 24-én látható a Trafóban.
Zenés színház hír

Átmenetileg bezár az Erkel Színház az elszálló rezsiárak miatt

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az InfoRádiónak úgy fogalmazott, vakon repülnek, ködben, éjjel, ugyanis még nincsenek tisztában az összes intézményük pontos áremelkedésével. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház interjú

„Karakterszínésszé válni egyfajta képesség” – interjú Siménfalvy Ágotával

A 2022-es év legjobb karakterszínészének járó Honthy-díjat Siménfalvy Ágota vehette át, aki az elmúlt időszakban számos szerepben bizonyított a Budapesti Operettszínházban, októberben pedig a Jekyll és Hyde-ban lesz látható. A karakterszerepek nehézségeiről és szépségeiről, a színpadi jelenlétről, valamint a figurákban rejlő kihívásokról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Megkérték a Jókai utcai házomlásban megsérült balerina kezét

Babácsi Benjamin az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben húzott gyűrűt Tóth Nikolett ujjára.