Zenés színház

A kabát bélése

2008.11.17. 00:00
Ajánlom
Az angol főrendek sorából utoljára alkalmasint Rothermere lordot fűzte oly szeretetteljes viszony Magyarországhoz, mint a bárósított Andrew Lloyd Webbert. S ha tán trónra emelésének gondolata még nem is merült fel szabad királyválasztóink fejében, azért vasárnap fejedelmi ünnepeltetésben volt része a Nemzeti Hangversenyterembe ellátogató 60 esztendős zseninek.

Két estén át tisztelgett Webber életműve előtt a Madách Színház vendégsztárokkal gazdagított társulata, s a szabadalmazott gálaműsor sikere egyként illette az Alkotót és az alkotókat. Andrew Lloyd Webbert ma már általánosan, noha nem minden fintorgás nélkül, a kortárs zeneirodalom legnagyobb alakjai közé számítják a hozzáértők, s zeneszerzői erényeit ugyancsak kidomborította a terjedelmes, bő két és félórás program. A József álmával (illetve a szám reprízével) keretezett, s ilyesformán még vállalhatóan didaktikus műsor felmutatta a komponista hasonlíthatatlan színpadi érzékét, üzembiztos humorát és líráját, s különösképpen vonzó tékozlását, amellyel legsikerültebb dalainak megírásához következetesen két slágerre elegendő dallaminvenciót pazarolt. S hogy a magyar musicalközönségre még jócskán várnak felfedezésre érdemes Webber-opusok, azt az elmaradhatatlan Evita-, Macskák- meg Fantom-blokkok társaságában felhangzó, néhány sodróan drámai Sunset Boulevard-részlet és a Whistle Down The Wind címadó dala bizonyította. S mert akárcsak a nagy Homérosz, úgy Webber is bóbiskol néha, az életműből szemelgető koncert egy-két száma a csúcsokról alább szálló, modorból legyártott rutinszerzeményekből is adott rövidke ízelítőt – alighanem a teljesség kedvéért.

A műsorvezetéssel, a színre lépők megnevezésével nem, ellenben a kivetítős színpadképpel annál inkább terhelt előadás nagyobbik felét saját erőiből, sikerrel futó produkcióiból állította ki a budapesti Webber-kultusz főtemploma és búcsújáróhelye, a Madách Színház. Ismét megbizonyosodhattunk róla, hogy Webber korántsem érdemtelenül helyezte, s helyezi mindmáig bizalmát Szirtes Tamás társulatába, hiszen a Macskák táncos nagyjelenetei (főleg a Szente Vajk körül pezsegtetett Elvisz Trén-szám), vagy a jószerével csak Budapesten befutott Volt egyszer egy csapat mozgalmas, perfekt mesterségbeli tudással szcenírozott percei a Művészetek Palotájában is remekül érvényesültek. Aminthogy jól mutatott, s a rögtönzés látszatától szerencsésen ment’ maradt az Evita és a Sunset Boulevard ez alkalomra összerendezett blokkja is.

 
 

A fellépők sorából talán az ezúttal is kiváló, Gloria Swanson öregedő filmdíváját megidéző Sáfár Mónika, a Sunset Boulevard főcímdalával brillírozó Posta Victor, az Éjfélt rokonszenves visszafogottsággal elővezető Szulák Andrea, s a vonzó nyerseségével ezúttal is sikert arató Rúzsa Magdi érdemel külön említést. Valamint az utolsó Jézus Krisztus Szupersztár-szesszió mindahány résztvevője: a Mária Magdolna dalát felragyogtató Zsédenyi Adrienn, a Gethsemanét vonzó kiállással, tökéletes diszpozícióban éneklő Feke Pál, illetve a Szupersztárral furórét csináló, higanymozgású, hangban és dinamikában egyaránt lehengerlő Serbán Attila, aki produkciójával a koncertet mindvégig derűs szimpátiával szemlélő ünnepeltet is fellelkesítette.

 
 

S ha akadtak is zavaró, játékrontó momentumok, mint amilyennek Puskás Péter fiatalon rögzült előadói manírja, az Adagio énekegyüttes mézgásan nyúlós, majd’ elcsöppenő modora, a Fantomként megjelenő Sasvári Sándor Sümegi Oszkárt idéző öblögetése (vagy épp egynémely sikerületlen dalszöveg) találtatott, azért az estét beszegő ovációhoz könnyű szívvel és örömmel csatlakozott a zenei főrend minden pesti tisztelője.

(2008. november 15., 16. 20:00 - Müpa - Nemzeti Hangversenyterem
Best of Webber
Km.: Adagio Együttes, Feke Pál, Fonyó Barbara, Gallusz Nikolett, Gáspár László, Krassy Renáta, Ladinek Judit, Magyar Bálint, Mahó Andrea, Nagy Sándor, Polyák Lilla, Posta Victor, Puskás Péter, Rúzsa Magdi, Sasvári Sándor, Sáfár Mónika, Serbán Attila, Szente Vajk, Szulák Andrea, Wégner Judit, Zsédenyi Adrienn
valamint az Óbudai Danubia Zenekar, a Madách Színház zenekara, tánckara, kórusa és a Madách Musical Tánciskola gyerekkórusa
j.: Kovács Yvette Alida; d.: Szlávik István; zenei vez.: Kocsák Tibor, Zádori László; kor.: Seregi László, Tihanyi Ákos; dr.: Galambos Attila;világítás: Kiss Zsolt; hangmérnök: Kálmán Sándor; társrend.: Szerednyey Béla; rend.: Szirtes Tamás)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Zenés színház interjú

„Az egyetemes Bóni-életérzést kerestem” – interjú Erdős Attilával

Erdős Attila operaénekesi feladatai mellett a Budapesti Operettszínházban táncoskomikusként is bemutatkozhatott, a Kékszakáll Popolanija után többek között a Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő Bónijaként láthatta őt a közönség. Az indulásról, zenei kalandozásokról és az operett műfajának sokszínűségéről beszélgettünk.