Zenés színház

A kabát bélése

2008.11.17. 00:00
Ajánlom
Az angol főrendek sorából utoljára alkalmasint Rothermere lordot fűzte oly szeretetteljes viszony Magyarországhoz, mint a bárósított Andrew Lloyd Webbert. S ha tán trónra emelésének gondolata még nem is merült fel szabad királyválasztóink fejében, azért vasárnap fejedelmi ünnepeltetésben volt része a Nemzeti Hangversenyterembe ellátogató 60 esztendős zseninek.

Két estén át tisztelgett Webber életműve előtt a Madách Színház vendégsztárokkal gazdagított társulata, s a szabadalmazott gálaműsor sikere egyként illette az Alkotót és az alkotókat. Andrew Lloyd Webbert ma már általánosan, noha nem minden fintorgás nélkül, a kortárs zeneirodalom legnagyobb alakjai közé számítják a hozzáértők, s zeneszerzői erényeit ugyancsak kidomborította a terjedelmes, bő két és félórás program. A József álmával (illetve a szám reprízével) keretezett, s ilyesformán még vállalhatóan didaktikus műsor felmutatta a komponista hasonlíthatatlan színpadi érzékét, üzembiztos humorát és líráját, s különösképpen vonzó tékozlását, amellyel legsikerültebb dalainak megírásához következetesen két slágerre elegendő dallaminvenciót pazarolt. S hogy a magyar musicalközönségre még jócskán várnak felfedezésre érdemes Webber-opusok, azt az elmaradhatatlan Evita-, Macskák- meg Fantom-blokkok társaságában felhangzó, néhány sodróan drámai Sunset Boulevard-részlet és a Whistle Down The Wind címadó dala bizonyította. S mert akárcsak a nagy Homérosz, úgy Webber is bóbiskol néha, az életműből szemelgető koncert egy-két száma a csúcsokról alább szálló, modorból legyártott rutinszerzeményekből is adott rövidke ízelítőt – alighanem a teljesség kedvéért.

A műsorvezetéssel, a színre lépők megnevezésével nem, ellenben a kivetítős színpadképpel annál inkább terhelt előadás nagyobbik felét saját erőiből, sikerrel futó produkcióiból állította ki a budapesti Webber-kultusz főtemploma és búcsújáróhelye, a Madách Színház. Ismét megbizonyosodhattunk róla, hogy Webber korántsem érdemtelenül helyezte, s helyezi mindmáig bizalmát Szirtes Tamás társulatába, hiszen a Macskák táncos nagyjelenetei (főleg a Szente Vajk körül pezsegtetett Elvisz Trén-szám), vagy a jószerével csak Budapesten befutott Volt egyszer egy csapat mozgalmas, perfekt mesterségbeli tudással szcenírozott percei a Művészetek Palotájában is remekül érvényesültek. Aminthogy jól mutatott, s a rögtönzés látszatától szerencsésen ment’ maradt az Evita és a Sunset Boulevard ez alkalomra összerendezett blokkja is.

 
 

A fellépők sorából talán az ezúttal is kiváló, Gloria Swanson öregedő filmdíváját megidéző Sáfár Mónika, a Sunset Boulevard főcímdalával brillírozó Posta Victor, az Éjfélt rokonszenves visszafogottsággal elővezető Szulák Andrea, s a vonzó nyerseségével ezúttal is sikert arató Rúzsa Magdi érdemel külön említést. Valamint az utolsó Jézus Krisztus Szupersztár-szesszió mindahány résztvevője: a Mária Magdolna dalát felragyogtató Zsédenyi Adrienn, a Gethsemanét vonzó kiállással, tökéletes diszpozícióban éneklő Feke Pál, illetve a Szupersztárral furórét csináló, higanymozgású, hangban és dinamikában egyaránt lehengerlő Serbán Attila, aki produkciójával a koncertet mindvégig derűs szimpátiával szemlélő ünnepeltet is fellelkesítette.

 
 

S ha akadtak is zavaró, játékrontó momentumok, mint amilyennek Puskás Péter fiatalon rögzült előadói manírja, az Adagio énekegyüttes mézgásan nyúlós, majd’ elcsöppenő modora, a Fantomként megjelenő Sasvári Sándor Sümegi Oszkárt idéző öblögetése (vagy épp egynémely sikerületlen dalszöveg) találtatott, azért az estét beszegő ovációhoz könnyű szívvel és örömmel csatlakozott a zenei főrend minden pesti tisztelője.

(2008. november 15., 16. 20:00 - Müpa - Nemzeti Hangversenyterem
Best of Webber
Km.: Adagio Együttes, Feke Pál, Fonyó Barbara, Gallusz Nikolett, Gáspár László, Krassy Renáta, Ladinek Judit, Magyar Bálint, Mahó Andrea, Nagy Sándor, Polyák Lilla, Posta Victor, Puskás Péter, Rúzsa Magdi, Sasvári Sándor, Sáfár Mónika, Serbán Attila, Szente Vajk, Szulák Andrea, Wégner Judit, Zsédenyi Adrienn
valamint az Óbudai Danubia Zenekar, a Madách Színház zenekara, tánckara, kórusa és a Madách Musical Tánciskola gyerekkórusa
j.: Kovács Yvette Alida; d.: Szlávik István; zenei vez.: Kocsák Tibor, Zádori László; kor.: Seregi László, Tihanyi Ákos; dr.: Galambos Attila;világítás: Kiss Zsolt; hangmérnök: Kálmán Sándor; társrend.: Szerednyey Béla; rend.: Szirtes Tamás)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház csillagóra

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház Swingoperett

Swingoperett – Egy este az operett sztárjaival a Benczúr Palota platánfái között

A Benczúr Kerti Esték részeként június 27-re meghirdetett, különleges előadáson fellép Felföldi Anikó, Fischl Mónika, Simon Panna, Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, a zenei aláfestést Bársony Bálint és zenekara szolgáltatja.
Zenés színház magazin

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház közönségszavazás

Szavazzon: ki kapja az Operettszínház közönségdíját?

A közönségdíjat a legtöbb lájkot bezsebelő művész kapja majd a június 24-én tartandó díjátadón. Szavazásra fel!