Zenés színház

A katona, a róka és Mavra

2007.10.10. 00:00
Ajánlom
Idei évadjának első bemutatójára készülődik a Magyar Állami Operaház társulata. Ezúttal Stravinsky három egyfelvonásosát viszik színre. A rókát, a Mavrát és A katona történetét október 26-án és 27-én láthatjuk először a Thália Színházban.

"Stravinsky ezekben a darabokban sokat kísérletezik a műfajokkal (A róka zenés burleszk, a Mavra opera buffa, A katona története opera), így mi is elkezdtünk kísérletezni. Az, hogy az előadásban színművészeti főiskolások is szerepelnek, további ihletet adott ahhoz, hogy a három történetbe a színházról, az előadások elkészítéséről is beszéljünk." – emelte ki Vidnyánszky Attila a ma tartott sajtótájékoztatón.

Kovács János rávilágított arra a tényre, hogy Stravinsky-darabot és -baletteket már játszottak az Operaházban, így senkit nem ért váratlanul az ötlet, hogy ismét az orosz zeneszerző műveiből válogassanak. A premiert ő fogja dirigálni, de 3-3 előadás erejéig két fiatal karmester, Köteles Géza és Sándor Szabolcs fogja átvenni a munkáját. Ezzel a gesztussal hagyományt szeretne teremteni.

Vass Lajos elmondta, hogy a bemutató helyszíne, a Thália Színház is sugallta a darabválsztást. A próbákon már látta, de egyben még nem tekinthette meg a darabot – amely az előadás folyamán harsány, színességből egyszerű, fekete-fehér világgá alakul – nagyon szeretné látni már a maga folyamatában. "A darabokat a Párizsi Operaházban mutatták be – nem nagy sikerrel. Ennek az is az oka, hogy ezek a művek nem érvényesülnek a túl nagy térben, így a Thália Színház, mint helyszín, kifejezetten szerencsés választás." – tette hozzá Kovács János.

Az előadás készítői kiemelték a díszlet- és jelmeztervezőt is, Alekszandr Belozubot is, aki nélkül nem lenne az előadás teljes és akinek munkája az előadás plakátja is. A magyar szöveget Oberfrank Gézának és Lackfi Jánosnak köszönhetjük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.