Zenés színház

A Kaukázusban állítottak szobrot Saljapinnak

2016.04.25. 12:02
Ajánlom
A napokban avatták fel a legendás orosz basszista első emlékművét az észak-kaukázusi Kiszlovodszkban.
dacsa4

dacsa4 (Fotó/Forrás: Saljapin-szobor, Kiszlovodszk)

A dél-oroszországi üdülőváros Fjodor Saljapin operaénekes 2,3 méteres szobrának felavatásával nyitotta meg a nyári szezont, amelynek keretében számos programmal várják az odalátogatókat.

A szobrot, ami kedvenc kutyájával az ölében ábrázolja Saljapint, annak a dácsának a közelében állították fel, ahol az énekes tizenkét nyarat töltött, számos házi koncerttel megörvendeztetve a közönségét.

Fjodor Saljapin (1873-1938)

Szegény parasztcsaládba született. Cipésznek, később asztalosnak tanult. Hangjára egy templomi kórusban figyeltek fel. Később kórustag lett a baskíriai Ufa operaházában. Egy vándorló társulat szerződtette le, majd a grúziai Tbilisziben neves énektanár kezdett foglalkozni vele.

Saljapin-ház, Kiszlovodszk

Saljapin-ház, Kiszlovodszk

Néhány évvel később már Moszkvában és Szentpéterváron lépett fel. Az orosz kultúra centrumaiban megismerkedett a kor kiemelkedő művészeivel, így többek Tolsztojjal, Rachmaninoval és Gorkijjal.

dacsa3.png

dacsa3.png

A híres mecénás, Szavva Mamontov 1896-ban a moszkvai magánoperájába szerződtette. Négy szezonon át itt bontakozott ki igazán a tehetsége.

1901-ben a milánói Scalában lepett fel Arturo Toscanini irányításával. Párizsban, Londonban, New Yorkban, majd Ausztráliában is megismerték, és mindenütt ünnepelték.

Saljapin 1903-ban fordult meg először Kiszlovodszkban, ahová többször is visszatért. A nyaralóban tartózkodott 1917 nyarán is. A város lakói nem egyszer élvezhették Saljapin ablakokon kiszűrődő nagyszerű hangját.

A Saljapin-ház díszterme, Kiszlovodszk

A Saljapin-ház díszterme, Kiszlovodszk

1922-től nem tért vissza Szovjet-Oroszországa, Franciaországban telepedett le, de állampolgárságáról sosem mondott le. Színpadon Borisz Godunov szerepét énekelte utoljára 1937-ben Monte Carlóban. Párizsban hunyt el, hamvait a szovjet-francia diplomáciai kapcsolatok felvételének hatvanadik évfordulóján, 1984-ben a moszkvai Novogyevicsi-kolostor temetőjébe szállították.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Könnyed játékok következménye – interjú Polyák Lillával

Polyák Lillát legutóbb Guido múzsájaként, Claudia Nardiként láthatta a Budapesti Operettszínház közönsége a Nine-ban, ezúttal pedig a Kálmán Imre Teátrum színpadán esküszik bosszút Valmont vikomt ellen a Veszedelmes viszonyokban. A történethez fűződő kapcsolatáról, Merteuil márkinéról és a darab különleges zenei világáról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Meghirdette nyári előadásait az Újszegedi Szabadtéri Színpad

Az új előadásokat Barnák László, a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója jelentette be Facebookon.
Zenés színház ajánló

Saját belső démonaikkal küzdenek meg a Tünet Együttes alkotói legújabb bemutatójukban

A Nothing Personal című darabban Szabó Réka, Peer Krisztián és Szász Dániel saját meséjüket alkotják meg, amelyhez Boldizsár Ildikó meseterápiás módszere adott inspirációt. A premiert február 25-én tartják a Jurányi Házban.
Zenés színház ajánló

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Zenés színház ajánló

Teljes gőzzel – Beszélgetések és könnyed programok az Eiffel Műhelyházban

Az Eiffel Műhelyház sebességet vált: az új évadban öt vadonatúj programsorozat indul itt, melyek a lehető legtágabb értelemben véve kölcsönzik témáikat az opera társművészetei köréből. Közélet, humor, irodalom, és persze zene, zene, zene.