Zenés színház

A Kaukázusban állítottak szobrot Saljapinnak

2016.04.25. 12:02
Ajánlom
A napokban avatták fel a legendás orosz basszista első emlékművét az észak-kaukázusi Kiszlovodszkban.
dacsa4

dacsa4 (Fotó/Forrás: Saljapin-szobor, Kiszlovodszk)

A dél-oroszországi üdülőváros Fjodor Saljapin operaénekes 2,3 méteres szobrának felavatásával nyitotta meg a nyári szezont, amelynek keretében számos programmal várják az odalátogatókat.

A szobrot, ami kedvenc kutyájával az ölében ábrázolja Saljapint, annak a dácsának a közelében állították fel, ahol az énekes tizenkét nyarat töltött, számos házi koncerttel megörvendeztetve a közönségét.

Fjodor Saljapin (1873-1938)

Szegény parasztcsaládba született. Cipésznek, később asztalosnak tanult. Hangjára egy templomi kórusban figyeltek fel. Később kórustag lett a baskíriai Ufa operaházában. Egy vándorló társulat szerződtette le, majd a grúziai Tbilisziben neves énektanár kezdett foglalkozni vele.

Saljapin-ház, Kiszlovodszk

Saljapin-ház, Kiszlovodszk

Néhány évvel később már Moszkvában és Szentpéterváron lépett fel. Az orosz kultúra centrumaiban megismerkedett a kor kiemelkedő művészeivel, így többek Tolsztojjal, Rachmaninoval és Gorkijjal.

dacsa3.png

dacsa3.png

A híres mecénás, Szavva Mamontov 1896-ban a moszkvai magánoperájába szerződtette. Négy szezonon át itt bontakozott ki igazán a tehetsége.

1901-ben a milánói Scalában lepett fel Arturo Toscanini irányításával. Párizsban, Londonban, New Yorkban, majd Ausztráliában is megismerték, és mindenütt ünnepelték.

Saljapin 1903-ban fordult meg először Kiszlovodszkban, ahová többször is visszatért. A nyaralóban tartózkodott 1917 nyarán is. A város lakói nem egyszer élvezhették Saljapin ablakokon kiszűrődő nagyszerű hangját.

A Saljapin-ház díszterme, Kiszlovodszk

A Saljapin-ház díszterme, Kiszlovodszk

1922-től nem tért vissza Szovjet-Oroszországa, Franciaországban telepedett le, de állampolgárságáról sosem mondott le. Színpadon Borisz Godunov szerepét énekelte utoljára 1937-ben Monte Carlóban. Párizsban hunyt el, hamvait a szovjet-francia diplomáciai kapcsolatok felvételének hatvanadik évfordulóján, 1984-ben a moszkvai Novogyevicsi-kolostor temetőjébe szállították.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.
Zenés színház opera

4 operaelőadás 26 órán belül? Kelemen Zoltánnak belefért

Három Bajazzókat és egy Bánk bán előadást vészelt át a szegedi Kelemen Zoltán operaénekes 26 órán belül. Nem is akárhogyan!
Zenés színház interjú

„Molnár Ferenc világraszóló zseni volt”

Április 26-án mutatja be az Operettszínház Béres Attila rendezésében a Liliomot. Az előadás két prózai szereplőjével, Nagy-Kálózy Eszterrel és Jordán Tamással arról is beszélgettünk, mi az a „molnárferenciség”, amihez a musicalben is ragaszkodni kell.
Zenés színház gyász

Elhunyt László Margit operaénekes

A Liszt-díjas lírai szopránénekesnőt, Érdemes művészt nyolcvannyolc éves korában érte a halál.