Zenés színház

A Kaukázusban állítottak szobrot Saljapinnak

2016.04.25. 12:02
Ajánlom
A napokban avatták fel a legendás orosz basszista első emlékművét az észak-kaukázusi Kiszlovodszkban.
dacsa4

dacsa4 (Fotó/Forrás: Saljapin-szobor, Kiszlovodszk)

A dél-oroszországi üdülőváros Fjodor Saljapin operaénekes 2,3 méteres szobrának felavatásával nyitotta meg a nyári szezont, amelynek keretében számos programmal várják az odalátogatókat.

A szobrot, ami kedvenc kutyájával az ölében ábrázolja Saljapint, annak a dácsának a közelében állították fel, ahol az énekes tizenkét nyarat töltött, számos házi koncerttel megörvendeztetve a közönségét.

Fjodor Saljapin (1873-1938)

Szegény parasztcsaládba született. Cipésznek, később asztalosnak tanult. Hangjára egy templomi kórusban figyeltek fel. Később kórustag lett a baskíriai Ufa operaházában. Egy vándorló társulat szerződtette le, majd a grúziai Tbilisziben neves énektanár kezdett foglalkozni vele.

Saljapin-ház, Kiszlovodszk

Saljapin-ház, Kiszlovodszk

Néhány évvel később már Moszkvában és Szentpéterváron lépett fel. Az orosz kultúra centrumaiban megismerkedett a kor kiemelkedő művészeivel, így többek Tolsztojjal, Rachmaninoval és Gorkijjal.

dacsa3.png

dacsa3.png

A híres mecénás, Szavva Mamontov 1896-ban a moszkvai magánoperájába szerződtette. Négy szezonon át itt bontakozott ki igazán a tehetsége.

1901-ben a milánói Scalában lepett fel Arturo Toscanini irányításával. Párizsban, Londonban, New Yorkban, majd Ausztráliában is megismerték, és mindenütt ünnepelték.

Saljapin 1903-ban fordult meg először Kiszlovodszkban, ahová többször is visszatért. A nyaralóban tartózkodott 1917 nyarán is. A város lakói nem egyszer élvezhették Saljapin ablakokon kiszűrődő nagyszerű hangját.

A Saljapin-ház díszterme, Kiszlovodszk

A Saljapin-ház díszterme, Kiszlovodszk

1922-től nem tért vissza Szovjet-Oroszországa, Franciaországban telepedett le, de állampolgárságáról sosem mondott le. Színpadon Borisz Godunov szerepét énekelte utoljára 1937-ben Monte Carlóban. Párizsban hunyt el, hamvait a szovjet-francia diplomáciai kapcsolatok felvételének hatvanadik évfordulóján, 1984-ben a moszkvai Novogyevicsi-kolostor temetőjébe szállították.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.