Zenés színház

A király meztelen II. - "Szeretném, ha példámat követnék"

2007.06.21. 00:00
Ajánlom
Negyvenéves, világszínvonalú, hallatlanul sikeres operaénekesi pályafutással a háta mögött (és persze még mindig énekel) Marton Éva visszatért egykori iskolájába, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre.

Marton Éva

Ő a magánének tanszékvezető tanára – Batta András rektor erőteljes invitálására – a 2005/2006-os tanév óta. Teendői közé tartozott a Bolognai szisztéma átültetése, ezen kívül vezeti a tanszéket, tantervet ír a felvételi vizsgától a diplomáig, felvételiztet, és szívvel-lélekkel tanít. Tanítványai közül a legjobbakkal most az Opera mindenkinek sorozat újabb előadására készülnek a Művészetek Palotájába. Ránki György Pomádé király új ruhája a mű, amit előadnak. A produkcióban Kovalik Balázsban és Oberfrank Péterben hozzá hasonlóan lelkes tanártársakra lelt.

- A diákjaimat nagyon szeretem, és ők ezt tudják – vág a közepébe Marton Éva, miközben egy kis kitérőt teszünk, tudniillik a Zeneakadémia megkapóan szép tanácstermében ülünk, ahol Kroó tanár úr emléke is felidéződik meg az idő, amikor a művésznő diplomázott. – De ez a szeretet sem engedi meg, hogy ne mondjam meg nekik az igazat. Tegnap például negyvenöt gyereket előfelvételiztettem, akadtak ígéretesek, és olyan is, akit jobb volt szembesíteni a ténnyel: nincs hangja, nem lesz belőle énekes. Amúgy pozitív tanár vagyok: az izgat, mit tudok átadni, s hol a határa a diák képességeinek.

- Ha azt mondaná nekik, ugorjanak a kútba…

- Sose kérnék ilyet. Sokat dolgozom velük, ismerem a képességeiket. Heti két nap tanítok, mindenkinek egész órát adok, nem negyvenöt percet, és csak a diákra figyelek. Aki hármast kap, az magára vessen, de aki tehetséges, annak ösztöndíjat szerzek.

- Nem számít, hogy csak lassan érik be a gyümölcs?

- Ez nem feltétlenül van így. Már hat olyan hallgatóm van, aki bontogatja a szárnyait, színpadon énekel, van olyan is, aki a Müpában már Kocsis karmester úr kezei alatt működhet… Jól kell választani az elején, ez a lényeg. A felvételin négy napig együtt tartjuk a "döntőig eljutott" gyerekeket – ez az én találmányom –, és kollégáimmal együtt figyeljük őket: nem akarom a sorsukat egy napi, egyetlen produkció alapján eldönteni.

- Pedig a vége mégiscsak az. Ki kell menni a színpadra, és ott, akkor, egyszer lehet elénekelni a művet.

- Igen, de addigra kész a mű, az ember. Ezért is olyan fontos a tanulás során, hogy olyan feladatokkal, olyan helyszínen próbálhassák ki magukat a gyerekek, mint amilyenről ez az Opera mindenkinek sorozat is szól. A Művészetek Palotájában, közönség előtt fellépni a kezdőknek nagyon nagy lehetőség.

- Két nézet ismert, az egyik szerint tanítani csak úgy lehet, hogy az ember maga is magas fokon ismeri azt, amiről beszél, a másik szerint "nem kell szakácsnak lenni ahhoz, hogy meg tudjunk ítélni egy rántottát".

- Én az előbbiben hiszek. Tudom, hol vannak a buktatók, mit lehet megoldani, ráadásul meg is tudom mutatni. Na jó, bár mélyült a hangom, a basszust azért nem igazán, szoktunk is ezen nevetgélni a tanítványaimmal… Engem rettentően érdekel a tanítás. És fantasztikus, hogy az egyetemen az értekezleteken olyanokkal ülök együtt, akik régi osztálytársaim voltak. Bezárult a kör, ez az igazi Alma Mater.

- Tanított valahol korábban?

- Igen, mesterkurzusokat adtam Tajvanon, Japánban, Dél-Amerikában, de azok csak öt naposak voltak, s nagyon mások. Egyáltalán, az életem nagyon más volt. Mára egyedüli farkasból, elérhetetlen dívából közösségi ember lettem. Új hivatásra leltem, és teljes erőmmel dolgozom a tanítványokért. Még a mottóm is megváltozott. Korábban Tosca kezdő szavai jelentették életem credóját: "Vissi d’arte, vissi d’amore… Tisztán éltem, hívem szerettem." Ma II. János Pál pápa egyik utolsó mondása a legfontosabb: "Segui me... Kövessetek."

(2007. július 5. 19:00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest); Túl az Óperencián…;- az egykori zeneakadémista Kálmán Imre a mai zeneakadémisták előadásában)

 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kihirdették az István, a király iskolába megy program győzteseit

A szereposztás kihirdetésével lezárult a Kárpát-medence magyar ajkú általános iskolásai számára elindított István, a király iskolába megy program versenyszakasza. A klasszikussá érett rockoperára épülő össznemzeti identitáserősítő program ezzel újabb állomásához érkezett: a kiválasztott külhoni és anyaországi kisdiákok részvételével hamarosan elkezdődhetnek az előkészületek, hogy nagyszabású premieren mutassák be a közönségnek az István, a király immár harmadik generációs változatát.
Zenés színház ajánló

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Zenés színház hír

Augusztus 20-án mutatja be a Bánk bánt a Coopera

Vidnyánszky Attila rendezésének díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják.
Zenés színház hír

Elhunyt Gabriel Bacquier francia operaénekes

A 20. század egyik vezető baritonja 96 évesen halt meg szerdán otthonában, a normandiai Lestre-ben.
Zenés színház hír

Elmarad a miskolci operafesztivál

A koronavírus-járvány miatt idén nem tartják meg a Bartók Plusz Operafesztivált.