Zenés színház

A kortárs művek és a kulturális sokszínűség jellemzi a Metropolitan Opera 2023/24-es évadát

2023.02.23. 11:00
Ajánlom
Még sosem mutatott be egy évadon belül ennyi új művet a New York-i Metropolitan Opera: a színre kerülő darabok egyharmada kortárs szerző alkotása.

Meghirdette 2023/24-es évadát a New York-i Metropolitan Opera, hat új produkcióval, köztük négy kortárs művel várják a közönséget. Szeptember 26-án Jake Heggie nálunk is bemutatott, Dead Man Walking (Ments meg, Uram!) című operájával indítják a szezont, Ivo van Hove rendezésében, az intézmény főzeneigazgatója, Yannick Nézet-Séguin vezényletével. Helen Prejean nővért Joyce DiDonato, Joseph De Rocher-t Ryan McKinny alakítja, a további főszereplők Susan Graham és Latonia Moore lesznek.

Anthony Davis 1986-os X: The Life and Times of Malcolm X című operája lesz a következő premier, mely az 1965-ben meggyilkolt fekete polgárjogi harcos alakjára fókuszál.

Szintén novemberben mutatják be a mexikói származású Daniel Catán Florencia en el Amazonas című darabját. A Gabriel García Márquez mágikus realizmusa által ihletett darab főszereplője egy brazil opera-énekesnő, akit Ailyn Pérez alakít majd. A negyedik kortárs premieren John Adams El Niño című művét láthatja a közönség, amely a bibliai időktől napjainkig vezeti a hallgatót. Az előadás karmestere Marin Alsop lesz.

Két klasszikus operát is színre állít a Met a következő évadban, kettős szereposztásban lesz látható a Carmen Carrie Cracknell rendezésében, Daniele Rustioni és Diego Matheuz vezényletével. A címszerepet Aigul Akhmetshina és Clémentine Margaine, Don Josét Piotr Beczała és Michael Fabiano, Micaëlát Angel Blue és Ailyn Pérez, Escamillót pedig Kyle Ketelsen és Ryan Speedo Green alakítja.

Mariusz Treliński rendezi A végzet hatalmát, a bemutató karmestere Yannick Nézet-Séguin. Leonorát Lise Davidsen énekli, aki az évad elején önálló estet is ad majd. A korábbi előadások közül

több klasszikus mű mellett műsoron marad a Met történetének első afroamerikai szerzőjeként bemutatkozó Terence Blanchard Fire Shut Up in My Bones című operája is,

amelynek felvétele Grammy-díjat nyert.

A tervek szerint a Metropolitan moziközvetítés-sorozatában öt premier mellett (csak a John Adams operája marad ki) a Nabucco látható George Gagnidze és Liudmyla Monastyrska főszereplésével, valamint Gounod Rómeó és Júliája, amelyben Nadine Sierra és Benjamin Bernheim énekelnek majd. Puccini A fecske című darabjának Speranza Scapucci a karmestere, míg Magdát Angel Blue énekli, illetve közvetítik még a Pillangókisasszonyt, melynek címszerepét Asmik Grigorian alakítja majd.

Részletes évadterv itt érhető el, míg a moziközvetítésekről itt olvasható részletesebb tájékoztató.

Fejléckép: Metropolitan Opera (fotó/forrás: https://www.metopera.org/)

Akik kivették a férfiak kezéből a karmesteri pálcát – Hogyan boldogulnak ma a női dirigensek?

Kapcsolódó

Akik kivették a férfiak kezéből a karmesteri pálcát – Hogyan boldogulnak ma a női dirigensek?

A Tár című film bemutatója kapcsán újra előtérbe került, milyen lehetőségei vannak egy női karmesternek, és hogyan lehet érvényesülni egy hagyományosan a férfiak által uralt szakmában.

Ki van a fal túloldalán?

Ki van a fal túloldalán?

Bár több mint ötven éve indult világhódító útjára, Olaszországban első alkalommal állították színpadra Bernstein Mise című darabját. A július 3-i előadáson jártunk, a Római Opera impozáns szabadtéri helyszínén, a Caracalla Fürdő romjai között.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„A zene kapocs a Menny és a Föld között” – beszélgetés Vadász Zsolttal

A Budapesti Operettszínház március 10-én, 11-én és 12-én, hármas szereposztásban mutatta be Huszka Jenő Mária főhadnagy című művét, amelyben a népszerű bonvivánt, Vadász Zsoltot Draskóczy Ádám szerepében láthatja a közönség.
Zenés színház kritika

Egyetlen történet a sok közül – Eötvös Péter Bécsben

A MusikTheater an der Wien mutatta be Eötvös Péter Az Aranysárkány című operáját, melyet a magyar közönség mindössze egyszer láthatott. A Bécsi Kamaraoperában tartott, február 25-i előadáson jártunk.
Zenés színház ajánló

Rendhagyó koncerttel kapcsolódik nagypéntekhez az Operettszínház  

A nagypénteki Feltámadás koncerten fellép Fischl Mónika, Ninh Duc Huang Long, Süle Dalma, Vadász Zsolt és Pete Ádám, a Budapesti Operettszínház Zenekara és Énekkara, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei.
Zenés színház hír

Ligeti-bemutatóval és Mundruczó-rendezéssel készül jövőre a müncheni operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Bajor Állami Operaház, az évad végi operafesztiválon Ligeti György Le Grand Macabre című művét mutatják be, emellett több magyar művész is közreműködik a produkcióikban.
Zenés színház hír

50 éves a Képzelt riport... – Vígszínházi dalaiból ad koncertet Presser Gábor

Ötven éve mutatták be a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt, Presser Gábor első színházi munkáját a Vígszínházban. A jubileum alkalmából március 25-én Presser Gábor a társulat művészeinek közreműködésével ad koncertet a teátrumban.