Zenés színház

A közvetítő

2008.02.18. 00:00
Ajánlom
Philip de la Croix mondataiban furcsa kettősség bujkál. Amikor az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval névre hallgató rendezvénysorozatról kérdezem, hangsúlyozza, hogy ő „csak” közvetíti az előadásokat, számára a legfontosabb a minél magasabb nézettség. Ugyanakkor azonban – mert a zenei újságíró bőréből nem tud kibújni – egyfajta missziónak tekinti a versenyt.

- Az eredményhirdetés felvezetőjében azt mondta, hezitált, mielőtt igent mondott volna Havas Ágnesnek, az Armel Produkciós iroda vezetőjének. Mi billentette afelé a mérleg nyelvét, hogy most mégis itt beszélgethetünk?

- Igen nagy reményeket fűzök a rendezvénysorozathoz. Az opera 250 éves műfaj, és megújulása folyamatos. Az újonnan születő műveket új rendezők állítják színpadra új művészekkel, a produkciókat új nézők látják. Mi ez, ha nem a műfaj permanens forradalma? Persze, voltak, akik karikatúrát csináltak belőle: vagy azért, mert erőszakkal akarták megújítani és valami egészen más, élvezhetetlen irányba vitték el az operát, vagy azért, mert egészen ódivatú módon játszották. Azért vagyok büszke, hogy részt vehetünk a Mezzo Televízióval ebben az együttműködésben, mert egyik vállalásunk és célunk, hogy a jól ismert előadókon kívül fiatal, feltörekvő művészeket is megismertessünk abban a 37 országban, ahol a csatorna fogható. Ha úgy tetszik, igen, szeretnénk sztárokat csinálni.

- Mennyire vesz ön részt a verseny és fesztivál napi munkájában?

- Az öt opera és a rendezők kiválasztásában vagy a két forduló szervezésében egyáltalán nem vettem részt. Egyrészt azért nem, mert az operatív feladatok nem rám tartoznak. És azért sem akartam beleszólni semmibe, mert úgy éreztem, azzal túlléptem volna a hatáskörömet. Ezért sem látogattam el például a workshopokra. Ma már nem ez a munkám. A szakemberek meghozták a döntést, most a közönség következik. Igaz, ennek a halmaznak azért tagja vagyok.


Philip de la Croix

- Zenekritikusként mit gondol az előadásra választott öt műről?

- Érdekesnek és reprezentatívnak tartom a repertoárt. Egy klasszikus, Cilea Adriana Lecouvreurje, és egy modern klasszikus, Britten operája, a Lucretia meggyalázása mellett egy olyannyira ritkán játszott mű is szerepel, mint Meschnertől A vámpír, amelyet a szakkönyvek nem hagynak ki, de harmincéves pályafutásom alatt én még nem láttam soha színpadon. A salemi boszorkányok Arthur Miller-féle drámai feldolgozását ismerem, és az véleményem szerint felkavaró darab. Robert Ward zenéjét ugyan nem hallottam, de a szöveget garanciának tartom a jó zenei alapanyaghoz is. Az ötödik pedig, Michael Kunze és Gershon Kingsley műve, a Raoul, amely Raoul Wallenberg életét mutatja be. Itt a téma keltette fel elsődlegesen az érdeklődésemet. Azt hiszem, Magyarországon egyáltalán nem kell magyaráznom, miért fontos ily módon is mementót állítani a svéd diplomatának. És az is örömmel tölt el, hogy tevékeny részt vállalunk a darab ősbemutatójában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.