Zenés színház

A lányok nem angyalok

2006.04.26. 00:00
Ajánlom
Bagó Bertalan „színház a színházban”-t, illetve inkább „(média)cirkusz a színházban”-t játszat Szolnokon, ahol a Chicagót erőteljesen a groteszk revü irányába viszi.

Velma Kelly szerepében: Nádasi Veronika

Talán Billy Flynn mondatából indultak ki, amellyel Roxie-t a tárgyalás (vagy ahogy a Chicagói Szigligeti Színházban mondják: a megaper) előtt nyugtatja: „Ez csak egy cirkusz.” Mindez a díszletből (Vereczkei Rita munkája) is egyértelművé válik: a zenekar tagjai a dzsesszkorszakot idéző ruhákban egy galériaszerű építményen ülnek, fölöttük felhőkarcolók kinagyított képe, alul ezüstfüggöny. Nincs eldöntve, mikor is játszódik a cselekmény. Folyamatos az „itt és most” és a történet ideje közti játék – erre referenciát bőven találunk a ruhákban és egyes kiszólásokban.

Kovács Yvette Alida jelmezei utalnak a ’30-as évekre, ilyen a zenekar és az újságírók ruhája, a detektívek bajuszkája, illetve Roxie (Peller Anna) és Velma (Nádasi Veronika) dietrich-es nadrágkosztümjei. A börtönlakó nők öltözéke hagyományosan a szexust hangsúlyozza, ám a bőr- és lakkruhák, a láncok, különösen a Rocky-t idézően súlyzózó Liz (Huszárik Kata, aki ennél sokkal finomabb és nőiesebb jelenség) softpunk orrkarikája és szegecsekkel kivert nyakpántja viszont a közelmúltból valók, csakúgy, mint a Szombat esti lázat idéző fehér öltöny, fekete ing a Konferansziét távolságtartó eleganciával alakító Quintus Konrádon.

Az eklektika a textus szintjén is megjelenik. Ám ez a játékosság szervetlenül illeszkedik a szövegbe, helyenként öncélú poénnak hat. A tárgyalás közvetítésében a műszakiak, Jim Beam, Jack Daniels és Johnny Walker urak tevékeny szerepet játszanak. A 12 esküdtet (dühös embert) a közönség alkotja. Néhányan a szünetben borítékot kapnak, amelyek tulajdonosait a Konferanszié egyenként szólítja. Gomba, nyuszi, házikó – mint a tombolán. Majd pénz és posztó következne, de se pénz, se posztó. Majd az ígéret, amelyből több is van. A nézők felállnak, majd a tenyerek összeütése helyett csak a taps, taps szavakat kaphatják. A játék viszont ennyiben kimerül, nincs rájuk többet szükség.

Komoly hatáskeltő funkciója van Hunyák (Kerekes Vica) kivégzésekor három színész civil énjének. A szöveg szerint magyar származású lányból szlovák lesz. Az Amerika, a népek olvasztótégelye sztereotípiát erősíti az egyik börtönőr szerepében Barabás Botond, aki a szláv szavakat meghallva örömében románra vált. A bábeli hangzavart egy Basta!-val Morton mama (Sztárek Andrea) függeszti fel, erre az ügyvéd (Kaszás Mihály) oroszul kezd beszélni. Vicces a jelenet, de kissé kaotikus, pláne, ha a Könyörgök, akasszuk fel! zárja le.

Duda Éva koreográfiája hangsúlyozza a groteszket. A mozdulatok hol szélesek, hol a némafilmekből ismert túlzó jellegűek, hol pedig a dal narratíváját erősítik. Tulajdonképpen teljesen érthető, hogy Szolnokon ezt a musicalt választották: van egy szőkéjük, Peller Anna és egy barnájuk, Nádasi Veronika. Egyéni és kiváló a hangjuk, erős az egyéniségük, sokoldalú a személyiségük, mindez érvényesül a színpadon. Peller Anna Roxie-ja számító, nem rossz vagy gonosz. Mindössze annyit akar, hogy sztár legyen. Többször áhítattal ismétli a bűvös szót, amiért képes mindent megtenni. Játssza csak a naivat, a szendét, de pontosan tudja, mit akar. Velma Kelly Nádasi Veronika alakításában komoly, hidegen megfontolt és elegáns, akinek az ismertség csak eszköz, nem pedig cél, a pénz ennél többet jelent számára. Zelei Gábor igazán megható Amos Hart, amint unalmas barna öltönyét a Celofán-dalban méretben egy számmal nagyobb frakkra és bohóccipőre váltva slemilségéről énekel. Kellemes meglepetés énektudásban Harsányi Attila (Billy Flynn). Sztárek Andrea megbízhatóan játssza Morton mamát, bár igazán túl sok teret nem kap: egy fémasztalon keresztbe tett lábbal ülve dirigál. A Börtöntangót nem a Chicago-konvencióhoz igazodó vasrács díszletben, hanem – a revüszerűséget fokozandó – zsinórpadlásról leeresztett ezüst hengerek között táncolják. Nem hibátlan a rendezői koncepció, a színészek azonban élménnyé teszik az előadást.

(2006. április 21. 19:00 Szolnoki Szigligeti Színház – John Kander–Fred Ebb–Bob Fosse: Chicago; fordította: Prekop Gabriella, a verseket fordította: Eörsi István; Billy Flynn: Harsányi Attila; Velma Kelly: Nádasi Veronika; Roxie Hart: Peller Anna; Amos Hart: Zelei Gábor; Mary Sunshine: Schramek Andrea; Morton mama: Sztárek Andrea; Liz: Huszárik Kata; Annie: Melkvi Bea; June: Gombos Judit; Hunyák: Kerekes Vica; Mona, Kitty: Sárvári Diana; konferanszié: Quintus Konrád; km.: a Szolnoki Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult együttes; díszlet: Vereczkei Rita m.v.; jelmez: Kovács Yvette Alida; zenei vezető: Rácz Márton; koreográfia: Duda Éva m.v.; rendező: Bagó Bertalan m.v.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Színház

Mi jár a fejedben? – indul a Rózsavölgyi Szalon online műsora

Szombat esténként online beszélgetésekkel jelentkezik a Rózsavölgyi Szalon, Mi jár a fejedben? címmel. Csiby Gergely és Józan László a november 21-i adásban Zimányi Zsófiával, a Rózsavölgyi Szalon alapítójával, művészeti vezetőjével, a Pro Urbe Budapest kitüntetettjével, Pokorny Lia és Ágoston Péter színművésszel és Pájer Alma Virág bábszínésszel beszélgetnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.