Zenés színház

A lázadó lány (musical)regénye

2008.02.06. 00:00
Ajánlom
A budai katolikus Szent Margit Gimnázium egy sajtótájékoztató erejéig az árkodi református Matula János Gymnasiummá változott. Az apropót Szabó Magda talán legismertebb regényéből, az Abigélből készült musical adta, amelyet a Budapesti Tavasz Fesztivál keretében mutat be a Budapesti Operettszínház.

Az Abigél 1970 óta számtalan kiadást ért meg, bekerült a legnépszerűbb Nagy Könyvek közé, és az 1978-ban készült a televíziós feldolgozás ismétlésein is generációk nőttek fel. A musical, amely Vitay Gina szemszögéből mutatja be az eseményeket, a gimnázium életét és a második világháború idejét, az alkotók szándéka szerint segít a regény modern értékrendszerének újra felfedezésében.

Kocsák Tibor zeneszerző szerint musicalt csak teamben lehet készíteni. A csapat többi tagja: Kerényi Miklós Gábor dramaturg, Miklós Tibor dalszövegíró, valamint a dalokat hangszerelő Pejtsik Péter. Az előadásban a Nagymező utcai teátrum művészei mellett vendégként lép fel Horn Mici szerepében Udvaros Dorottya, míg Torma Gedeon igazgatóként Balikó Tamás látható.

Szabó Magda-regényből készült már musical: 2005-ben a Városmajori Szabadtéri Színpadon játszották az Álarcosbált a Petőfi Musical Stúdió növendékei. Az előadásban közreműködött Vágó Zsuzsi, aki az Abigél főszerepét játssza (Vágó Bernadettel váltva), a rendező-szövegíró pedig akkor is Somogyi Szilárd volt. De míg a Városmajor nézőterén ott ült az írónő, a március 27-i díszbemutatón üres marad a helye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.
Zenés színház interjú

"Szeretni kell és pont" – A nő kétszer

Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjének kétestés, margitszigeti bemutatójának primadonna szerepében július 20-án Dobó Enikő, 21-én pedig Eperjesi Erika látható majd. A két „Fedórát” szerepükről és az előadásról kérdeztük.