Zenés színház

A legcsodálatosabb éjkirálynő

2007.01.15. 00:00
Ajánlom
Nagy sikerrel játssza a New York-i Metropolitan Mozart Varázsfuvoláját, amelyet a neves amerikai rendező, Julie Taymor álmodott a világ legnevesebb operaszínpadára. A darab főszereplője az állandó éjkirálynő, Miklósa Erika.

A művésznő a hét elején érkezett haza New Yorkból, és február elején már a Művészetek Palotájába várják.

– Mikor kérte fel a Metropolitan az éjkirálynő szerepére?

– Három évvel ezelőtt kaptam először próbaéneklési lehetőséget a Metropolitantől, és a bemutatkozásom nyilván elnyerte a tetszésüket, mert az idei már a harmadik szezonom a New York-i operában. Büszke is vagyok rá, hogy tagnak mondhatom magam a világ legjelentősebb operaszínházában.

– Nehéz vagy könnyű a Varázsfuvola főszerepe?

– Nyilván sokan tudják, hogy annak idején, gyerekkoromban aktívan sportoltam, mi több, magasugrónak készültem, és később szakedző is szerettem volna lenni. Az éjkirálynő szerepét is csak az élsporthoz tudnám hasonlítani. Iszonyatos kondícióra van szükségem hozzá nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is.

– Ha már a sportnál tartunk, neves sportemberekben is van egy egészséges szorongás, ha pályára lépnek. Ön hogyan van ezzel?

– Szerencsére bennem nincs szorongás, sőt inkább olyan vagyok, mint a versenyló. Alig várom, hogy felgördüljön a függöny. Szoktam számolni a perceket, hogy mennyi idő van még hátra az előadás kezdetéig. És mivel minden egyes fellépésre úgy készülök, mintha életemben először lépnék színpadra, nem érhet különösebb meglepetés.

– Nyilván rengeteg világsztár látta már az előadást. Kapott valamiféle elismerést valamelyik fellépése után?

– Igen, és büszke is vagyok rá. James Levine, a Metropolitan főzeneigazgatója a szombati előadás után külön gratulált nekem. Azt mondta, hogy ezen a színpadon eddig két éjkirálynőt tartott a világ legjobbjának, most azonban megváltozott a véleménye. Ilyen előadást, mint tőlem, még nem látott. Megsimogatta az arcomat, és azt mondta: "Erika, te vagy a világ legjobb éjkirálynője." Ez számomra hallatlan elismerés.

– December 30-án több országban is élőben közvetítették az előadást. Noha a Bartók rádió is beharangozta, ott mégsem lehetett hallani. Miért nem?

– Látja, ez számomra is kérdés. A Metropolitan vezetői döntöttek úgy, hogy egy százperces angol nyelvű változatot készítenek, amelyet hat alkalommal mozikban is játszani fognak. És így igaz, több mint 352 rádióállomás közvetítette élőben a tavalyi év utolsó nagy kulturális eseményét, de sajnos a Bartók rádió valamiért mégsem.

– A Metropolitanben már sztár, de ha végigmegy New York utcáin, felismerik, megállítják az utcán, kérnek autogramot?

– Előfordult már, de New York hatalmas város, és inkább az ott élő magyarok ismernek fel. Volt is egy érdekes eset. A Broadwayn van egy állandó kávézóm, ahol minden este megiszom egy forró csokoládét, és egy alkalommal betévedtek magyarok is. Nagyon jólesett, amikor úgy köszöntöttek: "Üdvözöljük a mi kis hazánk operaénekes sztárját."

– Van valamilyen szerepálma?

– Büszkén mondhatom, hogy a Hoffmann meséi című darabból Olympiát fogom énekelni, valamint szerződésem van már a Metropolitannél a Lammermoori Luciára is. És van egy titkos vágyam, Delibes Lakné szerepét szeretném eljátszani. Placido Domingo meg is hívott Washingtonba egy koncertre, és ott ebből a darabból fogok áriákat előadni.

– Meddig élvezi hazánk vendégszeretetét?

– Március 1-jén és 8-án leszek ismét New Yorkban, addig pedig készülök a február 9-én, a Művészetek Palotájában rendezendő önálló estemre. Verdi, valamint Bellini operáiból adunk elő részleteket vendégeimmel, a máltai Joseph Callejával és az olasz Roberto Scadiuzzival.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház operett

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház interjú

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Zenés színház kritika

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Zenés színház interjú

„A Marica grófnőnek minden száma sláger”

A Fertő-tó partján, Mörbischben láthatja a közönség Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt, amely zeneileg és látványosságában is lenyűgözőnek ígérkezik. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetőjét, Peter Edelmannt kérdeztük.