Zenés színház

A legjobbak Bázeltől Bartoliig

2010.10.02. 10:27
Ajánlom
Az Opernwelt magazin kritikusai díjazták a legjobb karmestert, rendezőt, ősbemutatót, kórust, énekeseket, de még a legnagyobb bosszúságot is.

A bázeli operaház elismerését azzal indokolja a szerkesztőség, hogy Georges Delnon intendáns és Dietmar Schwarz nem sztárokkal dolgozik, hanem az egységes társulati munkában hisz. A legjobb karmesternek Ingo Metzmachert szavazták meg, a legjobb rendezőnek pedig Stefan Herheimet, aki Dvořák Ruszalkáját Fischer Ádám vezényletével vitte színre Brüsszelben, a Théatre de la Monnaie-ban. Ez a ház érdemelte ki a legjobb előadásáért járó elismerést is Verdi Macbethjéért, amelyet Krzysztof Warlikowski vitt színre, a karmester pedig Paul Daniel volt.

Az ősbemutatók között a bécsi Staatsoperben játszott Aribert Reimann-opera, a Medea előadása győzött. A Ioan Holender utolsó évadában színre került produkcióban a címszerepet Marlis Petersen énekelte, aki ezért az év énekesnője címet kapta. A német szopránt a magyar közönség is ismerheti a Met-közvetítésekből, hiszen nem sokkal a Reimann-ősbemutató után a beteg Natalie Dessay helyett Oféliát énekelte Thomas Hamletjében. A legjobb énekes a bariton Christian Gerhaher lett, aki Henze Homburg hercege című operájában a bécsi Theater an der Wienben nyújtott kiemelkedő alakítást, és ezt a teljesítményt megismételte a Tannhäuser Wolframjaként a Bécsi Staatsoper, valamint a müncheni Bayerische Staatsoper színpadain.

Az év bosszúságának a "fejetlen" müncheni kultúrpolitikát szavazták meg, amelyben nem csekély felelősséggel bír Wolfgang Heubisch kulturális miniszter. A kritikusok rosszallják, hogy a müncheni Bayerische Staatsoper zeneigazgatója Kent Nagano és az intendáns, Nikolaus Bachler, valamint a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere Christian Thielemann között nyilvános hatalmi harc, illetve rivalizálás bontakozott ki. A listán szerepel még Ulrich Peters müncheni intendáns is a Tosca, a Don Giovanni és Az ördög tragédiája című Eötvös-opera ellentmondásos visszhangja miatt, továbbá zenei biennáléja kapcsán Peter Ruzicka.

Az év felvétele Cecilia Bartoli barokk áriagyűjteménye, a Sacrificum lett. A stuttgarti, Stefan Herheim rendezte Rózsalovag adta a legjobb díszlet- és jelmeztervezőt Rebecca Rings és Gesine Völlm személyében, a legjobb operakórus elismerés a berlini Deutsche Oper énekkarának jár - a Rienzi előadásáért -, míg a legjobb zenekarnak a frankfurti Opern- und Museumsorchestert hallották a német operakritikusok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház

Ki volt az igazi Hans Sachs?

Több ezer mű szerzője, Luther támogatója, eszményített lírikus, egy koraújkori, egyszemélyes Monty Python, foltozóvarga, és nem utolsósorban Wagner egyetlen vígoperájának főszereplője.
Zenés színház Mörbisch

Bodor Johanna: „Minden társulatot meg kellett hódítani”

A Mörbisch-i Seefestspiele gigaméretű, 3600 négyzetméteres színpadának közepéig a kulisszából 35 lépést kell megtenni. Ez volt az első, amit rögtön kiszámolt a helyszínen Bodor Johanna, miután felkérték: idén nyáron ő legyen a koreográfusa a Marica grófnőnek a Fertő-tónál.
Zenés színház billy elliot

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Zenés színház magazin

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Zenés színház opera

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.