Zenés színház

A legmagasabb állami kitüntetést vehette át Marton Éva

2016.08.20. 12:14
Ajánlom
Makkai Ádám műfordító mellett Marton Éva operaénekes vehette át a Magyar Szent István Rendet Áder János Köztársasági elnöktől augusztus 20-án a Sándor-palota Tükörtermében.

„A Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére” – így határozza meg a kitüntetésekről szóló törvény, milyen érdemek elismeréséül adományozható a legrangosabb magyar állami elismerés, a Magyar Szent István Rend.

A Magyar Köztársasági Érdemrend 1991-től 2011-ig a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetés volt. Azóta a Magyar Szent István-Rend tölti be ezt a szerepet, így az Érdemrend a negyedik legmagasabb magyar állami kitüntetés a Magyar Szent István Rend, a Magyar Corvin-lánc és a Magyar Becsület Rend után. A Magyar Köztársasági Érdemrend neve az Alaptörvény hatályba lépésével Magyar Érdemrendre módosult. 2013 óta augusztus 20-án – Szent István király ünnepén – csak a Magyar Szent István Rendet adják át.

Marton Éva operaénekes, kamaraénekes, professor emerita, dr. habil, a Magyar Corvin-lánc Testület alelnöke, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 1943. június 18-án született Budapesten. 

Húsz nemzet énekesei mérik össze tudásukat a Zeneakadémián

Kapcsolódó

Húsz nemzet énekesei mérik össze tudásukat a Zeneakadémián

Szeptember 19-25. között a nagyközönség számára is nyilvános fordulóihoz érkezik a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny.

1968-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneakadémián, ahol operaénekesi és énektanári diplomát szerzett. A Magyar Állami Operaházban 1968 és 1972 között Toscát, Manon Lescaut-t, Tatjanat, Rodelindat, Amelia Grimaldit, Freiat énekelte. Utóbbi szerepében hallotta Christoph von Dohnányi, aki 1972-ben szerződtette a frankfurti operához, ahol a művésznő szisztematikusan építhette fel széleskörű repertoárját és elindulhatott a világ meghódítására. 1977-ben követte von Dohnányit Hamburgba, és 1980-tól már szabadúszóként működött.

Marton Éva

Marton Éva (Fotó/Forrás: Emmer László, forrás: Opera Magazin)

A világ valamennyi számottevő operaházában fellépett, így többek között a milanói Scalaban, a new yorki MET-ben, a bécsi Staatsoper-ban, Buenos Airesben, Barcelona- ban, Chicagoban,San Franciscoban, Houstonban, a londoni Covent Gardenban, Párizsban, Hamburgban, Münchenben, Berlinben, Moszkvában, Sydneyben. A fontosabb koncerttermeken kívül állandó szereplője a különböző fesztiváloknak, így rendszeresen visszatér a veronai Arénába, a salzburgi, müncheni fesztiválokra, Bayreuthba, a római Carracallaba, Torro del Lagoba, Macerataba stb.

Marton Éva

Marton Éva

Széleskörű repertoárja szinte egyedülálló, a Verdi, Puccini, R. Strauss, Wagner szerepek mellett otthon van a verismo világában is. A lírai szoprán Marton Évából az évek folyamán következetes munkával fejlődött ki korunk egyik legnagyobb drámai szopránja, aki immár több mint 25 éve a világ legjobbjaihoz tartozik. Kiterjedt repertoárjának köszönhető, hogy közel 30 komplett operafelvétele, valamint számos ária-,koncert hangfelvétele, továbbá videó-,lézer- és DVD felvétele van.

2003. szeptember 15-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli professzor címmet adományozott számára. 2005 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énektanszakának vezető tanára. 2002 és 2007 között a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti igazgatója, távozása után 2008-ban Miskolc város díszpolgárává választották. 2007 szeptemberében vette át egyetemi tanári kinevezését Dr. Sólyom László köztársasági elnöktől. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 1980-ban a milánói Scalaban a Toscában nyújtott kiváló teljesítményéért az Ezüst Rózsa-díjat kapta. 1989-ben Bécsben elnyerte a „Kamara énekesnő” megtisztelő címet, valamint a Staatsoper örökös tagja lett. New Yorkban háromszor választották az „Év énekesnőjévé” (1981, 1982 és 1987). 2009 októberében pedig a barcelonai Gran Teatre del Liceu aranyérmével tüntették ki.

A művész az elismerés kapcsán elmondta, három nagy pilléren nyugszik életútja, amely a mai napig töretlen. A férjével való megismerkedés és a családalapítás mellett fontos időszaka volt pályájának, amikor 1972-ben elhagyta Magyarországot és a frankfurti operához szerződött, ahol megalapozta a nagy munkákat az elkövetkező éveket. Ennél erősebb a harmadik pillér, amikor 2005-ben visszatért Magyarországra tanítani, hogy a Zeneakadémián átadja tudását, élet- és szakmai tapasztalatát a növendékeknek, részt vegyen a zenei életben, az újabb énekesek nevelésében, a kulturális életben.

"Ez egy lépcsőzetesen felépített életpálya volt" - mutatott rá, hozzátéve: a karrier szót nem szívesen használja, de tudatosan, meggondoltan, 5-6 évvel előre gondolkoztak mindketten a férjével.

1991-ben Bartók–Pásztory-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 1996-ban Ferencváros díszpolgára címet, 1997-ben Kossuth-díjat, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal díjat, 2004-ben Miskolci Múzsa díjat, 2009-ben Pro Cultura Hungarica díjat, 2012-ben Magyar Corvin-láncot, valamint Szegedi Tudományegyetem Díszdoktora címet, 2013-ban Hazám díjat, majd Prima Primissima, 2014-ben Nemzet Művésze díjat kapott. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház tévé

Nézze meg a Budavári Palotakoncertet a tévében!

Ahogy minden évben, idén is volt operettgála a budai Vár Oroszlános Udvarában. Az Operettszínház sztárjai léptek színpadra Lőcsei Jenő rendezésében. Ha lemaradt róla, vagy szeretné újraélni a pillanatait, augusztus 20-án megnézheti a tévében.
Zenés színház hír

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Zenés színház videó

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”