Zenés színház

A lehetőségek évada

2008.09.17. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház 125. évada szeptember 25-én, a Cosí fan tutte előadásával indul. A szezonban a közönség két játszóhelyen összesen 281 előadást láthat, amihez elengedhetetlen volt a nyáron kezdődött infrastrukturális felújítás.

A Magyar Állami Operaház idén 5,3 milliárd forintból gazdálkodhat (ez három éve 1,2 milliárd forinttal magasabb összeg volt), adósságállománya 2007 decemberére 70%-kal csökkent. AVass Lajos főigazgató, Fischer Ádám főzeneigazgató, Keveházi Gábor balettigazgató, Kovalik Balázs művészeti igazgató és Kovács János első karmester összetételű csapat első teljes évadában a pénzügyi stabilitásnak is köszönhetően kilenc opera- és két balettpremiert tart. A magas színvonalú lebonyolítás érdekében a nyári szünetben korszerűsítették az ügyelői hívórendszert, a zsinórpadlás díszletemelőit, a süllyedőterek gépezeteit, kicserélték a padlórendszert, ami a főigazgató reményei szerint az első lépés a 130. születésnapra lezajló teljes körű házfelújításban.

A jubileumi évad egyik kiemelt feladata az ifjúsági program megvalósítása, a fiatalok intenzív bevonása az Operaház életébe, s ennek köszönhetően hosszú távon új közönségréteg ismerheti és kedvelheti meg a műfajt. Így evidens, hogy az Andrássy úti első premier október 4-én Ránki György meseoperája, a Pomádé király új ruhája Toronykőy Attila rendezésében. Érdekesség, hogy a produkciót a nagyszínpadon, nyolc-kilenc fős zenekarral, a függöny előtti térben játsszák. (Ennek praktikus oka is van: a függöny mögött már állhat az esti előadás díszlete, ami különösen az Aidáéhoz hasonló nehezen mozgatható díszletelemek esetében hasznos.) Az ifjúsági program bemutatásának egyik kiemelt színtere az Operaélettel egyesülő, megújuló Operamagazin Opera Next című rovata.

Kovalik Balázs a beethoveni modernségnek és szürrealitásnak megfelelően stilizált térbe helyezi a második premier, a Fidelio történetét, és a jelenetek konkrétumaira és a bibliai utalásokra koncentrál. A Mahler-féle hagyományhoz hűen az előadásban felcsendül a finálé előtt egy "zenekari nagyária", a 3. Leonóra-nyitány. Fischer Ádám magyarázata szerint "ahogy a felszabadulás pillanatában Leonore és Florestan is egyedül maradnak a börtönben, úgy nekünk, hallgatóknak is szükségünk van arra, hogy a zenével egyedül maradva feldolgozzuk magunkban a történteket." Az október 5-i Fidelio-premiert beárnyékolja, hogy Evelyn Herlitzius családi okok miatt lemondani kényszerült a fellépést, egyelőre még bizonytalan, ki lép a helyébe.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kissjudit Anna ugrik be Elīna Garanča helyett Berlinben

A fiatal mezzoszoprán a Berlini Állami Opera stúdiósaként léphet színpadra két koncerten, az operaházban és a Berlini Filharmóniában. A karmester Daniel Barenboim lesz.
Zenés színház hír

Egy év után telt ház előtt nyitott ki a milánói Scala - GALÉRIA

December 7-én a Macbeth premierjével nyitotta meg új évadát a milánói Scala operaház. Az épületet tízezer rózsa és háromezer orchidea díszítette a narancssárga árnyalataiban.
Zenés színház magazin

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.
Zenés színház interjú

„A humor a legszebb eszköz a sötétség ellen” – interjú Dénes Viktorral

Számos operettben bizonyított már táncoskomikusként, ezúttal azonban Rozsda Lovag bőrébe bújik Dénes Viktor a Budapesti Operettszínház zenés mesejátékában, a Rozsda Lovag és Fránya Fridában. Az újrahasznosított főhősről, a környezettudatosságról és a commedia dell’arte darabbéli megjelenéséről beszélgettünk.
Zenés színház hír

Különleges produkcióval álltak színpadra a Madách Színházban a Baltazár Színház művészei

Rendhagyó előadással tisztelgett a Madách Színház december 2-án a sérült emberek előtt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából. A Szerencsejáték Zrt. „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányának részeként ugyanis a Mamma Mia! egyik betétdalát az előadás szereplői a Baltazár Színház színészeivel közösen adták elő.