Zenés színház

A lehetőségek évada

2008.09.17. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház 125. évada szeptember 25-én, a Cosí fan tutte előadásával indul. A szezonban a közönség két játszóhelyen összesen 281 előadást láthat, amihez elengedhetetlen volt a nyáron kezdődött infrastrukturális felújítás.

A Magyar Állami Operaház idén 5,3 milliárd forintból gazdálkodhat (ez három éve 1,2 milliárd forinttal magasabb összeg volt), adósságállománya 2007 decemberére 70%-kal csökkent. AVass Lajos főigazgató, Fischer Ádám főzeneigazgató, Keveházi Gábor balettigazgató, Kovalik Balázs művészeti igazgató és Kovács János első karmester összetételű csapat első teljes évadában a pénzügyi stabilitásnak is köszönhetően kilenc opera- és két balettpremiert tart. A magas színvonalú lebonyolítás érdekében a nyári szünetben korszerűsítették az ügyelői hívórendszert, a zsinórpadlás díszletemelőit, a süllyedőterek gépezeteit, kicserélték a padlórendszert, ami a főigazgató reményei szerint az első lépés a 130. születésnapra lezajló teljes körű házfelújításban.

A jubileumi évad egyik kiemelt feladata az ifjúsági program megvalósítása, a fiatalok intenzív bevonása az Operaház életébe, s ennek köszönhetően hosszú távon új közönségréteg ismerheti és kedvelheti meg a műfajt. Így evidens, hogy az Andrássy úti első premier október 4-én Ránki György meseoperája, a Pomádé király új ruhája Toronykőy Attila rendezésében. Érdekesség, hogy a produkciót a nagyszínpadon, nyolc-kilenc fős zenekarral, a függöny előtti térben játsszák. (Ennek praktikus oka is van: a függöny mögött már állhat az esti előadás díszlete, ami különösen az Aidáéhoz hasonló nehezen mozgatható díszletelemek esetében hasznos.) Az ifjúsági program bemutatásának egyik kiemelt színtere az Operaélettel egyesülő, megújuló Operamagazin Opera Next című rovata.

Kovalik Balázs a beethoveni modernségnek és szürrealitásnak megfelelően stilizált térbe helyezi a második premier, a Fidelio történetét, és a jelenetek konkrétumaira és a bibliai utalásokra koncentrál. A Mahler-féle hagyományhoz hűen az előadásban felcsendül a finálé előtt egy "zenekari nagyária", a 3. Leonóra-nyitány. Fischer Ádám magyarázata szerint "ahogy a felszabadulás pillanatában Leonore és Florestan is egyedül maradnak a börtönben, úgy nekünk, hallgatóknak is szükségünk van arra, hogy a zenével egyedül maradva feldolgozzuk magunkban a történteket." Az október 5-i Fidelio-premiert beárnyékolja, hogy Evelyn Herlitzius családi okok miatt lemondani kényszerült a fellépést, egyelőre még bizonytalan, ki lép a helyébe.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Zenés színház ajánló

Az operettek királynőjével indul az Operett Online

Valódi közönségkedvenccel indítja el streaming szolgáltatását a Budapesti Operettszínház. Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, a Csárdáskirálynő, december 5-én érkezik a nézők otthonába.
Zenés színház hír

Új bemutatóval várja 2021-et a Madách Színház

A Madách Színház újra egy világsikert hoz Magyarországra, a Broadway bemutató után először nálunk kerülhet színre Robert Horn musicalje, az Aranyoskám (Tootsie).
Zenés színház magazin

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház hír

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.