Zenés színház

A lehetőségek évada

2008.09.17. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház 125. évada szeptember 25-én, a Cosí fan tutte előadásával indul. A szezonban a közönség két játszóhelyen összesen 281 előadást láthat, amihez elengedhetetlen volt a nyáron kezdődött infrastrukturális felújítás.

A Magyar Állami Operaház idén 5,3 milliárd forintból gazdálkodhat (ez három éve 1,2 milliárd forinttal magasabb összeg volt), adósságállománya 2007 decemberére 70%-kal csökkent. AVass Lajos főigazgató, Fischer Ádám főzeneigazgató, Keveházi Gábor balettigazgató, Kovalik Balázs művészeti igazgató és Kovács János első karmester összetételű csapat első teljes évadában a pénzügyi stabilitásnak is köszönhetően kilenc opera- és két balettpremiert tart. A magas színvonalú lebonyolítás érdekében a nyári szünetben korszerűsítették az ügyelői hívórendszert, a zsinórpadlás díszletemelőit, a süllyedőterek gépezeteit, kicserélték a padlórendszert, ami a főigazgató reményei szerint az első lépés a 130. születésnapra lezajló teljes körű házfelújításban.

A jubileumi évad egyik kiemelt feladata az ifjúsági program megvalósítása, a fiatalok intenzív bevonása az Operaház életébe, s ennek köszönhetően hosszú távon új közönségréteg ismerheti és kedvelheti meg a műfajt. Így evidens, hogy az Andrássy úti első premier október 4-én Ránki György meseoperája, a Pomádé király új ruhája Toronykőy Attila rendezésében. Érdekesség, hogy a produkciót a nagyszínpadon, nyolc-kilenc fős zenekarral, a függöny előtti térben játsszák. (Ennek praktikus oka is van: a függöny mögött már állhat az esti előadás díszlete, ami különösen az Aidáéhoz hasonló nehezen mozgatható díszletelemek esetében hasznos.) Az ifjúsági program bemutatásának egyik kiemelt színtere az Operaélettel egyesülő, megújuló Operamagazin Opera Next című rovata.

Kovalik Balázs a beethoveni modernségnek és szürrealitásnak megfelelően stilizált térbe helyezi a második premier, a Fidelio történetét, és a jelenetek konkrétumaira és a bibliai utalásokra koncentrál. A Mahler-féle hagyományhoz hűen az előadásban felcsendül a finálé előtt egy "zenekari nagyária", a 3. Leonóra-nyitány. Fischer Ádám magyarázata szerint "ahogy a felszabadulás pillanatában Leonore és Florestan is egyedül maradnak a börtönben, úgy nekünk, hallgatóknak is szükségünk van arra, hogy a zenével egyedül maradva feldolgozzuk magunkban a történteket." Az október 5-i Fidelio-premiert beárnyékolja, hogy Evelyn Herlitzius családi okok miatt lemondani kényszerült a fellépést, egyelőre még bizonytalan, ki lép a helyébe.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Zenés színház hír

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Zenés színház kritika

Történelmi naivitás

Schubert, az operakomponista, alighanem azok számára is kevésbé ismerős, akik egyébként otthon vannak a zeneszerző életművében, pedig a szerző színpadi művei a dalaihoz hasonlóan lebilincselő zenével rendelkeznek. A Helsinki Barokk Zenekar előadásában az Alfonso és Estrella szólalt meg a Müpában, november 17-én.
Zenés színház lapszemle

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Zenés színház hír

Elindult a Magyar Állami Operaház adventi kalendáriuma

December 24-ig minden nap egy meglepetéssel várja a közönséget a Magyar Állami Operaház, az intézmény honlapján található naptár ablakai mögött zenei csemegék és más ajándékok várják a közönséget.