Zenés színház

A Lohengrinnel indul a szezon Bayreuthban

2010.07.25. 09:24
Ajánlom
A Wagner nővérek idei évada nyugodt körülmények közt indul. A mai nyitóelőadás rendezője Hans Neuenfels, címszereplője Jonas Kaufmann.

Sztrájk nem fenyegette idén a Bayreuthi Ünnepi Játékok megrendezését, a két intendáns, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier azonban idén apai segítség nélkül indítja a harminc előadásból álló 99. szezont. Hat alkalommal játsszák a Lohengrint, amelyet a Bayreuthban debütáló Hans Neuenfels állít színpadra. A rendező, aki íróként, filmrendezőként is ismert, korábban pedig a berlini Volksbühne intendánsa volt, 1974 óta dolgozik operaházakban is. Frankfurtban, Párizsban, Stuttgartban, a Bécsi Ünnepi Heteken és a Staatsoperben, Salzburgban, a Ruhrtriennálén, Baselben, Hamburgban, Mannheimben, a berlini Deutsche és Komische Operben egyaránt működött, több opera ősbemutatója az ő nevéhez fűződik (York Höller: A Mester és Margarita, Adriana Hölszky: Giuseppe et Sylvia - ehhez a librettót Neuenfels írta -, illetve Die Wände - A falak -, Wolfgang Rihm: Proserpina). 2005-ben és 2008-ban az év operarendezőjének választották, 2009-ben pedig megjelent egy esszékötete Wie viel Musik braucht der Mensch -  Milyen mértékben van szüksége a zenére az embernek - címmel. Legutóbbi Wagner-rendezése 2008-ban volt, akkor Essenben a Tannhäusert vitte színre. Az előadásban Lohengrint Jonas Kaufmann alakítja, aki első alkalommal mutatkozik be Bayreuthban, a további szereplők Georg Zeppenfeld, Annette Dasch, Hans-Joachim Ketelsen, Evelyn Herlitzius, Samuel Youn, Stefan Heibach, Willem Van der Heyden, Rainer Zaun, Christian Tschelebiew, a karmester Andris Nelsons. Neuenfels munkatársai Henry Arnold (dramaturg), Reinhard von der Thannen (díszlet, jelmez), Franck Evin (fény), Björn Verloh (videó) voltak.

Az idei bayreuthi repertoár: A nürnbergi mesterdalnokok (rend.: Katharina Wagner, 2007), A Rajna kincse, A walkür, Siegfried, Az istenek alkonya (rend.: Tankred Dorst, 2006 - ez a Ring-rendezés utolsó alkalommal kerül színre), Parsifal (rend.: Stefan Herheim, 2008), valamint a Wagner gyerekeknek sorozat keretében a Tannhäuser és a wartburgi énekes király című darab, az eredeti meghúzott és kissé átdolgozott változata. A Volkfestplatzon ismét felállítják a hatalmas képernyőt, amelyen augusztus 21-én A walkür élő közvetítése, valamint a gyerekopera lesz látható. A tavalyi siker után újra sor kerül webes közvetítésre, A walkür 14,90 euróért tekinthető meg. (Bővebb információ ide kattintva kapható.) Az ünnepi hetek a Zöld Dombon augusztus 28-án fejeződnek be. A következő évek bemutatói: 2011 - Tannhäuser (vez.: Thomas Hengelbrock), 2012 - A bolygó hollandi (vez.: Christian Thielemann), 2013 - Ring-tetralógia (vez.: Kirill Petrenko), 2015 - Trisztán és Izolda (rend.: Katharina Wagner).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.