Zenés színház

A Metnek sikerült, a Citynek nem

2011.06.24. 11:44
Ajánlom
Míg a Metropolitan Opera 2004 óta először nem mutat deficitet, a New York City Opera költözni kényszerül a Lincoln Centerből.

Bár a július 31-én záruló pénzügyi év adatait jövő tavaszig nem ismerhetjük meg, a Met szóvivője, Peter Clark úgy nyilatkozott, a növekvő bevételeknek köszönhetően stabil képet mutat a büdzsé, amely az utóbbi években hiányt, csökkenő szponzori és egyéb állami, városi támogatásokat mutatott.

Míg a működési deficiten nem tudtak faragni, és az operaház nettó eszközértéke is 14%-kal csökkent, jelentős növekedést mutatnak a támogatások és ösztöndíjak, amelyek az egy évvel korábbihoz képest 105-ről 127 millió dollárra emelkedtek, az előadások bevétele 126-ról 134 millió dollárra nőtt - köszönhetően a HD minőségű operakezvetítéseknek -, és csökkentették a vezető beosztásban dolgozó munkatársak bérét - Peter Gelb 1,43 millió helyett 1,27 millió dollár fizetést kap -; a kiadások közül a legjelentősebbek a bérek és egyéb járulékok, az opera vezetősége jelenleg is tárgyalásokat folytat a szakszervezetekkel.

A város második számú operaháza, a New York City Opera - és a vele társbérletben élő New York City Ballet - jórészt a város támogatását élvezi. Az előadások helye 46 évig a Lincoln Center volt, a hírek azonban arról szólnak, anyagi okok miatt költöznek. Hiába a kritikai siker, ha az előadások félházzal futnak, a nettó eszközérték pedig az utóbbi hét évben nyolcvan százalékkal csökkent.

Az intézmény költségvetési instabilitása a közelmúltban gyökerezik: a gazdasági válságig nem tűnt fel a felelőtlen túlköltés. A hiány 2003 óta folyamatosan nő, ennek ellenére belevágtak az épület felújításába, ami a 2008/2009-es pénzügyi évben a jegybevételek teljes kiesését eredményezte. A jegyekből addig évente átlagosan 14 millió dollár bevételt könyvelhettek el, azóta azonban nem sikerült elérni ezt az összeget. A 2600 férőhelyes teremben évente több mint száz előadást láthatott a közönség, az utóbbi két évadban azonban ez negyvenre csökkent, a hárommillió dolláros évi jegybevétel a teljes költségvetés tíz százalékát fedezte. (2000-ben még a büdzsé felére volt elegendő.) A Metropolitan korábbi ügyvezetője, Joseph Volpe szerint a rossz műsorpolitikát és darabválasztást kell okolni. George R. Steel, a City Opera művészeti és ügyvezető igazgatója szerint ha több az előadás, nagyobb a veszteség.

A Lincoln Centerből való költözés nagyobb szabadságot és új utakat jelenthet - pénzügyileg és művészileg is -, ám sokan tartanak attól, hogy a fiatal énekesek, köztük sok amerikai operista karrierjének indulását segítő intézmény fénykora nem ismételhető meg. Plácido Domingo, aki maga is fellépett a New York City Operában, megengedhetetlennek és lehetetlennek tartja, hogy egy olyan kulturális világfőváros, mint New York, egy ilyen operaházat elvesztegessen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház nyílt levél

Kesselyák Gergely megszólalt RockGiovanni-ügyben, és megvédte Szüts Aport

A múlt héten Kovács János és Szüts Apor nyílt leveleket váltott, most a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is tollat ragadott: „Mi történt most a RockGiovanni körül? Egy provokatív cím végre átütötte az érdektelenség és felületesség ingerküszöbét.”
Zenés színház vélemény

Miért ijednek meg a rockosított Don Giovannitól az operarajongók?

Kovács János karmester nyílt levelet fogalmazott meg Szüts Apor RockGiovanni című Mozart-átirata ellen, a kérdés felzaklatta az operarajongó facebookozókat, és rámutatott néhány fontos dologra.
Zenés színház interjú

„Nem viszem haza a szerepeimet”

Volt már Mozart, Bóni, Mágnás Miska, zongorakísérő a világ legrosszabb énekesnője mellett. Nem csak színész, zenét is szerez. Szemenyei János a hazai zenés színházi élet független személyisége. Nem képzelhetjük már el nélküle a műfajt, még szép, hogy az idei KULT50 kiadványunkban is szerepel.
Zenés színház palotakoncertek

Vadász Zsolt: „Bármire hajlandó vagyok, ha azt a műfaj megköveteli”

Vadász Zsolt immár ötödik alkalommal lép fel a Budavári Palotakoncerteken. Az Operettszínház bonvivánja, akitől a mókázás sem áll távol, már nagyon készül az estre, mert úgy véli, ezek a koncertek sokat segítenek az operett műfajának népszerűsítésében.