Zenés színház

A Metnek sikerült, a Citynek nem

2011.06.24. 11:44
Ajánlom
Míg a Metropolitan Opera 2004 óta először nem mutat deficitet, a New York City Opera költözni kényszerül a Lincoln Centerből.

Bár a július 31-én záruló pénzügyi év adatait jövő tavaszig nem ismerhetjük meg, a Met szóvivője, Peter Clark úgy nyilatkozott, a növekvő bevételeknek köszönhetően stabil képet mutat a büdzsé, amely az utóbbi években hiányt, csökkenő szponzori és egyéb állami, városi támogatásokat mutatott.

Míg a működési deficiten nem tudtak faragni, és az operaház nettó eszközértéke is 14%-kal csökkent, jelentős növekedést mutatnak a támogatások és ösztöndíjak, amelyek az egy évvel korábbihoz képest 105-ről 127 millió dollárra emelkedtek, az előadások bevétele 126-ról 134 millió dollárra nőtt - köszönhetően a HD minőségű operakezvetítéseknek -, és csökkentették a vezető beosztásban dolgozó munkatársak bérét - Peter Gelb 1,43 millió helyett 1,27 millió dollár fizetést kap -; a kiadások közül a legjelentősebbek a bérek és egyéb járulékok, az opera vezetősége jelenleg is tárgyalásokat folytat a szakszervezetekkel.

A város második számú operaháza, a New York City Opera - és a vele társbérletben élő New York City Ballet - jórészt a város támogatását élvezi. Az előadások helye 46 évig a Lincoln Center volt, a hírek azonban arról szólnak, anyagi okok miatt költöznek. Hiába a kritikai siker, ha az előadások félházzal futnak, a nettó eszközérték pedig az utóbbi hét évben nyolcvan százalékkal csökkent.

Az intézmény költségvetési instabilitása a közelmúltban gyökerezik: a gazdasági válságig nem tűnt fel a felelőtlen túlköltés. A hiány 2003 óta folyamatosan nő, ennek ellenére belevágtak az épület felújításába, ami a 2008/2009-es pénzügyi évben a jegybevételek teljes kiesését eredményezte. A jegyekből addig évente átlagosan 14 millió dollár bevételt könyvelhettek el, azóta azonban nem sikerült elérni ezt az összeget. A 2600 férőhelyes teremben évente több mint száz előadást láthatott a közönség, az utóbbi két évadban azonban ez negyvenre csökkent, a hárommillió dolláros évi jegybevétel a teljes költségvetés tíz százalékát fedezte. (2000-ben még a büdzsé felére volt elegendő.) A Metropolitan korábbi ügyvezetője, Joseph Volpe szerint a rossz műsorpolitikát és darabválasztást kell okolni. George R. Steel, a City Opera művészeti és ügyvezető igazgatója szerint ha több az előadás, nagyobb a veszteség.

A Lincoln Centerből való költözés nagyobb szabadságot és új utakat jelenthet - pénzügyileg és művészileg is -, ám sokan tartanak attól, hogy a fiatal énekesek, köztük sok amerikai operista karrierjének indulását segítő intézmény fénykora nem ismételhető meg. Plácido Domingo, aki maga is fellépett a New York City Operában, megengedhetetlennek és lehetetlennek tartja, hogy egy olyan kulturális világfőváros, mint New York, egy ilyen operaházat elvesztegessen.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Kultúrák találkozása – A mosoly országa bemutatójára készül az Operettszínház

Október 22-én, 23-án és 24-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban Lehár Ferenc egyik legkülönlegesebb színpadi művét, amely ezúttal a Magyarországon először dolgozó Stephen Medcalf rendezésében kerül színre.
Zenés színház interjú

„Szu-Csong országa olyan, mint Vietnám régen” – interjú Ninh Duc Hoang Longgal

A vietnámi származású Ninh Duc Hoang Long néhány évvel ezelőtt a Bánk bán Hazám, hazám című áriájával és a János vitéz legismertebb dalával, Kukorica Jancsi belépőjével vált a közönség kedvencévé, azóta pedig megkerülhetetlen alakja lett a hazai opera- és operettjátszásnak. Rosillon szerepével debütált a Budapesti Operettszínházban, most pedig A mosoly országában Szu-Csong herceget alakítja. A kulturális különbségekről, a nyelvi nehézségekről és a kínai hercegről beszélgettünk.
Zenés színház kritika

Elhasznált életek egy lépcsőfordulóban

Képzelet és valóság határán egyensúlyozó, szürreális világot álmodott a Budapesti Operettszínház színpadára Balázs Zoltán, aki első musicalrendezésében Fellini önéletrajzi ihletésű filmjéhez, a 8 és 1/2-hez, valamint annak zenés színházi változatához nyúlt.
Zenés színház hír

Utoljára állt színpadon Haumann Péter

Szeptember 24-én lépett utoljára színpadra Haumann Péter, aki a Madách Színház 1500. jubileumi Macskák előadásán búcsúzott a nézőktől.
Zenés színház hír

„Engedjék meg, hogy elmenjek szabadon” – Utoljára lépett színpadra Lehoczky Zsuzsa

Szeptember 27-én, egy tiszteletére tartott gálán láthatták a nézők utoljára színpadon Lehoczky Zsuzsát, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt.