Zenés színház

A modern operaház

2013.04.07. 10:30
Ajánlom
Das neue Opernhaus - az új, a modern operaház. Így hirdeti magát a Theater an der Wien, amelyet Bécs második operaházának is neveznek. Pedig a legtöbb város annak is örülne, ha az első, netán az egyetlen operaháza várná a közönséget olyan programokkal, amilyeneket a Linke Wienzeilén, a Naschmarkt mellett álló színház kínál.

A Theater an der Wien ugyanis a jövő évadban szinte minden hónapban új produkciót állít színpadra, amelyek mindegyike kiváló karmesterekkel, rendezőkkel és énekesekkel, valamint az elmaradhatatlan és megunhatatlan Arnold Schoenberg Kórussal hívja fel magára a figyelmet.

A szezont szeptemberben kissé szokatlan, a Wagner-év jegyében fogant rendezvény nyitja: Klaus-Maria Brandauer Richard Wagner Zarándoklás Beethovenhez (Eine Pilgerfahrt zu Beethoven) című írását olvassa fel zongorakísérettel. Ezt követi öt nappal később, szeptember 16-án Stravinsky Hogarth-operája, a The Rake's Progress premierje Martin Kušej rendezésében, Michael Boder vezényletével. A főbb szerepekben Bo Skovhust, Anne Sofie von Ottert és Anna Prohaskát hallhatja majd a közönség. Októberben ennek kortárs párdarabja kerül színre A Harlot's Progress címmel. Iain Bell művét Jens-Daniel Herzog rendezi, a karmester Donald Runnicles lesz.

Novemberben Mozart Idomeneója következik a műsortervben Damiano Micheletto rendezésében, a föbb szerepekben olyan énekesekkel, mint Richard Croft és Marlis Petersen. A Freiburgi Barokk Zenekar élén René Jacobs dirigálja az előadást. A 2013-as évet egy különös darab, Schubert Lazarus című oratorkus művének (D 689) színpadra alkalmazott változata zárja. August Hermann Niemeyer eredeti librettóját többek között Schiller, Wilhelm Müller és Klopstock szövegei, Schubert zenéjét pedig Charles Ives kompozíciói egészítik majd ki. A Kurt Streit és Annette Dasch nevével fémjelzett produkciót Claus Guth rendezi, A Bécsi Szimfonikusokat Michael Boder irányítja.

Az új év Verdi-bemutatóval, A két Foscari premierjével indul, amelyben Plácido Domingo is színpadra lép James Conlon zenei irányításával, majd a historikus előadói gyakorlat két nagymestere dolgozik együtt a Theater an der Wiennel: William Christie és a Les Arts Florissants Rameau Platée-ját, a Nikolaus Harnoncourt vezette Concentus Musicus Wien pedig Mozart Così fan tuttéját viszi a bécsi közönség elé. Az előbbi előadásra a párizsi Opéra Comique-kal való együttműködés keretében kerül sor, míg az utóbbi saját produkció Martin Kušej rendezésében.

Az évad két utolsó bemutatója két egymástól nagyon különböző darabot visz színre: áprilisban Händel Messiásának Claus Guth-féle szcenírozását tekinthetik meg az érdeklődők Christophe Rousset vezényletével, júliuban pedig egy újabb Verdi-opera, a Traviata zárja a szezont Peter Konwitschny rendezésében. A dirigens Sian Edwards lesz.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

„Remélem, a nézők is velünk énekelnek” – interjú Dolhai Attilával a Palotakoncertek kapcsán

Július 23-án és 24-én ismét megrendezik a Budavári Palotakoncertet az Oroszlános Udvarban, amely idén Operettünnep címmel várja a zenés színház kedvelőit. A koncertről, a visszatérésről és a jövőbeli tervekről az est egyik szólistájával, Dolhai Attilával beszélgettünk.
Zenés színház interjú

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Zenés színház interjú

Minden este egy robbanás – Interjú Alföldi Róberttel

A legendás West Side Story bemutatójával zárja idei évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A mű, musicaltől szokatlan módon, olyan kérdéseket is feszeget, mint a bevándorlás, társadalmi különbségek, faji előítéletek és az erőszak. A most készülő produkcióról a rendezővel, Alföldi Róberttel beszélgettünk.
Zenés színház magazin

Turandot a Kőfejtőben – Ázsiai környezetet varázsoltak Szentmargitbányára (GALÉRIA)

Július 14-én tartották Puccini operájának premierjét különleges környezetben, a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Zenés színház interjú

"Kellő hittel, elszántsággal és felkészültséggel" - Beszélgetés Homonnay Zsolttal

Harminc éve van a pályán, és nemrég nagy szakmai elismerésben részesült. Befejezte rendezői tanulmányait, és szeptembertől már az SZFE-n tanít, ráadásul nyáron sem pihen, és lassan az újabb évadra is megkezdődik a felkészülés. Homonnay Zsolttal, a Budapesti Operettszínház művészével beszélgettünk. (X)