Zenés színház

A modern operaház

2013.04.07. 10:30
Ajánlom
Das neue Opernhaus - az új, a modern operaház. Így hirdeti magát a Theater an der Wien, amelyet Bécs második operaházának is neveznek. Pedig a legtöbb város annak is örülne, ha az első, netán az egyetlen operaháza várná a közönséget olyan programokkal, amilyeneket a Linke Wienzeilén, a Naschmarkt mellett álló színház kínál.

A Theater an der Wien ugyanis a jövő évadban szinte minden hónapban új produkciót állít színpadra, amelyek mindegyike kiváló karmesterekkel, rendezőkkel és énekesekkel, valamint az elmaradhatatlan és megunhatatlan Arnold Schoenberg Kórussal hívja fel magára a figyelmet.

A szezont szeptemberben kissé szokatlan, a Wagner-év jegyében fogant rendezvény nyitja: Klaus-Maria Brandauer Richard Wagner Zarándoklás Beethovenhez (Eine Pilgerfahrt zu Beethoven) című írását olvassa fel zongorakísérettel. Ezt követi öt nappal később, szeptember 16-án Stravinsky Hogarth-operája, a The Rake's Progress premierje Martin Kušej rendezésében, Michael Boder vezényletével. A főbb szerepekben Bo Skovhust, Anne Sofie von Ottert és Anna Prohaskát hallhatja majd a közönség. Októberben ennek kortárs párdarabja kerül színre A Harlot's Progress címmel. Iain Bell művét Jens-Daniel Herzog rendezi, a karmester Donald Runnicles lesz.

Novemberben Mozart Idomeneója következik a műsortervben Damiano Micheletto rendezésében, a föbb szerepekben olyan énekesekkel, mint Richard Croft és Marlis Petersen. A Freiburgi Barokk Zenekar élén René Jacobs dirigálja az előadást. A 2013-as évet egy különös darab, Schubert Lazarus című oratorkus művének (D 689) színpadra alkalmazott változata zárja. August Hermann Niemeyer eredeti librettóját többek között Schiller, Wilhelm Müller és Klopstock szövegei, Schubert zenéjét pedig Charles Ives kompozíciói egészítik majd ki. A Kurt Streit és Annette Dasch nevével fémjelzett produkciót Claus Guth rendezi, A Bécsi Szimfonikusokat Michael Boder irányítja.

Az új év Verdi-bemutatóval, A két Foscari premierjével indul, amelyben Plácido Domingo is színpadra lép James Conlon zenei irányításával, majd a historikus előadói gyakorlat két nagymestere dolgozik együtt a Theater an der Wiennel: William Christie és a Les Arts Florissants Rameau Platée-ját, a Nikolaus Harnoncourt vezette Concentus Musicus Wien pedig Mozart Così fan tuttéját viszi a bécsi közönség elé. Az előbbi előadásra a párizsi Opéra Comique-kal való együttműködés keretében kerül sor, míg az utóbbi saját produkció Martin Kušej rendezésében.

Az évad két utolsó bemutatója két egymástól nagyon különböző darabot visz színre: áprilisban Händel Messiásának Claus Guth-féle szcenírozását tekinthetik meg az érdeklődők Christophe Rousset vezényletével, júliuban pedig egy újabb Verdi-opera, a Traviata zárja a szezont Peter Konwitschny rendezésében. A dirigens Sian Edwards lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Zenés színház

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Plusz

85 éves lett Buddha földi alakja, a dalai láma

A tibeti buddhisták Nobel-békedíjas szellemi vezetője immár hatvanegy éve él száműzetésben.
Plusz

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház magazin

Schiller és Verdi tette halhatatlanná: 475 éve született Don Carlos

A 16. században élt spanyol infáns nevét Schiller drámája és az ennek nyomán született Verdi-opera tartotta fenn, de a történeti igazsághoz egyiknek sincs sok köze.
Zenés színház ajánló

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Zenés színház interjú

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.
Zenés színház hír

Szabadtéri koncertsorozatot indít júliusban az Operettszínház

A musical és az operett szerelmeseinek egyaránt kínálnak könnyed, nyáresti szórakozást egy különleges belvárosi helyszínen, a Pesti Vármegyeháza udvarán.
Zenés színház hír

A jövő héten nyit a milánói Scala

A koronavírus-járvány miatti négy hónapos kényszerszünet után a koncerten a közönség és az énekesek számát is csökkentette az operaház.