Zenés színház

A mosoly országa?

2010.09.07. 08:50
Ajánlom
Ha a műfaj nevét viselő színház nem lenne, Pesten operettpremier sem lenne. Átböngészve a magyar színházak 2010/2011-es évadának bemutatóit, arra az eredményre jutunk, hogy a Budapesti Operettszínházon kívül egyetlen fővárosi színház sem készül operettel a következő szezonra. A vidéki színházaknál jobb a helyzet, ott elsősorban a nagy klasszikusok láthatóak majd új rendezésben.

A Budapesti Operettszínház menti meg Budapest becsületét, ahol a következő évadban két premierre, egy rendhagyóra és egy régóta nem látott klasszikus darabra válthatnak majd jegyet a műfaj kedvelői. Az év első bemutatója Fényes Szabolcs Szerdán tavasz lesz! című műve, amelynek műfaji meghatározása"„retroperett", családjában csecsemőkorúnak számít, mindössze 27 éve íródott. Senki se számítson egy hagyományos nagyoperettre! Az előadás premierje október 22-én lesz, rendezője Somogyi Szilárd, a főbb szerepekben pedig Mészáros Árpád Zsoltot, Janza Katát és Lehoczky Zsuzsát láthatjuk.

A másik premier a Budapesti Tavaszi Fesztivállal koprodukcióban valósul meg. Johann Strauss Egy éj Velencében című műve a zeneszerző egyetlen olyan operettje, aminek az ősbemutatója nem a Monarchia területén, hanem Berlinben volt 1883. október 2-án. Az ottani közönség érzékenyen reagált a librettó gyengeségeire, de egy héttel később a fantasztikus szereposztásnak köszönhetően a mű Bécsben sikert aratott. Kerényi Miklós Gábor rendezésének bemutatója Erfurtban volt, onnan érkeznek haza a díszletek, a főbb szerepekben Homonnay Zsoltot, Földes Tamást és Fischl Mónikát láthatjuk, egy rövid szerepben Oszvald Marika is feltűnik majd.

A vidéki bemutatók között szinte a műfaj összes neves hazai darabját megtaláljuk valahol. A Győri Nemzeti Színházban Barabás Tibor és Gádor Béla klasszikusa, az Állami Áruház kerül színpadra Nagy Viktor rendezésében.

A Szegedi Nemzeti Színház minden bizonnyal egyik idei nagy kedvence lesz a Csárdáskirálynő Tasnádi Csaba rendezésében. A leghíresebb magyar operettet a Békés Megyei Jókai Színház is műsorra tűzi majd, Cecília szerepében a leginkább a Barátok közt-ből ismert Fodor Zsókával Cecília szerepében.

A veszprémi Pannon Színház Heltai Jenő Szépek szépe című zenés mesejátéka a kisebbekkel igyekszik megszerettetni a műfajt. A rendező Egyed Brigitta.

A legnézettebb filmre ültetett operettek egyike a Mágnás Miska. Nincs olyan év, hogy fel ne bukkanjon valamelyik színház műsorán: 2010/2011-ben két helyen, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban is bemutatják.

Hasonlóan népszerű darab a János vitéz. Kacsóh Pongrác műve legközelebb a szolnoki Szigliget Színház színpadán tűnik fel új rendezésben.

A veszprémi Petőfi Színház különleges szilveszteri bemutatója ugyancsak egy igen népszerű darab, Zerkovitz és Szilágyi Csókos asszonya lesz Oberfrank Pál rendezésében. Régen hagyomány volt operettel búcsúztatni az évet, ezt azonban az Operaházon és a közszolgálati televízión kívül már kevés helyen ápolják - a Petőfi Színház feleleveníti ezt a szép szokást.

A ritkábban halható operettek közül a Kaposvári Csiky Gergely Színház Huszka Jenő Erzsébet című darabját játssza Babarczy László rendezésében.

Az operett, szemben például a musicallel, már inkább csak egy nosztalgikus életérzés, semmint egy élő műfaj. Népszerűsége viszont töretlen, amit az új évadban elsősorban a vidéki színházak műsorával lehet lemérni. A fővárosban az Operettszínház a védőbástyája, a színesebb felhozatalhoz viszont elengedhetetlen lenne, hogy egyéb teátrumok se "szégyelljék" a műfaj legjavának korszerű bemutatását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Zenés színház palotakoncertek

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház operett

Látványos show lesz a Cirkuszhercegnő a Margitszigeten

Az anekdota szerint egy rosszul elsült viccéből született Kálmán Imre nagyoperettje, a Cirkuszhercegnő, amelyet július 20-21-én játszanak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház interjú

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.