Zenés színház

A mosoly országa?

2010.09.07. 08:50
Ajánlom
Ha a műfaj nevét viselő színház nem lenne, Pesten operettpremier sem lenne. Átböngészve a magyar színházak 2010/2011-es évadának bemutatóit, arra az eredményre jutunk, hogy a Budapesti Operettszínházon kívül egyetlen fővárosi színház sem készül operettel a következő szezonra. A vidéki színházaknál jobb a helyzet, ott elsősorban a nagy klasszikusok láthatóak majd új rendezésben.

A Budapesti Operettszínház menti meg Budapest becsületét, ahol a következő évadban két premierre, egy rendhagyóra és egy régóta nem látott klasszikus darabra válthatnak majd jegyet a műfaj kedvelői. Az év első bemutatója Fényes Szabolcs Szerdán tavasz lesz! című műve, amelynek műfaji meghatározása"„retroperett", családjában csecsemőkorúnak számít, mindössze 27 éve íródott. Senki se számítson egy hagyományos nagyoperettre! Az előadás premierje október 22-én lesz, rendezője Somogyi Szilárd, a főbb szerepekben pedig Mészáros Árpád Zsoltot, Janza Katát és Lehoczky Zsuzsát láthatjuk.

A másik premier a Budapesti Tavaszi Fesztivállal koprodukcióban valósul meg. Johann Strauss Egy éj Velencében című műve a zeneszerző egyetlen olyan operettje, aminek az ősbemutatója nem a Monarchia területén, hanem Berlinben volt 1883. október 2-án. Az ottani közönség érzékenyen reagált a librettó gyengeségeire, de egy héttel később a fantasztikus szereposztásnak köszönhetően a mű Bécsben sikert aratott. Kerényi Miklós Gábor rendezésének bemutatója Erfurtban volt, onnan érkeznek haza a díszletek, a főbb szerepekben Homonnay Zsoltot, Földes Tamást és Fischl Mónikát láthatjuk, egy rövid szerepben Oszvald Marika is feltűnik majd.

A vidéki bemutatók között szinte a műfaj összes neves hazai darabját megtaláljuk valahol. A Győri Nemzeti Színházban Barabás Tibor és Gádor Béla klasszikusa, az Állami Áruház kerül színpadra Nagy Viktor rendezésében.

A Szegedi Nemzeti Színház minden bizonnyal egyik idei nagy kedvence lesz a Csárdáskirálynő Tasnádi Csaba rendezésében. A leghíresebb magyar operettet a Békés Megyei Jókai Színház is műsorra tűzi majd, Cecília szerepében a leginkább a Barátok közt-ből ismert Fodor Zsókával Cecília szerepében.

A veszprémi Pannon Színház Heltai Jenő Szépek szépe című zenés mesejátéka a kisebbekkel igyekszik megszerettetni a műfajt. A rendező Egyed Brigitta.

A legnézettebb filmre ültetett operettek egyike a Mágnás Miska. Nincs olyan év, hogy fel ne bukkanjon valamelyik színház műsorán: 2010/2011-ben két helyen, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban is bemutatják.

Hasonlóan népszerű darab a János vitéz. Kacsóh Pongrác műve legközelebb a szolnoki Szigliget Színház színpadán tűnik fel új rendezésben.

A veszprémi Petőfi Színház különleges szilveszteri bemutatója ugyancsak egy igen népszerű darab, Zerkovitz és Szilágyi Csókos asszonya lesz Oberfrank Pál rendezésében. Régen hagyomány volt operettel búcsúztatni az évet, ezt azonban az Operaházon és a közszolgálati televízión kívül már kevés helyen ápolják - a Petőfi Színház feleleveníti ezt a szép szokást.

A ritkábban halható operettek közül a Kaposvári Csiky Gergely Színház Huszka Jenő Erzsébet című darabját játssza Babarczy László rendezésében.

Az operett, szemben például a musicallel, már inkább csak egy nosztalgikus életérzés, semmint egy élő műfaj. Népszerűsége viszont töretlen, amit az új évadban elsősorban a vidéki színházak műsorával lehet lemérni. A fővárosban az Operettszínház a védőbástyája, a színesebb felhozatalhoz viszont elengedhetetlen lenne, hogy egyéb teátrumok se "szégyelljék" a műfaj legjavának korszerű bemutatását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.
Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház kult50

Szerepek csöndjében – Horváth Margit a Kult50-ben

Mindenki csak Huginak becézi. Anyaszínházának tartja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, de saját bőrén tapasztalta meg, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.
Zenés színház hír

Bozsik Yvette Tündérkertet varázsol az Operett színpadára

„Az Operettszínház újabb ünnepre készül” – mondta Kiss-B. Atilla főigazgató a Marica grófnő közelgő bemutatója kapcsán. Az október 23-tól látható operettet 96 évvel ezelőtt, szinte napra pontosan ekkor mutatták be a Király Színházban, most pedig az új előadás szólistái, valamint Bozsik Yvette koreográfus-rendező, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező idézték meg Kálmán Imre klasszikusát.
Zenés színház kult50

Játszótárs mindenek felett – Wunderlich József a Kult50-ben

Érzékeny színpadi jelenléte és nagyfokú technikai tudása révén mindössze néhány év alatt meghatározó tagjává vált Wunderlich József a Vígszínház társulatának, ahol a nagyoktól tanulhat, a korosztályába tartozókkal pedig kísérletezve dolgozhat együtt, ami örömmel tölti el.
Zenés színház magazin

50 éve csendült fel először a Getsemane a Broadwayn

Andrew Lloyd Webber kultikus rockoperája, a Jézus Krisztus Szupersztár 1970-ben indult el hódító útjára. A mű, melynek szövegét Tim Rice írta, először albumként jelent meg, majd egy évvel később debütált a Broadwayn. Érdekessége, hogy prózai dialógusok nélkül meséli el Jézus életének utolsó hetét, megmutatva többek között Mária Magdolna és Júdás szemszögét is.
Zenés színház ajánló

Rockoperából szimfonikus opera lett az István, a király

Gyöngyösi Levente szimfonikus hangszerelésében, operaénekesek előadásában mutatja be Szörényi Levente és Bródy János csaknem 40 éve töretlen népszerűségű rockoperáját a Magyar Állami Operaház.