Zenés színház

A moszkvai Bolsoj Színház művészei is levélben kérvényezik az orosz invázió befejezését

2022.02.28. 13:25
Ajánlom
Vlagyimir Urin, a Bolsoj vezetője és művészek egy csoportja kérelmet küldött az orosz vezetéshez, hogy szüntessék be a háborút, és hogy a 21. század a béke és a párbeszéd százada legyen.

A moszkvai Bolsoj Színház művészei és a színház vezetősége kérvénnyel fordult Oroszország vezetőihez, az Ukrajna ellen indított háború beszüntetése érdekében.

„Most nem kulturális szereplőként szólunk, hanem hétköznapi emberként, országunk, hazánk polgáraiként. Közülünk többeknek a szülei, nagyszülei harcoltak a Nagy Honvédő Háborúban, tanúi és résztvevői voltak a háborúnak.

Mindannyian a génjeinkben őrizzük a háború emlékét. Nem akarunk újabb háborút, nem akarjuk, hogy emberek haljanak meg. A 20. század túl sok fájdalmat és szenvedést hozott az emberiségnek.

Abban akarunk hinni, hogy a 21. század a remény, nyitottság, a dialógus, az emberek közötti párbeszéd, a szeretet, a részvét és az irgalom százada lesz.

Felszólítunk mindenkit, akinek hatalmában áll, a konfliktus mindkét oldalán, hogy fejezzék be a fegyveres támadásokat, és üljenek tárgyalóasztalhoz. Követeljük, hogy őrizzék meg a legnagyobb értéket – az emberi életet.”

A nyilatkozatot Oleg Baszilasvili, Mihail Bicskov, Igor Zolotovickij, Igor Kosztolevszkij, Dmitrij Krimov, Jevgenyij Mironov, Andrej Mogucsij, Eugene Pisarev, Konsztantyin Rajkin, Marija Revjakina, Viktor Rizsakov, Jurij Roszt, Vlagyimir Szpivakov, Vlagyimir Urin, Nina Uszatova, Valerij Fokin és Alyssa Frendlich írta alá.

(via Slippedisc)

Fejléckép: Bolsoj Színház (fotó/forrás: Wikipedia)

Anna Netrebko lemondta dániai koncertjét és közleményt adott ki

Kapcsolódó

Anna Netrebko lemondta dániai koncertjét és közleményt adott ki

A világhírű szoprán és operaénekes férje, Yusif Eyvazov a dániai Aarhusban lépett volna fel február 25-én este, de az Ukrajna elleni orosz invázió miatt lemondták a fellépést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.
Zenés színház ajánló

Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar indítja a nyarat Kőszegen

A Kőszegi Várszínház Nagy nyári nyitány című, június 1-jei koncertjén népszerű dallamok, opera- és operettrészletek hangoznak el, Miklósa Erika, valamint az énekesnő tehetséggondozó programjában részt vevő fiatal szoprán, Subedi Anna közreműködésével.