Zenés színház

A mozikban is láthatók a londoni Royal Opera House előadás-közvetítései

2022.09.27. 11:50
Ajánlom
Szeptember végétől a hazai operabarátok is megtekinthetik a világ legnevesebb operaházai között számon tartott londoni Királyi Operaház előadásait: a 2022-23-as évad moziközvetítéseit – köztük több világpremiert – Budapesten és országszerte számos helyszínen tűzik műsorra a filmszínházak.

A Royal Opera House az eddigi leggazdagabb repertoárú mozis évaddal jelentkezik: szeptembertől világszerte több mint ezerháromszáz filmszínházban és koncertteremben közvetítik a Covent Gardenből a Royal Ballet és a Royal Opera látványos produkcióit.

A 2022-23-as évad összesen 13 világklasszis előadást – hét operát és hat balettelőadást – vonultat fel, köztük több világpremiert és új rendezést.

Az opera- és balett közvetítések kiemelt helyszíne Budapesten a kényelmes fotelekkel felszerelt Cinema MOM filmszínház, ahol élő műholdas közvetítésben, Bősze Ádám zenetörténész, rádiós műsorvezető és kollégái, dr. Hoványi Márton bölcsész, irodalmár és Megyeri Léna balett-történész, tánckritikus szórakoztató és informatív felvezető előadásával és egy minőségi hideg vacsorával kísérve láthatók az előadások. További vetítési helyszínek Budapesten a Puskin, Pólus és a Gobuda (volt EuroCenter) mozi, ezenkívül a debreceni Apolló, a szolnoki TiszapART, a szegedi Belvárosi és a pécsi Apolló moziban is elérhetők a produkciók.

A mozis operaévad szeptember 27-től indul Puccini megríkató operájával, a Pillangókisasszonnyal. Október 5-től Kenneth MacMillan Liszt Ferenc zenéjére készült Mayerling koreográfiájának nyitóestéjét élvezheti a közönség, melynek történelmi hátterét mi, magyarok még jobban érthetjük, mint az angolszász publikum. Október 12-től látható Robert Carsen új rendezésében az örökzöld Aida, Antonio Pappano vezényletével, a főszerepeket Elena Stikhina és Ludovic Tézier éneklik.

Az október 20-i Bohémélet-bemutató parádés szereposztásában, a hangszálproblémák miatt több évadot kihagyott Juan Diego Flórez argentin tenor csillag és Danielle de Niese főszerepelésével csendül föl. November 16-tól sugározzák a Royal Ballet Gyémánt évforduló címet viselő, öt különálló műből összeállított ünnepi estjét, melynek egyik része a közkedvelt George Balanchine amerikai koreográfus Gyémántokja. A társulat első alkalommal mutatja be a művészeti vezető Christopeher Wheeldon Négyünk számára című balettetűdöt, továbbá három rövidebb balettdarab világpremierjére is sor kerül, a mindenkori étoile-ok és vezető táncosok bevonásával.

December 8-tól egy igazi családi kedvenc, A diótörő  hódítja meg majd a nézők szívét – elbűvölő havas jeleneteivel, bűvészmutatványaival, az Édességek Birodalmában lejtett táncokkal.

Az új esztendőben január 19-től Ha ló nincs... címmel Laura Esquivel mexikói írónő megkapó szerelmi történetét feldolgozó, Christopher Wheeldon koreografálta „felnőtt” (tehát erotikus töltetű) balettel indul a vetítéssorozat.

09_Turandot-114750.jpeg

Jelenet a Turandotból (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

A balettpremiert a Bryn Terfel közreműködésével érkező A sevillai borbély és a Turandot operák követik, majd a Royal Ballet Hamupipőke-mesebalettje kerül műsorra, Frederick Ashton koreográfiája most új rendezésben látható. Április 27-től a Figaro házasságátélvezheti a közönség, Mozart örökzöld dallamaival, amit május 24-től a Royal Ballet Csipkerózsika-produkciója követ. Az évad A trubadúrral zárul, melyet ezúttal az Olivier-díjas Adele Thomas merész új rendezésében, Rachel Willis-Sørensen,  Ludovic Tézier és Yusif Eyvazov főszereplésével június 13-tól láthat a moziközönség.

A Covent Garden-beli operaház közel másfél évtizede, 2008 óta közvetíti világszínvonalú előadásait világszerte a mozivásznakon. Az élő közvetítések, illetve élőben rögzített, majd felvételről vetített előadások alkalmával

a kitűnő operatőri munkának köszönhetően a néző mintegy a királyi páholyból, testközelből élvezheti az előadásokat.

A közvetítések szünetében rövid élő interjúkban és előzőleg rögzített dokumentumfilmes betétekben derül fény a kulisszatitkokra, a parádés előadásokhoz vezető próbafolyamatok kihívásaira. A Royal Opera House közvetítései Magyarországon a színpadi produkciókra és további speciális művészeti mozitartalmakra specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában kerülnek vászonra.

Az évad részletes programja és az egyes előadások szereposztása a www.pannonia-entertainment.hu oldalon olvasható. További részletek közvetítések magyarországi Facebook-oldalán.

Fejléckép: Jelenet a Pillangókisasszonyból (forrás: Pannonia Entertainment)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Zenés színház hír

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Zenés színház kritika

Történelmi naivitás

Schubert, az operakomponista, alighanem azok számára is kevésbé ismerős, akik egyébként otthon vannak a zeneszerző életművében, pedig a szerző színpadi művei a dalaihoz hasonlóan lebilincselő zenével rendelkeznek. A Helsinki Barokk Zenekar előadásában az Alfonso és Estrella szólalt meg a Müpában, november 17-én.
Zenés színház lapszemle

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Zenés színház hír

Elindult a Magyar Állami Operaház adventi kalendáriuma

December 24-ig minden nap egy meglepetéssel várja a közönséget a Magyar Állami Operaház, az intézmény honlapján található naptár ablakai mögött zenei csemegék és más ajándékok várják a közönséget.