Zenés színház

A munka szentpétervári hősei és a Mariinszkij

2013.05.03. 15:13
Ajánlom
Elkészült a szentpétervári Mariinszkij Színház új épülete. A beruházás lelkének, a világhírű, hatvan éves karmesternek, Valerij Gergijevnek Putyin elnök a Munka Hőse arany érdemrendet adományozta.

A fenti sorok könnyen kelthetik azt a benyomást, mintha valahol szép csendben megoldották volna az időutazás fizikai feladványát, és most élesben tesztelnék az eredményt, a hír azonban valós. Oroszországban újra létezik a Munka Hőse érdemrend, és Gergijev, aki jelenleg a Londoni Szimfonikusok élén áll, és 2015-től a Müncheni Filharmonikus Zenekar vezető karmesterének pozícióját is be fogja tölteni, valóban meg is kapta - egy bányagépésszel, egy esztergályossal, egy gépésszel és egy idegsebésszel együtt. Ugyanakkor, ha már a némileg hátborzongató nosztalgiával kacérkodó, egykori szovjet kitüntetést visszahelyezték jogaiba, bízvást odaítélhették volna azoknak is, akik a nagymúltú Mariinszkij Színház új épületén dolgoztak. A modern játszóhely átadásának eredeti időpontja ugyanis 2012 lett volna, ezt a határidőt azonban két évvel ezelőtt - némileg határozatlan optimizmussal -  2015-re módosították. Az utóbbi prognózis viszont, mint kiderült, alábecsülte a kivitelezők munkatempóját: jóllehet még csak 2013-at írunk, az épület elkészült. Külföldi és hazai operacsillagok részvételével, látványos külsőségek között avatták fel május 2-án, Gergijev 60. születésnapján.

A beruházás motorja kezdettől fogva a moszkvai születésű művész volt, neves fesztiválok alapítója, a New York-i Metropolitan Opera és számos más zenekar első vendégkarmestere, aki 1996-ban került a Mariinszkij élére általános és művészeti igazgatóként. A világ legelismertebb dirigensei között számontartott Gergijev tíz éven át szorgalmazta, és végül sikerre is vitte a bővítés tervét. A kivitelezés, persze, korántsem volt zökkenőmentes: az építkezés költségei ugyanis jelentősen túlnőttek az előzetes költségvetési számításokon.

A Mariinszkij új épülete Európa valaha megvalósított legdrágább kulturális beruházásai közé tartozik: 700 millió dollárba (hozzávetőleg 150 milliárd forintba) került. Vannak, akik csodálják modern eleganciáját, míg mások egy rosszul sikerült bevásárlóközponthoz hasonlítják. Az üveg- és mészkőkonstrukció, amely egyes bírálóit állítólag egy üvegmalomra emlékezteti (noha ez a viszonyítási pont is kalandos területeit nyitja meg a fantáziának), a világhírű balettiskolával, balett- és operatársulattal büszkélkedő, egykor Csajovszkij- és Muszorgszkij-bemutatóknak helyet adó Mariinszkij Színház 1860-ban megnyílt épülete mellett magasodik.

Az új tömb 7400 négyzetméter alapterületű, színházterme kétezer néző befogadására alkalmas, akusztikája pedig egészen rendkívüli. A belső világítást a torontói Diamond Schmitt Architects fényvisszaverő falpanelekkel oldotta meg, amelyek féldrágakőből, olasz ónixból készültek, és több emelet magarsa nyúlnak. Az épületen üveg- és fémszerkezetű sétányok futnak végig, a régi Mariinszkijt pedig hatalmas ablakokon keresztül láthatja a közönség. A két színházépületet üvegfalú híd köti össze, már csak azért is, mert a jövőben mindkét színházban tartanak előadásokat. Amint azt az építész, Jack Diamond is hangsúlyozta, az inspirációt elsősorban Szentpétervár épületeinek, csatornáinak és templomainak egyedülálló látványa szolgáltatta, éppen ezért rendkívül fontosnak tartották, hogy az épület belesimuljon az utcaképbe. Ezért is tervezték a homlokzatot a lehető legegyszerűbb vonalúra, és többek között ezért döntöttek nagy ablakok, üvegfalú részletek beillesztése mellett is, amelyeken keresztül a látvány összeköti az új színházat a környezetével. A kivitelezés folyamata ugyan nem nélkülözte a megrendelővel való összecsapásokat, energikus lendülete azonban sokat köszönhetett Gergijev mindenre kiterjedő figyelmének.

Az újonnan megnyílt színházat méltatva a karmester kijelentette: "Az új Mariinszkij megerősíti a nagyszerű színházi hagyományokat, és megnyitja a jövő előtt is az utat. Olyan élvonalbeli, újító művészeti produkciók jöhetnek létre, amelyekről eddig nem is álmodhattunk". Bár a világhírű balerina, Maja Pliszeckaja Gergijev véleményével egyetértésben nyilatkozott május 1-jén este az orosz állami televíziónak, kijelentve, hogy el van ragadtatva az új épülettől, amelynek átadása "hatalmas történelmi esemény", lelkesedésében egyelőre nem osztozik mindenki. Alekszander Margolisz, az orosz műemlékvédelmi társaság szentpétervári csoportjának elnöke szerint a Mariinszkij új épülete tönkretette a világörökség részeként védett városképet. "Ez nem csak várostervezési hiba, hanem bűncselekmény, mivel megbolygatták Szentpétervár történelmi központjának egyik legkülönlegesebb szegletét"- mondta. Alekszej Kovaljov, Szentpétervár törvényhozásának alelnöke pedig keresetlen egyszerűséggel ocsmánynak nevezte az új színházat, arra a kulturálisan meddő álláspontra helyezkedve, hogy a legjobb lenne lerombolni az építményt, és kirúgni Gergijevet.

Akárhogy is, az épület elkészült, és remélhetőleg beváltja a művészek hozzá fűzött reményeit. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Zenés színház sziget

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Zenés színház puccini

A legrangosabb Puccini-fesztiválon mutatják be Káel Csaba rendezését

Puccini Lidércek című operáját a festői olasz városban viszik színpadra a PFZ és a Pécsi Balett előadásában.
Zenés színház opera

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Zenés színház hír

Közleményt adott ki Domingo ügyében a nevét viselő fesztivál

A Plácido Domingo Classics Fesztivál közleménye nem utal arra, hogy a tenor #metoo-botrányára kíván reagálni, de beszédes, hogy két nappal a kirobbanása után tették közzé.