Zenés színház

A musicalek őse, az "ősök" musicalje

2009.03.23. 00:00
Ajánlom
Nagy színházi sikert aratott, négyszázszor ment, és azóta tizennyolc nyelven több mint tízezer produkcióban mutatták be az eredeti "nevén" Háromgarasos operát az elmúlt évtizedek során.

Drámai cselekményének alapja aktuális kérdés: "Ki a nagyobb bűnöző, aki kirabol egy bankot, vagy aki alapít egyet?" Az epikus színház iskolapéldájává vált: az akkori elképzelések szerint a hátsó kulisszafalra képeket vetítenek, a szereplők gyakran transzparensekkel, táblákkal jelennek meg. Bicska Maxi, Tigris Brown, Kocsma Jenny és a többiek, forradalmian új dramaturgia egy tizenöt tagú jazz combóra alapozott zenei világgal – ez Bertold Brecht és Kurt Weill Koldusoperája. Az eredeti, német nyelvű verzió szólal meg április 16-án a Művészetek Palotájában, Weill saját hangszerelésében, kitűnő énekesek – Huszár Anita, Kálmán Péter, Szolnoki Apollónia, Wiedemann Bernadett, Kováts Kolos, Rozsos István – előadásában. A narrátor Kocsis Gergely, a karmester Oberfrank Péter lesz. A darab rendezője Böhm György.

(2009. április 16. 19:00 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Brecht–Weill: Koldusopera (szcenírozott koncert); km.: Misura Zsuzsa, Szolnoki Apollónia, Wiedemann Bernadett, Kováts Kolos, Rozsos István, Kalmár Péter; narrátor: Kocsis Gergely; vez.: Oberfrank Péter; rend.: Böhm György)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Zenés színház interjú

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház interjú

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Zenés színház interjú

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház ajánló

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.