Zenés színház

A művészet erejével a jó ügyekért

2020.12.24. 17:35
Ajánlom
Nehéz, lemondásokkal teli év áll mögöttünk, a járvány és annak következményei pedig mindenkit – kisebb vagy nagyobb mértékben – érintenek. Karácsony közeledtével azonban egy pillanatra megállunk, hogy számot vessünk az elmúlt időszakkal, és ha csak néhány estére is, de nyugalom költözzön a szívünkbe. A Budapesti Operettszínház művészei közül jó páran erejükön felül is azon dolgoznak, hogy szebbé tegyék azoknak az embereknek az ünnepét, akiknek a legnagyobb szüksége van ilyenkor egy segítő kézre.

Az ország talán legnagyobb jótékonysági akciójába, a közmédia által szervezett Jónak lenni jó kampányba a színház két művésze, Fischl Mónika és Szerényi László is bekapcsolódott, relikviákat, illetve a mindennapi életben elengedhetetlen eszközöket ajánlva fel a rászorulóknak.

Az Operettszínház nevében egy nyakék, egy fülbevaló és egy legyező került kalapács alá,

az értékes kiegészítők közül pedig a nyakék – melyet Fischl Mónika közel 20 évig hordott a Csárdáskirálynőben – már el is kelt.

Szerényi László az autistákat és családjaikat szeretné segíteni oly módon, hogy 10 darab tabletet adományozott a rászorulókat támogató Együtt az Autistákért Alapítvány részére, valamint a járvány elleni védekezés segítésére közel 5000 maszkot vitt különböző kórházakba.

Az alapítványnak felajánlott informatikai eszközök különösen nagy segítséget jelentenek a szervezet számára, hiszen a megértés és elfogadás mellett az egyik legfontosabb célkitűzésük az edukáció.

Nem csupán egy kampány részeként adakoznak a művészek, hanem önálló kezdeményezésekkel is próbálják meghittebbé varázsolni mások ünnepét. Dolhai Attila és Janza Kata egy ünnepi koncerttel szeretné szebbé tenni a kórházi dolgozók karácsonyát, ezért

december 25-én és 26-án ingyenesen elérhetővé teszik a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, valamint a Heim Pál Gyermekkórház orvosai és ápolói számára azt a felvételt, amelyet az érdeklődők négy alkalommal is láthattak decemberben.

„Hagyomány, hogy Katával minden adventi időszakban ünnepi koncerteket adunk, a tavalyi utolsót pedig rögzítettük, eredetileg csak magunknak, hogy legyen róla egy emlékünk” – mondta el a Fideliónak Dolhai Attila, hozzátéve, hogy örül annak, hogy ebben a kialakult pandémiás helyzetben legalább ilyenformán el tudnak jutni az emberekhez, ha az élő találkozás most nem is lehetséges.

„Profi kamerákkal, kiváló minőségben vettük fel a nagykanizsai koncertet, a felvétel pedig végül úgy került a nézők elé, hogy visszaadja azt a hangulatot, meghittséget és ránk jellemző humort, ami a személyes találkozásnál megvolt, miközben igazi érték tud lenni képernyőn keresztül is” – tette hozzá Janza Kata, aki azonnal igent mondott, amikor Attila megkereste a jótékonysági koncert ötletével.

„Lenyűgöző az a munka, és emberfeletti, amit véghezvittek a kórházi dolgozók az elmúlt hónapokban.”

A felajánlásban nagy szerepe volt Attila feleségének is, az ő kezdeményezésére keresték meg a két érintett kórházat, amelyekhez személyes kötődésük is van, hiszen barátaik, rokonaik is dolgoznak ezekben az intézményekben. A művészek azt remélik, hogy a felvétellel egy kicsit hozzájárulhatnak a kórházi dolgozók karácsonyának hangulatához, és az élmény néhány percre kiszakítja őket a mindennapok forgatagából.

Czikora István László maga is egy állami intézetből indulva hódította meg Magyarország színpadait, és küldetésének tekinti, hogy segítse azokat a gyerekeket, akik az övéhez hasonló helyzetből kezdik az életet. Évente átlagosan 20 jótékonysági koncertet szervez, különös figyelmet fordítva a húsvéti és karácsonyi időszakra.

Idén a Fészek Alapítvány segítségével jönnek létre azok a Zoomos koncertek, amelyek a mélyszegénységben, gyermekotthonban vagy javítóintézetben élő gyerekek társadalomba való integrálását és az agresszió kiűzését tűzik ki célul.

A zenés foglalkozásokon – amelyek egy hároméves, Szavak nélkül címet viselő pedagógiai program részeként jönnek létre – minden korosztály képviselteti magát, és 0-26 éves korig, csoportokra bontva ismerkednek meg önmagukkal és a zene világával.

„A második évben járunk, és már eljutottunk oda, hogy az önbizalmuk helyre került, ezáltal pedig mások felé is nyitottabbak. Az interaktív koncertek ráadásul lehetőséget adnak arra, hogy visszajelzést kapjak a fiataloktól és együtt ismerkedhessünk a zenével.”

 

A program sikerességét és motiváló erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy László több növendéke is elkezdett a zene irányába orientálódni, sőt van olyan kisgyerek is, aki operaénekes szeretne lenni.

„Minden gyerek tehetséges valamiben, de a zene az a terület, amiben a legkönnyebben lehet fejlődni. És ha valaki gyors sikert ér el valamiben, akkor más irányban – például a matematika területén – is önbizalmat kap.

A zene képes mindenkinek a lelkét lecsupaszítani kisgyerekké.”

Fejléckép: Budapesti Operettszínház (forrás: Budapesti Operettszínház / Facebook)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Zenés színház gyász

Elhunyt Petheő Zsolt korrepetitor

A zongoraművész-tanárt életének 87. évében érte a halál. Munkásságáért 1991-ben Komor Vilmos-emlékplakettel tüntették ki.
Zenés színház ajánló

A kőszínházi évad végével rögtön elstartol a Szegedi Szabadtéri Játékok, már épül a Dóm téri színpad

A Dóm tér nyári programja a Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertje mellett zenei gálát és musicaleket, köztük egy ősbemutatót kínál az érdeklődőknek, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a koncerteké lesz a főszerep, de a színházszerető nézőknek is lesz miből válogatni. 
Zenés színház interjú

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.