Zenés színház

A művészet erejével a jó ügyekért

2020.12.24. 17:35
Ajánlom
Nehéz, lemondásokkal teli év áll mögöttünk, a járvány és annak következményei pedig mindenkit – kisebb vagy nagyobb mértékben – érintenek. Karácsony közeledtével azonban egy pillanatra megállunk, hogy számot vessünk az elmúlt időszakkal, és ha csak néhány estére is, de nyugalom költözzön a szívünkbe. A Budapesti Operettszínház művészei közül jó páran erejükön felül is azon dolgoznak, hogy szebbé tegyék azoknak az embereknek az ünnepét, akiknek a legnagyobb szüksége van ilyenkor egy segítő kézre.

Az ország talán legnagyobb jótékonysági akciójába, a közmédia által szervezett Jónak lenni jó kampányba a színház két művésze, Fischl Mónika és Szerényi László is bekapcsolódott, relikviákat, illetve a mindennapi életben elengedhetetlen eszközöket ajánlva fel a rászorulóknak.

Az Operettszínház nevében egy nyakék, egy fülbevaló és egy legyező került kalapács alá,

az értékes kiegészítők közül pedig a nyakék – melyet Fischl Mónika közel 20 évig hordott a Csárdáskirálynőben – már el is kelt.

Szerényi László az autistákat és családjaikat szeretné segíteni oly módon, hogy 10 darab tabletet adományozott a rászorulókat támogató Együtt az Autistákért Alapítvány részére, valamint a járvány elleni védekezés segítésére közel 5000 maszkot vitt különböző kórházakba.

Az alapítványnak felajánlott informatikai eszközök különösen nagy segítséget jelentenek a szervezet számára, hiszen a megértés és elfogadás mellett az egyik legfontosabb célkitűzésük az edukáció.

Nem csupán egy kampány részeként adakoznak a művészek, hanem önálló kezdeményezésekkel is próbálják meghittebbé varázsolni mások ünnepét. Dolhai Attila és Janza Kata egy ünnepi koncerttel szeretné szebbé tenni a kórházi dolgozók karácsonyát, ezért

december 25-én és 26-án ingyenesen elérhetővé teszik a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, valamint a Heim Pál Gyermekkórház orvosai és ápolói számára azt a felvételt, amelyet az érdeklődők négy alkalommal is láthattak decemberben.

„Hagyomány, hogy Katával minden adventi időszakban ünnepi koncerteket adunk, a tavalyi utolsót pedig rögzítettük, eredetileg csak magunknak, hogy legyen róla egy emlékünk” – mondta el a Fideliónak Dolhai Attila, hozzátéve, hogy örül annak, hogy ebben a kialakult pandémiás helyzetben legalább ilyenformán el tudnak jutni az emberekhez, ha az élő találkozás most nem is lehetséges.

„Profi kamerákkal, kiváló minőségben vettük fel a nagykanizsai koncertet, a felvétel pedig végül úgy került a nézők elé, hogy visszaadja azt a hangulatot, meghittséget és ránk jellemző humort, ami a személyes találkozásnál megvolt, miközben igazi érték tud lenni képernyőn keresztül is” – tette hozzá Janza Kata, aki azonnal igent mondott, amikor Attila megkereste a jótékonysági koncert ötletével.

„Lenyűgöző az a munka, és emberfeletti, amit véghezvittek a kórházi dolgozók az elmúlt hónapokban.”

A felajánlásban nagy szerepe volt Attila feleségének is, az ő kezdeményezésére keresték meg a két érintett kórházat, amelyekhez személyes kötődésük is van, hiszen barátaik, rokonaik is dolgoznak ezekben az intézményekben. A művészek azt remélik, hogy a felvétellel egy kicsit hozzájárulhatnak a kórházi dolgozók karácsonyának hangulatához, és az élmény néhány percre kiszakítja őket a mindennapok forgatagából.

Czikora István László maga is egy állami intézetből indulva hódította meg Magyarország színpadait, és küldetésének tekinti, hogy segítse azokat a gyerekeket, akik az övéhez hasonló helyzetből kezdik az életet. Évente átlagosan 20 jótékonysági koncertet szervez, különös figyelmet fordítva a húsvéti és karácsonyi időszakra.

Idén a Fészek Alapítvány segítségével jönnek létre azok a Zoomos koncertek, amelyek a mélyszegénységben, gyermekotthonban vagy javítóintézetben élő gyerekek társadalomba való integrálását és az agresszió kiűzését tűzik ki célul.

A zenés foglalkozásokon – amelyek egy hároméves, Szavak nélkül címet viselő pedagógiai program részeként jönnek létre – minden korosztály képviselteti magát, és 0-26 éves korig, csoportokra bontva ismerkednek meg önmagukkal és a zene világával.

„A második évben járunk, és már eljutottunk oda, hogy az önbizalmuk helyre került, ezáltal pedig mások felé is nyitottabbak. Az interaktív koncertek ráadásul lehetőséget adnak arra, hogy visszajelzést kapjak a fiataloktól és együtt ismerkedhessünk a zenével.”

 

A program sikerességét és motiváló erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy László több növendéke is elkezdett a zene irányába orientálódni, sőt van olyan kisgyerek is, aki operaénekes szeretne lenni.

„Minden gyerek tehetséges valamiben, de a zene az a terület, amiben a legkönnyebben lehet fejlődni. És ha valaki gyors sikert ér el valamiben, akkor más irányban – például a matematika területén – is önbizalmat kap.

A zene képes mindenkinek a lelkét lecsupaszítani kisgyerekké.”

Fejléckép: Budapesti Operettszínház (forrás: Budapesti Operettszínház / Facebook)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Zenés színház ajánló

Bradley Jaden a legismertebb musicalslágerekkel érkezik a Margitszigetre

Izgalmas estére készülhetnek a musical rajongók június 18-án, amikor Bradley Jaden, a West End színpadainak csillaga egyedülálló koncertet ad sztárvendégeivel a Margitszigeti Színházban.
Zenés színház hír

Bukarestben vendégszerepelt az Opera Manon Lescaut-produkciója

Az előadás főbb szerepeit Létay Kiss Gabriella, Pataki Adorján és Szegedi Csaba formálták meg, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Bukaresti Nemzeti Opera Énekkarát Dénes István vezényelte.
Zenés színház kritika

A klasszikus operarendezés rehabilitálása – Don Giovanni Velencében

Damiano Michieletto csaknem tizenöt évvel ezelőtti produkcióját vette elő a velencei La Fenice színház. Az igen klasszikusnak ható Don Giovanni-színrevitel május 21-i előadásán jártunk.
Zenés színház kritika

Magyar opera világhódító úton – Eötvös Péter Valuskája Regensburgban

A Regensburgi Színház mutatta be először Eötvös Péter utolsó operájának német változatát. Vajon hogyan él meg idegen környezetben egy a magyar világban ilyen mélyen gyökerező darab? A kérdésre a széria utolsó, május 11-i előadásán kerestük a választ.