Zenés színház

A művészet erejével a jó ügyekért

2020.12.24. 17:35
Ajánlom
Nehéz, lemondásokkal teli év áll mögöttünk, a járvány és annak következményei pedig mindenkit – kisebb vagy nagyobb mértékben – érintenek. Karácsony közeledtével azonban egy pillanatra megállunk, hogy számot vessünk az elmúlt időszakkal, és ha csak néhány estére is, de nyugalom költözzön a szívünkbe. A Budapesti Operettszínház művészei közül jó páran erejükön felül is azon dolgoznak, hogy szebbé tegyék azoknak az embereknek az ünnepét, akiknek a legnagyobb szüksége van ilyenkor egy segítő kézre.

Az ország talán legnagyobb jótékonysági akciójába, a közmédia által szervezett Jónak lenni jó kampányba a színház két művésze, Fischl Mónika és Szerényi László is bekapcsolódott, relikviákat, illetve a mindennapi életben elengedhetetlen eszközöket ajánlva fel a rászorulóknak.

Az Operettszínház nevében egy nyakék, egy fülbevaló és egy legyező került kalapács alá,

az értékes kiegészítők közül pedig a nyakék – melyet Fischl Mónika közel 20 évig hordott a Csárdáskirálynőben – már el is kelt.

Szerényi László az autistákat és családjaikat szeretné segíteni oly módon, hogy 10 darab tabletet adományozott a rászorulókat támogató Együtt az Autistákért Alapítvány részére, valamint a járvány elleni védekezés segítésére közel 5000 maszkot vitt különböző kórházakba.

Az alapítványnak felajánlott informatikai eszközök különösen nagy segítséget jelentenek a szervezet számára, hiszen a megértés és elfogadás mellett az egyik legfontosabb célkitűzésük az edukáció.

Nem csupán egy kampány részeként adakoznak a művészek, hanem önálló kezdeményezésekkel is próbálják meghittebbé varázsolni mások ünnepét. Dolhai Attila és Janza Kata egy ünnepi koncerttel szeretné szebbé tenni a kórházi dolgozók karácsonyát, ezért

december 25-én és 26-án ingyenesen elérhetővé teszik a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, valamint a Heim Pál Gyermekkórház orvosai és ápolói számára azt a felvételt, amelyet az érdeklődők négy alkalommal is láthattak decemberben.

„Hagyomány, hogy Katával minden adventi időszakban ünnepi koncerteket adunk, a tavalyi utolsót pedig rögzítettük, eredetileg csak magunknak, hogy legyen róla egy emlékünk” – mondta el a Fideliónak Dolhai Attila, hozzátéve, hogy örül annak, hogy ebben a kialakult pandémiás helyzetben legalább ilyenformán el tudnak jutni az emberekhez, ha az élő találkozás most nem is lehetséges.

„Profi kamerákkal, kiváló minőségben vettük fel a nagykanizsai koncertet, a felvétel pedig végül úgy került a nézők elé, hogy visszaadja azt a hangulatot, meghittséget és ránk jellemző humort, ami a személyes találkozásnál megvolt, miközben igazi érték tud lenni képernyőn keresztül is” – tette hozzá Janza Kata, aki azonnal igent mondott, amikor Attila megkereste a jótékonysági koncert ötletével.

„Lenyűgöző az a munka, és emberfeletti, amit véghezvittek a kórházi dolgozók az elmúlt hónapokban.”

A felajánlásban nagy szerepe volt Attila feleségének is, az ő kezdeményezésére keresték meg a két érintett kórházat, amelyekhez személyes kötődésük is van, hiszen barátaik, rokonaik is dolgoznak ezekben az intézményekben. A művészek azt remélik, hogy a felvétellel egy kicsit hozzájárulhatnak a kórházi dolgozók karácsonyának hangulatához, és az élmény néhány percre kiszakítja őket a mindennapok forgatagából.

Czikora István László maga is egy állami intézetből indulva hódította meg Magyarország színpadait, és küldetésének tekinti, hogy segítse azokat a gyerekeket, akik az övéhez hasonló helyzetből kezdik az életet. Évente átlagosan 20 jótékonysági koncertet szervez, különös figyelmet fordítva a húsvéti és karácsonyi időszakra.

Idén a Fészek Alapítvány segítségével jönnek létre azok a Zoomos koncertek, amelyek a mélyszegénységben, gyermekotthonban vagy javítóintézetben élő gyerekek társadalomba való integrálását és az agresszió kiűzését tűzik ki célul.

A zenés foglalkozásokon – amelyek egy hároméves, Szavak nélkül címet viselő pedagógiai program részeként jönnek létre – minden korosztály képviselteti magát, és 0-26 éves korig, csoportokra bontva ismerkednek meg önmagukkal és a zene világával.

„A második évben járunk, és már eljutottunk oda, hogy az önbizalmuk helyre került, ezáltal pedig mások felé is nyitottabbak. Az interaktív koncertek ráadásul lehetőséget adnak arra, hogy visszajelzést kapjak a fiataloktól és együtt ismerkedhessünk a zenével.”

 

A program sikerességét és motiváló erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy László több növendéke is elkezdett a zene irányába orientálódni, sőt van olyan kisgyerek is, aki operaénekes szeretne lenni.

„Minden gyerek tehetséges valamiben, de a zene az a terület, amiben a legkönnyebben lehet fejlődni. És ha valaki gyors sikert ér el valamiben, akkor más irányban – például a matematika területén – is önbizalmat kap.

A zene képes mindenkinek a lelkét lecsupaszítani kisgyerekké.”

Fejléckép: Budapesti Operettszínház (forrás: Budapesti Operettszínház / Facebook)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Vizuál

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.
Zenés színház ajánló

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!
Zenés színház interjú

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.
Zenés színház gyász

71 évesen elhunyt Maria Ewing operaénekes

1997-ben vonult vissza a színpadtól, de önálló esteken később is fellépet. Január 9-én, 71 éves korában hunyt el detroiti otthonában – számolt be róla a BBC.
Zenés színház interjú

Kegyetlen szépség a színpadon – interjú Sándor Péterrel

Sándor Péter decemberben még Koksz, a bajkeverő sárkány bőrébe bújva igyekezett eljutni Amerikába, hamarosan azonban Valmont vikomtként hódítja meg a szíveket Pierre Choderlos de Laclos regényének adaptációjában, a Veszedelmes viszonyokban. Szerelemről, nárcizmusról és legutóbbi bemutatójáról, a Rozsda Lovag és Fránya Fridáról beszélgettünk.