Zenés színház

A művészet erejével a rászorulókért

2020.12.24. 17:35
Ajánlom
Nehéz, lemondásokkal teli év áll mögöttünk, a járvány és annak következményei pedig mindenkit – kisebb vagy nagyobb mértékben – érintenek. Karácsony közeledtével azonban egy pillanatra megállunk, hogy számot vessünk az elmúlt időszakkal, és ha csak néhány estére is, de nyugalom költözzön a szívünkbe. A Budapesti Operettszínház művészei közül jó páran erejükön felül is azon dolgoznak, hogy szebbé tegyék azoknak az embereknek az ünnepét, akiknek a legnagyobb szüksége van ilyenkor egy segítő kézre.

Az ország talán legnagyobb jótékonysági akciójába, a közmédia által szervezett Jónak lenni jó kampányba a színház két művésze, Fischl Mónika és Szerényi László is bekapcsolódott, relikviákat, illetve a mindennapi életben elengedhetetlen eszközöket ajánlva fel a rászorulóknak.

Az Operettszínház nevében egy nyakék, egy fülbevaló és egy legyező került kalapács alá,

az értékes kiegészítők közül pedig a nyakék – melyet Fischl Mónika közel 20 évig hordott a Csárdáskirálynőben – már el is kelt.

Szerényi László az autistákat és családjaikat szeretné segíteni oly módon, hogy 10 darab tabletet adományozott a rászorulókat támogató Együtt az Autistákért Alapítvány részére, valamint a járvány elleni védekezés segítésére közel 5000 maszkot vitt különböző kórházakba.

Az alapítványnak felajánlott informatikai eszközök különösen nagy segítséget jelentenek a szervezet számára, hiszen a megértés és elfogadás mellett az egyik legfontosabb célkitűzésük az edukáció.

Nem csupán egy kampány részeként adakoznak a művészek, hanem önálló kezdeményezésekkel is próbálják meghittebbé varázsolni mások ünnepét. Dolhai Attila és Janza Kata egy ünnepi koncerttel szeretné szebbé tenni a kórházi dolgozók karácsonyát, ezért

december 25-én és 26-án ingyenesen elérhetővé teszik a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, valamint a Heim Pál Gyermekkórház orvosai és ápolói számára azt a felvételt, amelyet az érdeklődők négy alkalommal is láthattak decemberben.

„Hagyomány, hogy Katával minden adventi időszakban ünnepi koncerteket adunk, a tavalyi utolsót pedig rögzítettük, eredetileg csak magunknak, hogy legyen róla egy emlékünk” – mondta el a Fideliónak Dolhai Attila, hozzátéve, hogy örül annak, hogy ebben a kialakult pandémiás helyzetben legalább ilyenformán el tudnak jutni az emberekhez, ha az élő találkozás most nem is lehetséges.

„Profi kamerákkal, kiváló minőségben vettük fel a nagykanizsai koncertet, a felvétel pedig végül úgy került a nézők elé, hogy visszaadja azt a hangulatot, meghittséget és ránk jellemző humort, ami a személyes találkozásnál megvolt, miközben igazi érték tud lenni képernyőn keresztül is” – tette hozzá Janza Kata, aki azonnal igent mondott, amikor Attila megkereste a jótékonysági koncert ötletével.

„Lenyűgöző az a munka, és emberfeletti, amit véghezvittek a kórházi dolgozók az elmúlt hónapokban.”

A felajánlásban nagy szerepe volt Attila feleségének is, az ő kezdeményezésére keresték meg a két érintett kórházat, amelyekhez személyes kötődésük is van, hiszen barátaik, rokonaik is dolgoznak ezekben az intézményekben. A művészek azt remélik, hogy a felvétellel egy kicsit hozzájárulhatnak a kórházi dolgozók karácsonyának hangulatához, és az élmény néhány percre kiszakítja őket a mindennapok forgatagából.

Czikora István László maga is egy állami intézetből indulva hódította meg Magyarország színpadait, és küldetésének tekinti, hogy segítse azokat a gyerekeket, akik az övéhez hasonló helyzetből kezdik az életet. Évente átlagosan 20 jótékonysági koncertet szervez, különös figyelmet fordítva a húsvéti és karácsonyi időszakra.

Idén a Fészek Alapítvány segítségével jönnek létre azok a Zoomos koncertek, amelyek a mélyszegénységben, gyermekotthonban vagy javítóintézetben élő gyerekek társadalomba való integrálását és az agresszió kiűzését tűzik ki célul.

A zenés foglalkozásokon – amelyek egy hároméves, Szavak nélkül címet viselő pedagógiai program részeként jönnek létre – minden korosztály képviselteti magát, és 0-26 éves korig, csoportokra bontva ismerkednek meg önmagukkal és a zene világával.

„A második évben járunk, és már eljutottunk oda, hogy az önbizalmuk helyre került, ezáltal pedig mások felé is nyitottabbak. Az interaktív koncertek ráadásul lehetőséget adnak arra, hogy visszajelzést kapjak a fiataloktól és együtt ismerkedhessünk a zenével.”

 

A program sikerességét és motiváló erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy László több növendéke is elkezdett a zene irányába orientálódni, sőt van olyan kisgyerek is, aki operaénekes szeretne lenni.

„Minden gyerek tehetséges valamiben, de a zene az a terület, amiben a legkönnyebben lehet fejlődni. És ha valaki gyors sikert ér el valamiben, akkor más irányban – például a matematika területén – is önbizalmat kap.

A zene képes mindenkinek a lelkét lecsupaszítani kisgyerekké.”

Fejléckép: Budapesti Operettszínház (forrás: Budapesti Operettszínház / Facebook)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Agyhullámok zenéje – interjú Somogyi Szilárddal

A Pendragon-legenda és az Abigél után új előadással bővül a Budapesti Operettszínház online repertoárja. A Virágot Algernonnak 2015-ben hódította meg a Raktárszínház színpadát, az előadás rendezőjével Somogyi Szilárddal a felvétel körülményeiről, a jelenről és a következő produkcióról beszélgettünk.
Zenés színház gyász

Elhunyt Palcsó Sándor operaénekes

A kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekest, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagját 91 éves korában érte a halál.
Zenés színház hír

Az autósmozik mintájára autósszínházat terveznek Manchesterben

Musical koncertekkel indulna a nyári színházi szezon Manchesterben, ahol mindenki élőben, de biztonságban, a saját autójában ülve élvezhetné az előadásokat.
Zenés színház ajánló

Börtöndráma az Operaházban

A megrázó erejű Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című Jake Heggie-operával folytatódik az Opera Otthonra fizetős streamsorozata. Az Almási-Tóth András rendezte produkció szombaton Meláth Andrea és Sólyom-Nagy Máté főszereplésével látható.
Zenés színház magazin

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.