Zenés színház

A művészet erejével a rászorulókért

2020.12.24. 17:35
Ajánlom
Nehéz, lemondásokkal teli év áll mögöttünk, a járvány és annak következményei pedig mindenkit – kisebb vagy nagyobb mértékben – érintenek. Karácsony közeledtével azonban egy pillanatra megállunk, hogy számot vessünk az elmúlt időszakkal, és ha csak néhány estére is, de nyugalom költözzön a szívünkbe. A Budapesti Operettszínház művészei közül jó páran erejükön felül is azon dolgoznak, hogy szebbé tegyék azoknak az embereknek az ünnepét, akiknek a legnagyobb szüksége van ilyenkor egy segítő kézre.

Az ország talán legnagyobb jótékonysági akciójába, a közmédia által szervezett Jónak lenni jó kampányba a színház két művésze, Fischl Mónika és Szerényi László is bekapcsolódott, relikviákat, illetve a mindennapi életben elengedhetetlen eszközöket ajánlva fel a rászorulóknak.

Az Operettszínház nevében egy nyakék, egy fülbevaló és egy legyező került kalapács alá,

az értékes kiegészítők közül pedig a nyakék – melyet Fischl Mónika közel 20 évig hordott a Csárdáskirálynőben – már el is kelt.

Szerényi László az autistákat és családjaikat szeretné segíteni oly módon, hogy 10 darab tabletet adományozott a rászorulókat támogató Együtt az Autistákért Alapítvány részére, valamint a járvány elleni védekezés segítésére közel 5000 maszkot vitt különböző kórházakba.

Az alapítványnak felajánlott informatikai eszközök különösen nagy segítséget jelentenek a szervezet számára, hiszen a megértés és elfogadás mellett az egyik legfontosabb célkitűzésük az edukáció.

Nem csupán egy kampány részeként adakoznak a művészek, hanem önálló kezdeményezésekkel is próbálják meghittebbé varázsolni mások ünnepét. Dolhai Attila és Janza Kata egy ünnepi koncerttel szeretné szebbé tenni a kórházi dolgozók karácsonyát, ezért

december 25-én és 26-án ingyenesen elérhetővé teszik a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, valamint a Heim Pál Gyermekkórház orvosai és ápolói számára azt a felvételt, amelyet az érdeklődők négy alkalommal is láthattak decemberben.

„Hagyomány, hogy Katával minden adventi időszakban ünnepi koncerteket adunk, a tavalyi utolsót pedig rögzítettük, eredetileg csak magunknak, hogy legyen róla egy emlékünk” – mondta el a Fideliónak Dolhai Attila, hozzátéve, hogy örül annak, hogy ebben a kialakult pandémiás helyzetben legalább ilyenformán el tudnak jutni az emberekhez, ha az élő találkozás most nem is lehetséges.

„Profi kamerákkal, kiváló minőségben vettük fel a nagykanizsai koncertet, a felvétel pedig végül úgy került a nézők elé, hogy visszaadja azt a hangulatot, meghittséget és ránk jellemző humort, ami a személyes találkozásnál megvolt, miközben igazi érték tud lenni képernyőn keresztül is” – tette hozzá Janza Kata, aki azonnal igent mondott, amikor Attila megkereste a jótékonysági koncert ötletével.

„Lenyűgöző az a munka, és emberfeletti, amit véghezvittek a kórházi dolgozók az elmúlt hónapokban.”

A felajánlásban nagy szerepe volt Attila feleségének is, az ő kezdeményezésére keresték meg a két érintett kórházat, amelyekhez személyes kötődésük is van, hiszen barátaik, rokonaik is dolgoznak ezekben az intézményekben. A művészek azt remélik, hogy a felvétellel egy kicsit hozzájárulhatnak a kórházi dolgozók karácsonyának hangulatához, és az élmény néhány percre kiszakítja őket a mindennapok forgatagából.

Czikora István László maga is egy állami intézetből indulva hódította meg Magyarország színpadait, és küldetésének tekinti, hogy segítse azokat a gyerekeket, akik az övéhez hasonló helyzetből kezdik az életet. Évente átlagosan 20 jótékonysági koncertet szervez, különös figyelmet fordítva a húsvéti és karácsonyi időszakra.

Idén a Fészek Alapítvány segítségével jönnek létre azok a Zoomos koncertek, amelyek a mélyszegénységben, gyermekotthonban vagy javítóintézetben élő gyerekek társadalomba való integrálását és az agresszió kiűzését tűzik ki célul.

A zenés foglalkozásokon – amelyek egy hároméves, Szavak nélkül címet viselő pedagógiai program részeként jönnek létre – minden korosztály képviselteti magát, és 0-26 éves korig, csoportokra bontva ismerkednek meg önmagukkal és a zene világával.

„A második évben járunk, és már eljutottunk oda, hogy az önbizalmuk helyre került, ezáltal pedig mások felé is nyitottabbak. Az interaktív koncertek ráadásul lehetőséget adnak arra, hogy visszajelzést kapjak a fiataloktól és együtt ismerkedhessünk a zenével.”

 

A program sikerességét és motiváló erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy László több növendéke is elkezdett a zene irányába orientálódni, sőt van olyan kisgyerek is, aki operaénekes szeretne lenni.

„Minden gyerek tehetséges valamiben, de a zene az a terület, amiben a legkönnyebben lehet fejlődni. És ha valaki gyors sikert ér el valamiben, akkor más irányban – például a matematika területén – is önbizalmat kap.

A zene képes mindenkinek a lelkét lecsupaszítani kisgyerekké.”

Fejléckép: Budapesti Operettszínház (forrás: Budapesti Operettszínház / Facebook)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.
Jazz/World

„Fúvom az énekem” - a Hajdu Klára Quartet új lemezre készül

A következő év elején jelenik meg a Hajdu Klára jazz díva legújabb lemeze, amelynek zenei világa az énekesnő gyerekkori zenei élményeiből és a magyar népdalkincsből építkezik.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.
Zenés színház ajánló

Ki lesz a vadak ura? – Új családi musical a láthatáron!

A TBG Production és a Soproni Petőfi Színház a Tesla musical alkotóinak közreműködésével bemutatja: a Vadak Ura – The Covenant musical show-t.
Zenés színház hír

Musical az ártatlanság koráról – a Nine premierjével indul az Operettszínház új évada

Közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Budapesti Operettszínház új bemutatójának szereplői. A Nine-Kilenc Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című filmje alapján készül Balázs Zoltán rendezésében.
Zenés színház kritika

Sanzon-szerelmek Pokorny Liával

Hányféle szerelem létezik? És melyik az igazi? Ismerős helyzetek, valódi drámák és félve elsuttogott vallomások váltják egymást a Centrál Színházban, Pokorny Lia zenés estjén, amely több, mint sanzonokká formált érzelmek kavalkádja: önmagunkkal való szembenézés.
Zenés színház ajánló

Mitől működik egy házasság? – II. János Pál pápa darabja az Opera Eiffel Műhelyházában sejteti a választ

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című darabját Krzysztof Penderecki zenéjével és székesfehérvári Vörösmarty Színházzal együttműködésben mutatja be 2021. szeptember 8-án a Magyar Állami Operaház.