Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

2021.04.09. 16:00
Ajánlom
Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.

Annyi csúsztatást azért mégis megengedett magának Howard Lindsay és Russel Crouse, hogy Maria és Georg találkozását tíz évvel későbbre helyezték, amikor is a valóságban már házasok voltak és két saját gyerekük volt. A darab megírásához ihletforrásként Maria önéletrajzi kötetéhez nyúltak, amit az énekesnő a barátai unszolására adatott ki 1949-ben, őszintén beszélve a náci megszállás elől menekülő családról, tragédiákról, valamint az amerikai letelepedésről.

Maria története a musical szerint csak ott vesz fordulatot, amikor nevelőnő lesz a Trapp-családnál, ugyanis a darabot belengő derű és életigenlés, valamint a műfaj szabályrendszere kevésbé engedi meg a bántalmazó nagybácsi elől menekülő lány előéletének árnyalt bemutatását. Pedig a szülők elvesztése, valamint a folyamatos elutasítások jelentős szerepet játszottak abban, hogy Maria 1924-ben apácának állt, és abban is, hogy nem tudott beilleszkedni a közösségbe.

Lt_Geo_Von_Trapp_LCCN2014699117_cropped-114254.jpg

Az igazi Georg von Trapp (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Georg Ludwig Ritter von Trapp személye a maga szigorával viszont tökéletesen működik a történetben, hiszen ellentétet képez azzal a gondtalan világgal szemben, amibe a gyerekek és nevelőjük a dalokon keresztül belemerülnek. A katonás fegyelem ilyenformán történő ábrázolása nem egyedülálló a musicalirodalomban, többek között egy másik sikerdarab, a Mary Poppins Mr. Bankse is ezt a rettegett figurát jeleníti meg.

Von Trapp kapitány alakja azonban cseppet sincs elrajzolva.

Az osztrák származású tengerészt nem véletlenül tartják az első világháború legeredményesebb osztrák-magyar tengeralattjáró-kapitányának, helyzetfelismerő képessége és tartása alkalmassá tette egy flotta vezetésére.

Von Trapp már 14 éves korától haditengerésznek tanult, és a akadémia elvégzése után külföldi tanulmányutakon képezte tovább magát. 1900-tól egy páncélos cirkálón szolgált, 1909-ben pedig fregatthadnagyként elsőként jelentkezett az újonnan alakuló tengeralattjáró-flottához. Bár élete a katonaság volt, miután összeházasodott Agathe Whiteheaddel (aki a torpedó feltalálójának unokája volt), az Isztriai-félszigetre költöztek.

Az első világháború azonban nem kerülhette el a családot, a házaspár hét gyerekéből öt már Agathe édesanyjának otthonában született. Von Trapp közben parancsnokként irányította az egységeket, a háborúban vezetett sikeres hadjáratokért később számos kitüntetéssel jutalmazták. Bár jogosult lett volna a bárói címre is, a titulust soha nem kapta meg.

Nemcsak a harctéren, otthon is katonás rend uralkodott a Trapp-családban, a szigor és a fegyelem pedig már-már az elviselhetetlenségig fokozódott, amikor Agathe 1922-ben skarlátban meghalt.

A munkába temetkező von Trapp – aki időközben áttette székhelyét a Salzburg melletti Aigenbe – nem tudta volna egyedül vezetni a háztartást, ezért középső lánya mellé tanítót fogadott. Így került a házhoz 1925-ben Maria Augusta Kutschera, aki derűt hozott a család életébe. Von Trapp két évvel később feleségül vette, és két saját gyerekük született. A ház az egyre érezhető válság és nehézségek ellenére énekléstől volt hangos, és bár a musical szerint a nevelő titokban énekel a gyerekekkel, a valóságban Georg mindenről tudott.

A Trapp Family Singers énekel

Egy banki csődeljárás miatt 1935-ben a vagyonuk nagy részét elvesztették, Maria ekkor ajánlotta fel férjének, hogy a helyi káplán, Franz Wasner irányításával szervezzenek énekkart Trapp Kamarakórus néven. A kezdeményezés annyira sikeres lett, hogy 1937-ben még egy népdaléneklési versenyt is megnyertek.

A valóság és fikció ezen a ponton elválik, ugyanis

míg a musical szerint a család az eredményhirdetéskor már Svájc felé menekül, valójában Trapp csak 1939-ben hagyta el végleg az országot,

miután visszautasította, hogy kórusuk fellépjen Adolf Hitler születésnapján. Először Olaszországban koncerteztek, majd az Egyesült Államokba utazva letelepedtek, a kar pedig hamar óriási hírnévre tett szert.

A Trapp-család életéből készült Broadway-darabot 12 évvel Georg von Trapp halála után, 1959-ben mutatták be, 1964-ben pedig már a vásznon is láthatták a nézők. A film előkészítéséből maga Maria is kivette a részét, ő tanította meg Julie Andrewst jódlizni. 

Fejléckép: Christopher Plummer és Julie Andrews a film forgatásán (forrás: Wikipédia)

Christopher Plummer a zongora mellől szórakoztatta kollégáit a forgatási szünetekben

Kapcsolódó

Christopher Plummer a zongora mellől szórakoztatta kollégáit a forgatási szünetekben

Kevesen tudják, hogy fiatalkorában klasszikus zongoraművésznek készült, végül a színház világa csábította el. Amikor csak tehette, a billentyűkhöz ült, A muzsika hangja forgatási napjai után késő éjszakáig játszott a többieknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Zenés színház játékszín

„Foglalkoztat, mozgat, ami új” – Szente Vajk krimijével indul a június a Játékszínben

Egy katamaránra álmodta meg első krimijét Szente Vajk, aki Galambos Attilával közösen jegyzi a Dominógyilkosság című bűnügyi történetet.
Zenés színház gyász

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház hír

Erőt adó gesztus - Szemenyei János és Horgas Ádám új klippel adózik az egészségügyi dolgozók munkája előtt

A Szegedi Nemzeti Színház produkciójaként mutatja be Szemenyei János és Horgas Ádám legújabb a Lélegzet börtönében című videóklipjét. A klipet május 15-től lehet megtekinteni a színház közösségi média csatornáin.
Zenés színház gyász

Elhunyt Demény Attila, a Kolozsvári Magyar Opera főrendezője

Demény Attila zeneszerző, Nádasdy-díjas operarendező, karmester, zongoraművész, fesztiválszervező, a kolozsvári operastúdió egykori alapítója 66 éves korában, 2021. május 11-én hunyt el. A hírt Szilágyi Enikő színésznő osztotta meg közösségi oldalán.