Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

2021.04.09. 16:00
Ajánlom
Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.

Annyi csúsztatást azért mégis megengedett magának Howard Lindsay és Russel Crouse, hogy Maria és Georg találkozását tíz évvel későbbre helyezték, amikor is a valóságban már házasok voltak és két saját gyerekük volt. A darab megírásához ihletforrásként Maria önéletrajzi kötetéhez nyúltak, amit az énekesnő a barátai unszolására adatott ki 1949-ben, őszintén beszélve a náci megszállás elől menekülő családról, tragédiákról, valamint az amerikai letelepedésről.

Maria története a musical szerint csak ott vesz fordulatot, amikor nevelőnő lesz a Trapp-családnál, ugyanis a darabot belengő derű és életigenlés, valamint a műfaj szabályrendszere kevésbé engedi meg a bántalmazó nagybácsi elől menekülő lány előéletének árnyalt bemutatását. Pedig a szülők elvesztése, valamint a folyamatos elutasítások jelentős szerepet játszottak abban, hogy Maria 1924-ben apácának állt, és abban is, hogy nem tudott beilleszkedni a közösségbe.

Lt_Geo_Von_Trapp_LCCN2014699117_cropped-114254.jpg

Az igazi Georg von Trapp (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Georg Ludwig Ritter von Trapp személye a maga szigorával viszont tökéletesen működik a történetben, hiszen ellentétet képez azzal a gondtalan világgal szemben, amibe a gyerekek és nevelőjük a dalokon keresztül belemerülnek. A katonás fegyelem ilyenformán történő ábrázolása nem egyedülálló a musicalirodalomban, többek között egy másik sikerdarab, a Mary Poppins Mr. Bankse is ezt a rettegett figurát jeleníti meg.

Von Trapp kapitány alakja azonban cseppet sincs elrajzolva.

Az osztrák származású tengerészt nem véletlenül tartják az első világháború legeredményesebb osztrák-magyar tengeralattjáró-kapitányának, helyzetfelismerő képessége és tartása alkalmassá tette egy flotta vezetésére.

Von Trapp már 14 éves korától haditengerésznek tanult, és a akadémia elvégzése után külföldi tanulmányutakon képezte tovább magát. 1900-tól egy páncélos cirkálón szolgált, 1909-ben pedig fregatthadnagyként elsőként jelentkezett az újonnan alakuló tengeralattjáró-flottához. Bár élete a katonaság volt, miután összeházasodott Agathe Whiteheaddel (aki a torpedó feltalálójának unokája volt), az Isztriai-félszigetre költöztek.

Az első világháború azonban nem kerülhette el a családot, a házaspár hét gyerekéből öt már Agathe édesanyjának otthonában született. Von Trapp közben parancsnokként irányította az egységeket, a háborúban vezetett sikeres hadjáratokért később számos kitüntetéssel jutalmazták. Bár jogosult lett volna a bárói címre is, a titulust soha nem kapta meg.

Nemcsak a harctéren, otthon is katonás rend uralkodott a Trapp-családban, a szigor és a fegyelem pedig már-már az elviselhetetlenségig fokozódott, amikor Agathe 1922-ben skarlátban meghalt.

A munkába temetkező von Trapp – aki időközben áttette székhelyét a Salzburg melletti Aigenbe – nem tudta volna egyedül vezetni a háztartást, ezért középső lánya mellé tanítót fogadott. Így került a házhoz 1925-ben Maria Augusta Kutschera, aki derűt hozott a család életébe. Von Trapp két évvel később feleségül vette, és két saját gyerekük született. A ház az egyre érezhető válság és nehézségek ellenére énekléstől volt hangos, és bár a musical szerint a nevelő titokban énekel a gyerekekkel, a valóságban Georg mindenről tudott.

A Trapp Family Singers énekel

Egy banki csődeljárás miatt 1935-ben a vagyonuk nagy részét elvesztették, Maria ekkor ajánlotta fel férjének, hogy a helyi káplán, Franz Wasner irányításával szervezzenek énekkart Trapp Kamarakórus néven. A kezdeményezés annyira sikeres lett, hogy 1937-ben még egy népdaléneklési versenyt is megnyertek.

A valóság és fikció ezen a ponton elválik, ugyanis

míg a musical szerint a család az eredményhirdetéskor már Svájc felé menekül, valójában Trapp csak 1939-ben hagyta el végleg az országot,

miután visszautasította, hogy kórusuk fellépjen Adolf Hitler születésnapján. Először Olaszországban koncerteztek, majd az Egyesült Államokba utazva letelepedtek, a kar pedig hamar óriási hírnévre tett szert.

A Trapp-család életéből készült Broadway-darabot 12 évvel Georg von Trapp halála után, 1959-ben mutatták be, 1964-ben pedig már a vásznon is láthatták a nézők. A film előkészítéséből maga Maria is kivette a részét, ő tanította meg Julie Andrewst jódlizni. 

Fejléckép: Christopher Plummer és Julie Andrews a film forgatásán (forrás: Wikipédia)

Christopher Plummer a zongora mellől szórakoztatta kollégáit a forgatási szünetekben

Kapcsolódó

Christopher Plummer a zongora mellől szórakoztatta kollégáit a forgatási szünetekben

Kevesen tudják, hogy fiatalkorában klasszikus zongoraművésznek készült, végül a színház világa csábította el. Amikor csak tehette, a billentyűkhöz ült, A muzsika hangja forgatási napjai után késő éjszakáig játszott a többieknek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Zenés színház ajánló

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Zenés színház gyász

Elhunyt Petheő Zsolt korrepetitor

A zongoraművész-tanárt életének 87. évében érte a halál. Munkásságáért 1991-ben Komor Vilmos-emlékplakettel tüntették ki.
Zenés színház ajánló

A kőszínházi évad végével rögtön elstartol a Szegedi Szabadtéri Játékok, már épül a Dóm téri színpad

A Dóm tér nyári programja a Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertje mellett zenei gálát és musicaleket, köztük egy ősbemutatót kínál az érdeklődőknek, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a koncerteké lesz a főszerep, de a színházszerető nézőknek is lesz miből válogatni. 
Zenés színház interjú

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.