Zenés színház

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

2020.09.24. 14:50
Ajánlom
Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.

Az évad a héten kezdődött volna, de a Met már június 1-jén bejelentette, hogy december 31-ig kitolja a járvány miatti szünetet. A 2019/2020-as évadot a koronavírus-járvány már lerövidítette, így összességében 276 előadás marad el. Az operaház zenekarának jövő júniusra kitűzött nemzetközi turnéját is lefújták.

Sajnálattal értesítjük önöket, hogy a Metropolitan Opera a Mettel és a Lincoln Centerrel együttműködő egészségügyi szervek tanácsára meghozta azt a súlyos döntést, hogy lemondja a teljes 2020-21-es szezonját.

Tekintettel a több száz fellépőre, akik szűk, zárt helyeken kellett volna, hogy próbáljanak és fellépjenek, valamint a nagy számú közönségre úgy határoztunk, hogy addig nem biztonságos újra nyitni a Metet, amíg nem használják széles körben az oltást, nem szerezzük meg a nyájimmunistást, illetve a maszkviselés és a távolságtartás többé még egészségügyi előírás. 

Az egészségügyi szakemberek szerint ez valószínűsíthetően legalább öt-hat hónappal azt követően állhat elő, hogy a vakcina elérhetővé válik. Semmit sem szeretnénk jobban, mint visszatérni és olyan operai varázslatot létrehozni, amit csak a Metben lehet, azonban a társulatunk és a közönségünk elsőbbséget élvez."

A közleményben kiemelték, hogy a zárva tartás alatt is folytatják a Nightly Opera Streams című operaközvetítéseket, amiket hét napig ingyen, aztán bérlettel lehet megtekinteni.

Peter Gelb, a Met vezérigazgatója elmondta, hogy a pandémia kezdete óta az operaház vesztesége elérte a 154 millió dollárt (48 milliárd forintot).

A 2021/2022-es évadot a Fire Shut Up in May Bones című dzsesszdarab indítja majd jövőre, szeptember 27-én az intézmény. Az évadban hat új produkciót mutatnak be 2022. június 11-ig. A Met műsorra tűz három kortárs darabot is, köztük Matthew Aucoin Eurydicéjét és Brett Dean Hamletjét.

Címlapkép: https://www.metopera.org/

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Zenés színház

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Színház

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Rost Andrea tart ősszel mesterkurzust

A világhírű énekesnő PályaStart címmel vezet összetett képzést az ősz folyamán a Magyar Állami Operaházban, melyen operaénekes-növendékek és pályakezdő művészek tökéletesíthetik tudásukat.
Zenés színház hír

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Zenés színház interjú

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Zenés színház lapszemle

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Zenés színház kritika

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.