Zenés színház

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

2020.09.24. 14:50
Ajánlom
Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.

Az évad a héten kezdődött volna, de a Met már június 1-jén bejelentette, hogy december 31-ig kitolja a járvány miatti szünetet. A 2019/2020-as évadot a koronavírus-járvány már lerövidítette, így összességében 276 előadás marad el. Az operaház zenekarának jövő júniusra kitűzött nemzetközi turnéját is lefújták.

Sajnálattal értesítjük önöket, hogy a Metropolitan Opera a Mettel és a Lincoln Centerrel együttműködő egészségügyi szervek tanácsára meghozta azt a súlyos döntést, hogy lemondja a teljes 2020-21-es szezonját.

Tekintettel a több száz fellépőre, akik szűk, zárt helyeken kellett volna, hogy próbáljanak és fellépjenek, valamint a nagy számú közönségre úgy határoztunk, hogy addig nem biztonságos újra nyitni a Metet, amíg nem használják széles körben az oltást, nem szerezzük meg a nyájimmunistást, illetve a maszkviselés és a távolságtartás többé még egészségügyi előírás. 

Az egészségügyi szakemberek szerint ez valószínűsíthetően legalább öt-hat hónappal azt követően állhat elő, hogy a vakcina elérhetővé válik. Semmit sem szeretnénk jobban, mint visszatérni és olyan operai varázslatot létrehozni, amit csak a Metben lehet, azonban a társulatunk és a közönségünk elsőbbséget élvez."

A közleményben kiemelték, hogy a zárva tartás alatt is folytatják a Nightly Opera Streams című operaközvetítéseket, amiket hét napig ingyen, aztán bérlettel lehet megtekinteni.

Peter Gelb, a Met vezérigazgatója elmondta, hogy a pandémia kezdete óta az operaház vesztesége elérte a 154 millió dollárt (48 milliárd forintot).

A 2021/2022-es évadot a Fire Shut Up in May Bones című dzsesszdarab indítja majd jövőre, szeptember 27-én az intézmény. Az évadban hat új produkciót mutatnak be 2022. június 11-ig. A Met műsorra tűz három kortárs darabot is, köztük Matthew Aucoin Eurydicéjét és Brett Dean Hamletjét.

Címlapkép: https://www.metopera.org/

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Zenés színház interjú

Dobri Dániel: „Szavak nélkül mesélek el egy történetet”

Dobri Dániel szemtelenül fiatal és jóképű zeneszerző, zenei vezető. A József Attila Színházban most bemutatott Amadeus zenei világa is az ő „gyermeke”. Ennek kapcsán beszélgettünk színházról, muzsikáról, egy előadás létrejöttéről.
Zenés színház kult50

Szerepek csöndjében – Horváth Margit a Kult50-ben

Mindenki csak Huginak becézi. Anyaszínházának tartja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházat, de saját bőrén tapasztalta meg, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában.
Zenés színház hír

Bozsik Yvette Tündérkertet varázsol az Operett színpadára

„Az Operettszínház újabb ünnepre készül” – mondta Kiss-B. Atilla főigazgató a Marica grófnő közelgő bemutatója kapcsán. Az október 23-tól látható operettet 96 évvel ezelőtt, szinte napra pontosan ekkor mutatták be a Király Színházban, most pedig az új előadás szólistái, valamint Bozsik Yvette koreográfus-rendező, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Cziegler Balázs díszlettervező idézték meg Kálmán Imre klasszikusát.
Zenés színház kult50

Játszótárs mindenek felett – Wunderlich József a Kult50-ben

Érzékeny színpadi jelenléte és nagyfokú technikai tudása révén mindössze néhány év alatt meghatározó tagjává vált Wunderlich József a Vígszínház társulatának, ahol a nagyoktól tanulhat, a korosztályába tartozókkal pedig kísérletezve dolgozhat együtt, ami örömmel tölti el.