Zenés színház

A Operaház főigazgatója tudomásul veszi Kesselyák Gergely lemondását

2006.05.23. 00:00
Ajánlom
Tudomásul veszi Kesselyák Gergely főzeneigazgató lemondását Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház (MÁO) főigazgatója, aki erről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t. "Kesselyák Gergely főzeneigazgató úr lemondását tudomásul veszem és sajnálom, hogy a közös pályázatunkban foglalt megújulás kihívásait az egyik legnagyobb reményű magyar operakarmester nem tudta vállalni. Kesselyák Gergely karmesteri munkájára, zenei tehetségére, operarendezői munkájára és művészi kvalitásaira a Magyar Állami Operaház továbbra is számít" - írta Hegyi Árpád Jutocsa.

Kesselyák Gergely - mint a Népszabadság keddi számában olvasható - hétfőn felmondott a főigazgatónál. "Kesselyák azért adja fel posztját, mert nem ért egyet Hegyi Árpád Jutocsa modernizációs tervével" - olvasható a cikkben.

A főigazgató keddi közleményében arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2006/2007-es évad meghirdetése után folytatódik az Opera teljes körű modernizációja. Az új évadban az operaház három opera- és két balett-bemutatót tervez: 2006 decemberében a Kesselyák Gergely által rendezett Nabucco, 2007 februárjában a Mariusz Trelinski, a Lengyel Nemzeti Opera művészeti vezetője által rendezett Andre Chénier lesz látható, májusban pedig Ascher Tamás rendezésében az Özvegy Kanyóné kerül színre. Pártay Lilla május végén az Elfújta a szél balett-verzióját állítja színpadra és színre kerül egy modern balett est, fiatal koreográfusok munkájából - olvasható a közleményben.

Hegyi Jutocsa Árpád azt írta: az átfogó modernizáció feltételeinek megteremtése érdekében a vezetés megkezdte az operaház működésének átalakítását, amelynek egyik lépése az előadásszám átmenetileg 315-ről 265-re való csökkentése, az Erkel Színház felújításának előkészítése, valamint a házi színpad kialakításának megkezdése.

"A modernizáció további lépéseként felújítjuk a teljes informatikai rendszert és a MÁO honlapját. Játékrendünket is megreformáljuk. Bevezetjük a produkciós szemléleten alapuló, az eddigieknél sokkal költséghatékonyabb szisztémát, az úgynevezett blokkrendszert" - áll a közleményben.

A főigazgató kitért arra is, hogy a vezetőség tudomásul veszi a modernizációs folyamat megindulásával szemben az operaház szakszervezete és a közalkalmazotti tanácsa által kezdeményezett sztrájkot. A vezetés ugyanakkor továbbra is kiáll a gazdálkodás egyensúlyának helyreállítása, az Opera fenntartható működésének megteremtése, valamint a tehetség és a teljesítmény értékelésének megteremtése mellett. Kesselyák Gergely főzeneigazgatót az MTI-nek nem sikerült elérnie.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház hír

Lévay Szilveszter legendás musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2021 augusztusában ismét Budapestre érkezik Lévay Szilveszter és Michael Kunze darabja, a Mozart!. A Budapesti Operettszínházban évekig sikerrel futó musical ezúttal a Veszprémi Petőfi Színház vendégjátékaként tér vissza.
Zenés színház hír

Indul a SzínpadON – a Madách Színház újra online játszik

A nyári sikeres online bemutatóit követően újra jelentkezik a Madách Színház streaming szolgáltatása. A SzínpadON keretein belül ismét látható lesz az Örökké fogd a kezem és a Jövőre, veled, ugyanitt.
Zenés színház hír

Sikerrel mutatkozott be Londonban a k2 Színház

Meghívást kapott a Voila! Europe színházi fesztiválra a k2 Színház Búcsúkoncert című előadása. A sikeres bemutató után a Mozart Requimjére épülő, szöveg nélküli produkciót a független színházi előadásokat díjazó OffFest színházi díjra is jelölték.
Zenés színház hír

Pitti Katalin a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjai között

Átadták az idei év kitüntetéseit az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében Magyar Opera Napja alkalmából. A hagyományosan Erkel Ferenc születésnapján tartott ünnepségen köszöntötték az Operaház új Örökös Tagját, valamint díjazták a szakma legjelentősebb képviselőit.
Zenés színház hír

Elmarad a milánói Scala évadnyitó gálája

A milánói operaház hagyományos évadnyitó gálájára december 7-én került volna sor, azonban a járványhelyzetre való tekintettel a Scala vezetősége úgy döntött, hogy nem tartják meg az előadást.