Zenés színház

A pekingi opera nagykövetei

2011.11.16. 13:30
Ajánlom
A zenés-táncos-akrobatikus elemeket is felhasználó, egyedülálló műfaj manapság szinte csak a turisták kedvelt látványossága. Kínában azonban akadnak olyan külföldiek is, akik a Keleti Opera elkötelezett híveiként kitanulták a szakma titkait és maguk is terjesztik külföldön.

Ghaffar Pourazar, aki 1993-ban, 32 éves korában látott először pekingi opera-előadást Londonban. A számítógépes animációkkal foglalkozó fiatalemberre olyan hatást tett a produkció, hogy felhagyva addigi pályájával Pekingbe utazott, beiratkozott a műfajt oktató főiskolára, s a nála nem egy esetben tizenöt-húsz évvel fiatalabb növendékekkel együtt éveken át gyötörte magát a testet-lelket próbáló akrobatikai, ének- és színjátszási gyakorlatokkal. Végül ő lett az első nyugati ember, aki el is végezte a több éves kurzust. Időközben pedig tökéletesen elsajátította a lakosság nagy része által használt úgynevezett mandarin dialektust, a mérvadó pekingi kiejtéssel. Ezután felvételt nyert a kínai színházi akadémiára, ahol elsajátíthatta a legnehezebb hagyományos pekingi opera-figurának számító Majomkirály szerepét. 1996-ban egy pekingi nemzetközi fesztiválon Pourazar Aranysárkány-díjat kapott ezért az alakításért. Hamarosan ismertté vált a műfaj hazai közönségének körében, amely "a nagyorrú pekingi opera-színész" becenéven emlegette (a kínaiak számára főleg a külföldiek orra a feltűnő). 

E sikerek nyomán 15 színész-énekessel és zenésszel létrehozta a Nemzetközi Majomkirály Társulatot (International Monkey King Troupe), amely a világ más részein is népszerűsíteni kívánja a tipikus kínai mondahőst. Az együttes A nyugati utazás című, klasszikus pekingi operát hagyományos formában adja elő, de annak érdekében, hogy a külföldi közönség is könnyebben követhesse a cselekményt, angol nyelvű párbeszédeket iktat be. "Énekelni azonban kínaiul szeretek inkább, mivel a műfaj kevésbé vonzó angol nyelven" - mondja Pourazar, aki szerint a pekingi opera nem egyszerűen egy színpadi zenés-táncos műfaj, hanem egyben Kína nagy hagyományú kultúrájának megtestesítője is. S hogy további hidat építsen a külvilág felé, a pekingi opera stílusára alkalmazta William Shakespeare Szentivánéji álom című klasszikus darabját is.

A pekingi opera szerelmesévé vált a japán Csie Marimura is. A művésznőre 2001-ben Kaj Kö-csen (Kaige Chen) Isten veled, ágyasom! című filmje gyakorolt nagy hatást, amely az ebben a műfajban dolgozó művészek sorsát mutatta be a XX. század kínai történelmének viszontagságai közepette. Csie beiratkozott a kínai színházművészeti akadémiára, ahol megismerkedett Pourazarral is. A művésznő Japánban saját előadásában mutatja be a pekingi operát és felolvasásokon is népszerűsíti a műfajt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház gyász

89 évesen elhunyt Szabó Rózsa operaénekes

Lukács Ervin Kossuth-díjas karmester özvegye, Szabó Rózsa magánénekes halálhírét a Magyar Állami Operaház közölte.
Zenés színház gyász

Elhunyt Szalay Miklós, az Operaház egykori karigazgatója

Szalay Miklóst néhány nappal 86. születésnapja előtt érte a halál – tudatta az Operaház.
Zenés színház hír

Pályakezdő operaénekeseknek hirdet bel canto mesterkurzust és énekversenyt a Coopera

Molnár Levente Liszt-díjas bariton ötlete nyomán Musicum Laude címmel bel canto mesterkurzust hirdet a Coopera. A nyári képzést egy énekversennyel egybekötött gála zárja majd szeptemberben.
Zenés színház ajánló

Ajándék előadásokkal kedveskedik nézőinek a Madách Színház

Ismét műsorra tűzi népszerű online előadásait a Madách Színház, a zenés beszélgetéseket bárki ingyenesen megtekintheti. A SzínpadON produkciói szerda esténként láthatóak, az alkotók így szeretnének egy kis színházat visszacsempészni az emberek életébe.
Zenés színház magazin

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.