Zenés színház

A pekingi opera nagykövetei

2011.11.16. 13:30
Ajánlom
A zenés-táncos-akrobatikus elemeket is felhasználó, egyedülálló műfaj manapság szinte csak a turisták kedvelt látványossága. Kínában azonban akadnak olyan külföldiek is, akik a Keleti Opera elkötelezett híveiként kitanulták a szakma titkait és maguk is terjesztik külföldön.

Ghaffar Pourazar, aki 1993-ban, 32 éves korában látott először pekingi opera-előadást Londonban. A számítógépes animációkkal foglalkozó fiatalemberre olyan hatást tett a produkció, hogy felhagyva addigi pályájával Pekingbe utazott, beiratkozott a műfajt oktató főiskolára, s a nála nem egy esetben tizenöt-húsz évvel fiatalabb növendékekkel együtt éveken át gyötörte magát a testet-lelket próbáló akrobatikai, ének- és színjátszási gyakorlatokkal. Végül ő lett az első nyugati ember, aki el is végezte a több éves kurzust. Időközben pedig tökéletesen elsajátította a lakosság nagy része által használt úgynevezett mandarin dialektust, a mérvadó pekingi kiejtéssel. Ezután felvételt nyert a kínai színházi akadémiára, ahol elsajátíthatta a legnehezebb hagyományos pekingi opera-figurának számító Majomkirály szerepét. 1996-ban egy pekingi nemzetközi fesztiválon Pourazar Aranysárkány-díjat kapott ezért az alakításért. Hamarosan ismertté vált a műfaj hazai közönségének körében, amely "a nagyorrú pekingi opera-színész" becenéven emlegette (a kínaiak számára főleg a külföldiek orra a feltűnő). 

E sikerek nyomán 15 színész-énekessel és zenésszel létrehozta a Nemzetközi Majomkirály Társulatot (International Monkey King Troupe), amely a világ más részein is népszerűsíteni kívánja a tipikus kínai mondahőst. Az együttes A nyugati utazás című, klasszikus pekingi operát hagyományos formában adja elő, de annak érdekében, hogy a külföldi közönség is könnyebben követhesse a cselekményt, angol nyelvű párbeszédeket iktat be. "Énekelni azonban kínaiul szeretek inkább, mivel a műfaj kevésbé vonzó angol nyelven" - mondja Pourazar, aki szerint a pekingi opera nem egyszerűen egy színpadi zenés-táncos műfaj, hanem egyben Kína nagy hagyományú kultúrájának megtestesítője is. S hogy további hidat építsen a külvilág felé, a pekingi opera stílusára alkalmazta William Shakespeare Szentivánéji álom című klasszikus darabját is.

A pekingi opera szerelmesévé vált a japán Csie Marimura is. A művésznőre 2001-ben Kaj Kö-csen (Kaige Chen) Isten veled, ágyasom! című filmje gyakorolt nagy hatást, amely az ebben a műfajban dolgozó művészek sorsát mutatta be a XX. század kínai történelmének viszontagságai közepette. Csie beiratkozott a kínai színházművészeti akadémiára, ahol megismerkedett Pourazarral is. A művésznő Japánban saját előadásában mutatja be a pekingi operát és felolvasásokon is népszerűsíti a műfajt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház bécs

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Zenés színház hír

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek.
Zenés színház premier

A Liliomfi zenés változatát mutatja be a Madách

A Liliomfi musicalváltozatát mutatja be március 23-án a Madách Színház. A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, zenéjét Bolba Tamás szerezte.
Zenés színház gyász

Elhunyt a világhírű Wagner-énekes, Theo Adam

A német operaénekes, korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 éves volt.
Zenés színház magazin

Ma ünnepeljük a magyar musical napját

Azért esett a választás erre a napra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját.