Zenés színház

A Porgy és Bess az amerikaiak Bánk bánja

2013.08.02. 15:37
Ajánlom
Papp Zoltán több mint hatszáz alkalommal működött közre zongoristaként és karmesterként abban a Porgy és Bess előadásban, melyet augusztus 9-én és 10-én láthatnak a nézők a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Gershwin kultikus műve szerinte közérthető és szerethető zene, melyben többféle stílus, az opera mellett többek közt a jazz és a gospel is megtalálható.

„Gershwin meglehetősen idegen anyag volt számunkra, mert külön stílust, megkockáztatom: külön habitust igényel - mondja Papp Zoltán - Olyan nemzeti opera ez Amerikában, mint nekünk a Bánk bán, de van egy sajátos feelingje. Közérthető és szerethető ez a zene, ami könnyedsége ellenére nagyon nehéz játszanivaló, nagy precizitást igényel."

Papp Zoltán, aki a '90-es évek végén a Pécsi Nemzeti Színház karmestere volt, kezdetben a kísérőzenekar tagjaként zongorázott a darabban. 1999-ben egy betegség miatt kellett a zongorát a pulpitusra cserélnie, 2000-től pedig állandó dirigensként volt jelen a társulat életében. Végigturnézta velük az Egyesült Államokat, Egyiptomot, Kanadát és Európát, de járt Pekingben, Tel-Avivban, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

Véleménye szerint Gershwin zenéje sokféleségétől csodálatos: hagyományos operai szerkezete mellett használja a legfurfangosabb jazzes futamokat. Gershwin úgy állt neki mesterműve elkészítésének, hogy a Carmen drámai hangvételét és romantikáját illetve a Mesterdalnokok szépségét fogja belesűríteni. A fekete songok és spirituálék szellemét, a jazz és a könnyedebb műfajok hangvételét ötvözte romantikus veretű, szimfonikus karakterű, letagadhatatlanul egyéni muzsikájában.

Minden egyes turnét komoly próbaidőszak előz meg, még akkor is, ha már évek óta olajozottan, összeszokottan működő előadásról van szó. Papp véleménye alapján ebben a produkcióban az a nagyszerű, hogy nagyon stabil a társulat.

A szegedi előadás karmestere Stefan Kozinski lesz, aki rengeteget segített tanácsaival Papp Zoltánnak. „Tökéletesen ismeri az operát, csodálatos dirigens, teljesen az övé az előadás. Az előadás producere Peter Klein, aki nem csupán gyakorlati, hanem szellemi értelemben is a darab mögött áll. 20-25 év alatt sem unta meg, ha ő nem szeretné ennyire, ez az előadás nem létezne."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Zenés színház ajánló

Tóth Péter operát írt a Tótékból

Kenessey Jenő Az arany meg az asszony és Örkény István-Tóth Péter Tóték című egyfelvonásos operáit Káel Csaba rendezésében és Jankó Zsolt vezényletével mutatja be április 26-án a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.
Zenés színház ajánló

Kortársak és klasszikusok a Bartók Plusz Operafesztiválon

Közzétette programját a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. A klasszikus és modern zenés színházi élményt, opera-animációt és báboperát is kínáló fesztivál szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című művének hazai ősbemutatója ígérkezik. A jegyárusítás megkezdődött, egyes előadásokra 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet május 5-ig.
Zenés színház interjú

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Zenés színház interjú

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Posztumusz Igaz Ember díjat kapott Kálmán Imre

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján a zeneszerző lánya, Kálmán Yvonne vette át a díjat az Operettszínházban.